Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yılın 300 günü güneş gören, on bin yıllık tarihi tüm görkemiyle yaşatan Doğu Akdeniz’in incisi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti turizm pastasından aldığı payı büyütmek için iddialı bir kampanya başlatıyor. Bunun için neolitik çağlardan günümüze kadar, doğası, tarihiyle her kitleyi etkisi altına alan cazibesini kullanacak. Kuzey Kıbrıs, aşk ve güzellik tanrıçası Afrodit’in doğduğu, Kral Pygmalion’un ölümsüz mitolojik aşklarına tanıklık eden, Shakespeare’ın ünlü tragedyası Othello’yu yazarken ilham aldığı atmosfere sahip bir sevgi adası.

Haberin Devamı

Afrodit coşturacak

Hazırlıkları büyük bir gizlilik içinde yürütülen tanıtım kampanyasında antik çağlardan bu yana adı Kıbrıs ile anılan Afrodit, Kral Pygmalion gibi tarihi unsurlara da yer verilecek. KKTC Turizm ve Çevre Bakanı Fikri Ataoğlu tarih, spor, sağlık, hasat, eko turizmi ön plana çıkararak adaya gelecek turist sayısını birkaç yıl içinde 2 milyona çıkarmayı hedeflediklerini söylüyor.

Tanıtımı ddf yapacak

Detayları önümüzdeki günlerde açıklanacak büyük bir kampanyaya hazırlanıyorlar. Aralarında İngiltere, Almanya, İran, Azerbaycan, Rusya gibi ülkelerin bulunduğu ülkelerde tanıtım turları yapacaklar. Türkiye’de de Gaziantep’den, Eskişehir’e uzanan bir yelpazede, 10 şehirde road show düzenleyecekler.

İddialı turizm kampanyası için bir dönem Boğaz’da atları koşturduğu reklam filmiyle Türkiye’yi tanıtan dDf (Dream Desing Factory) ile çalışacaklar. dDf, İstanbul ve Türkiye için önemli projeleri hayata geçirmiş bir ajans.

2000 – 2013 arasında, Türkiye turizm kampanyaları ile 100’ü aşkın ülkede her türlü mecrada ülkemizin sunduğu eşsiz güzellikleri yabancılara anlattılar. Türkiye’yi ziyaret eden turist sayısının 7 milyondan 36 milyona, turizm gelirlerinin de 5 milyar dolardan 27 milyar dolara ulaşmasında büyük rol oynayan yaratıcı çalışmalara imza attılar. Bilgi birikimlerini şimdi de Kuzey Kıbrıs’ı tanıtmak için kullanacaklar.

Mis kokulu yaseminler

Kuzey Kıbrıs, Lefkoşa, Girne, Gazimağusa, Karpaz, Lefke’de konumlanan Merit, Cratos, Kaya Artemis, Nuhun Gemisi gibi sunduğu lüksle insanı şımartan otellerin yanı sıra doğa ve tarihle iç içe bir tatil imkanı sunuyor. Şanslı turistler böylece Doğu Akdeniz’in sanatsal işçiliğinin muhteşem örneği olan Bellapais Manastırı, Selimiye Camii, St. Nicolas Katedrali, Salamis ve Soli şehir krallıklarının beş parmak dağları üzerine uzanmış kaleleri ve dünya kültür mirası olarak korunan Mağusa ve Lefkoşa surlarını görmenin zevkini yaşayacak. Daha adımınızı attığınız ilk anda sizleri mis kokulu yaseminler, masmavi bir deniz ve el değmemiş kumsalların karşıladığı adayla ilgili sorularımı Bakan Fikri Ataoğlu yanıtladı.

Haberin Devamı

Kıbrıs evi fuarın en iyisi

Kendisi geçen hafta düzenlenen turizm ve seyahat fuarı EMITT’e katılmak için İstanbul’daydı. Röportajı gerçekleştirdiğimiz tipik bir Kıbrıs evi şeklinde dizayn edilen eğlenceli standları fuarın en çok ziyaret edilen bölümlerinden birisi oldu. Nitekim stand fuarın en iyisi ödülünü aldı.

Almanlar gelecek

Geçen yıl ne kadar turist geldi adaya?

Kuzey Kıbrıs 1 milyon turist aldı. Hedefimiz birkaç yıl içinde bunu iki katına çıkarmak. Turizm gelirimizi de 1 milyar dolardan, 2 milyar dolara çıkarma hedefindeyiz.

Haberin Devamı

Bunun için hangi pazarlara yönelmeyi planlıyorsunuz ?

Almanya, Belçika, İngiltere, İskandinav ülkelerinden bize çok turist gelir. Önümüzdeki günlerde uluslararası tanıtıma çıkıyoruz. Azerbaycan’da tanıtımızı yaptık bile. Bugün İstanbul’dayız, sırada Almanya var. Ana vatanımız Türkiye’de tabii çok tanıtım yapacağız. Türkiye’den henüz adayı görmeyen insan sayısı çok fazla. ‘Yakınınızda bir ada var’ sloganıyla bu yıl Türkiye’den çok daha fazla insanı ağırlamak istiyoruz. Türkiye’den Yunan adalarına giden turist sayısı çok arttı. Kıbrıs’ta Türkçe konuşuluyor! Ada’ya bir kez gelen bir daha gelmek ister.

KKTC’de herkesin dikili bir ağacı olacak

Yılın 300 günü güneşli

Turist sayısında yüzde 100 artış hedefliyorsunuz. Bu hedefe varmak için neyi farklı yapacaksınız?

Kıbrıs’ta yaz sezonu kasım sonuna kadar devam eder. Ama deniz, kum, güneş birçok yerde var. Bu yıl Kıbrıs’ın doğasını öne çıkarıp turizmi çeşitlendirdiğimiz bir yıl olacak. Kıbrıs tarihi güzellikleri olan bir ada. Bu evrensel değerlerin görülebilmesi için her ilçede müzeler açacağız. Şimdi e-fidan projesini de başlatıyoruz.

Turizm Ormanı’nda Turkcell işbirliği

Projenin detaylarını anlatır mısınız?

Misafirlerimizin belirlediğimiz arazilerde kendi elleriyle fidanlarını dikmelerini sağlayacağız. Dikilen fidanlara turistin ismini koyacağız. Kıbrıs’ta dikili ağacı olduğunu gösteren bir de karne vereceğiz. Misafirimiz dikili ağacı olduğu nedeniyle adayla duygusal bir bağ kurmuş olacak, ertesi yıl geldiğinde gidip ağacına bakacak. Hazırladığımız özel bir proje ile elektronik ortam üzerinden ağacını görme imkanını da sunacağız. Kuzey Kıbrıs Turkcell’i ile hazırladığımız digital bir platform üzerinden isteyen vatandaşlarımız da adlarına ağaç dikilmesi için bağışta bulunabilecek.

Gençler için kite sörf

Turizmde çeşitlendirmeyi nasıl yapacaksınız?

Kite sörf, karavancılık, kamp alanları, dağ evleri, hasat, spor, kültür turizmi yanı sıra köy pansiyonculuğu yapacağız. Yürüyüş yolları, dinlence ve eğlence alanları, agroturizm, eko-turizm alternatifleriyle fark yaratacağız.

KKTC’de herkesin dikili bir ağacı olacak

Turistler kaleye adanın sempatik sembolü eşeklerle taşınacak

Özel turlar olacak mı?

Bu yıl diğer yıllardan farklı olarak otellerde konaklayan misafirlerimizi her gün en az 7 bin 500 kişi olmak üzere sabah erkenden alıp adanın bir ucundan bir ucuna gezdirerek bütün tarihi ve doğal güzellikleri göstereceğiz. Bu hem ekonomiye katkı yaratacak hem de onların seveceği bir konsept olacak. Kalelere çıkılmasında, gezilmesinde adanın simgesi, günlük yaşamın önemli bir parçası olan eşekleri kullanacağız. Kültürel etkinlikleri de takvimlendirmeye karar verdik. Müzik, zeytin başta olmak üzere festivaller yapacağız. Kuzey Kıbrıs’a gelen turist hangi bölgede, hangi gün, hangi kültürel etkinlik olduğunu bilecek.

Sevgi adasında kapılar açık

Kuzey Kıbrıs’ta en son ne zaman bir asayiş sorunu yaşadınız?

Ada çok güvenli, evlerimizin kapıları açık uyuruz. Küçük bir ada olması nedeniyle çok olay yaşanmaz. Herkes herkesi tanır. Bu tür olaylara yeltenmek isteyenler kaçabilecekleri bir ortam olmadığını bilirler. Öyle insanlar da pek yok aramızda. 1974 Kıbrıs Barış Haraketi’nden sonra bu tür olaylar olmadı adada. Güven ve sevgi adasıdır Kıbrıs. Girne’de büyük bir yat limanı projemiz var. Bu proje devreye girdiği taktirde cruise gemilerinin de yanaşacağı bir limanımız olacak.

KKTC’de herkesin dikili bir ağacı olacak