Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bodrum’da açılan 60 yataklı Amerikan Hastanesi 150 milyon lira yatırımla kuruldu. Hastaları çok kısa sürede taburcu etmeyi amaçlayan hastane dijital tıp esasıyla çalışacak.

Sağlıkta yatağa değil dijitale yatırım devri

Çoğu bölümünde teknolojinin yakın gelecekte hayatımızı nasıl etkileyeceğini anlatan bilim kurgu dizisi Black Mirror’da izlediklerimiz sağlık sektörünün de nasıl bir yöne evrileceğinin ön habercisi gibi. Çok da uzak olmayacak bir gelecekte robotlar vasıtasıyla Mardin’deki, Bodrum’daki bir ameliyatı, İstanbul veya New York’taki bir hastaneden yönetmek mümkün hale gelecek. Kol saatimizin çektiği ekomuz doktorumuzun ekranına düşecek. Ki akıllı Apple watch saatlerindeki bir uygulama ile bu teknoloji Amerika’da kullanılmaya başlandı bile. Uzak olmayan bir gelecekte, kan şekerimiz, oksijen seviyemiz alarm verdiğinde hastaneye gitmeden dijital ortam üstünden hizmet alabileceğiz.

Haberin Devamı

Dijitalleşme hayatımızın her alanını hızla kaplarken, sağlık sektörünün dijital dönüşümü de hızlı bir şekilde başladı. İlerleyen yıllarda sağlık ihtiyacı için hastaneye gitmeye gerek kalmayacağını söylemek artık mümkün. Evlerimize entegre olacak sağlık sensörleri, tele tıp, portatif teşhis cihazları ve yapay zekâ bazlı klinik tanı destek sistemleri sağlıktaki yeni teknolojilerden bazıları.

Yapay zekâ şifası

Özellikle sağlık verilerinin toplanması ve bu verilerin korelasyonu ile oluşturulacak algoritmalar, yapay zekâ ile klinik karar veren sistemlerin geliştirilmesine önayak olacak. Bu gelişmeler sayesinde sağlık yatırımının hastanın ayağına gideceği, hastanelerin moral bozan ortamından ve enfeksiyonundan uzak kalacağımız bir yöne doğru gidiyor dünyada sağlıktaki gelişmeler. Önceki gün Amerikan Hastanesi’nin Bodrum şubesinin resmî açılışı için buluştuğumuz VKV Sağlık Kuruluşları Genel Müdürü Dr. Erhan Bulutcu, sağlıkta tüm dünyayı etkileyen yeni trendlerin Türkiye’de de uygulayıcısı olmak için yeni projeleri hayata geçirdiklerini söylüyor.

10 ülkeye ofis

Mesela 150 milyon lira yatırımla kapılarını açan ve vakıf hastanesi olarak kâr gütmeyen Bodrum Amerikan Hastanesi’nin 60 olan yatak sayısını büyütmek gibi bir amaçları olmadığını, bunun yerine dijital teknoloji, tele tıp ile hastaların hastanede en fazla bir gün kalıp tedavinin geri kalanını kaldıkları otel veya evlerinde takip edecekleri yeni yöntemlere eğileceklerini söylüyor. Türkiye’ye tatil için gelen yabancılara sağlık hizmeti vermeyi hedeflerken, öğreniyoruz ki Amerikan Hastanesi başta İngiltere olmak üzere 10 ülkede Koç Health Care ismiyle ofis açarak sağlık turizmine ağırlıklı yatırım yapmaya da başladı. Bulutcu, “Özellikle Bodrum gibi destinasyonlarda sağlık sektörü, otellerle birlikte çalışabilir. Kalça protezi olmuş hastayı dahi hastanede bir gün yatırıp, akabinde kaldığı otelde tele tıp teknolojisi ile takip edebilirsiniz. Bodrum’u çok seven İngiliz ve Rusya ile turizm bağlantılı çalışacağız. Bodrum, sağlıkta turistik cazibe merkezi olabilir. Yurtdışında tanı merkezleri açarak yabancı hastaları Türkiye’ye yönlendireceğiz” diyor.

Haberin Devamı

BİR YIL GECİKTİ AMA RAHMİ KOÇ MEMNUN

Haberin Devamı

Arkeolojiye olan büyük ilgisi bilinen Rahmi Koç, hastanenin renovasyon maliyetini yükseltmesine ve bitimini bir yıl geciktirmesine rağmen bu gelişmeden çok mutlu görünüyordu. Amerikan Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Rahmi Koç, VKV Sağlık Kuruluşları Genel Müdürü Dr. Erhan Bulutcu ve Bodrum Amerikan Hastanesi Başhekimi Dr. Yusuf Babayiğit’ten hikâyenin detaylarını dinledik. Rahmi Koç, Amerikan Hastanesi’nin 100. yılına yaklaşırken Vehbi Koç Vakfı Sağlık kuruluşları olarak 700’ü doktor olmak üzere 5 bin kişiye ulaştıklarını söyledi. Müze hastaneyi, açılışta Koç Ailesi’ni yalnız bırakmayan Acıbadem Hastaneleri’nin kurucusu Mehmet Ali Aydınlar ve Koç Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Ali Koç ile birlikte dolaşma fırsatı da bulduk.

Sağlıkta yatağa değil dijitale yatırım devri

MÜZE HASTANE

Türkiye’nin en güzel turizm beldesi Bodrum’da, Roma dönemi başta olmak üzere tarihi zenginliğin büyük bir kısmının toprak altında yaklaşık 3 bin 500 yıldır durduğunu biliyoruz. Bodrum, çoğu bölgesi birinci dereceden sit alanıyken üçüncü derece sit alanına çevrilerek imara açılan yerleri ve Antik Çağ’dan kalma kıymetli eserlerin üzerine inşa edilen çirkin konutlar ve tesislerle dolu ne yazık ki.
Vehbi Koç Vakfı’na ait Amerikan Hastanesi, İstanbul dışındaki ilk yatırımını bölgeye hizmet vermek üzere Bodrum’da yapmaya karar verince, sıfırdan bir inşaat yapmak yerine, mevcut bir hastaneyi satın alarak projeyi hayata geçirmek ister. Mars Mabedi olarak bilinen tarihi bölgenin içinde 20 yıl önce kurulan Özel Bodrum Hastanesi satın alınır.

Antik mozaikler

Hem hastane binası yeniden tadilattan geçirilir hem de ek bina yapmak üzere yan taraftaki otoparkta ameliyathaneleri yer altına almak için inşaat başlar ve daha ilk kazmada Geç Roma Dönemi’ne ait (MS 400-500 yılları) duvar kalıntıları ile birlikte enfes taban mozaikleri ortaya çıkar. İnşaata ara verilir ve tam bir yıl Bodrum Müzesi önderliğinde yapılan kazı çalışmaları sonrası kapı girişinde Dragos yazan binlerce yıl önceden kalma villanın 170 metrekareyi bulan mozaikleri gün yüzüne çıkarılır ve anında koruma altına alınarak, üstü camla kapatılarak sergilenmesine de imkân verilir. Ortaya çıkan bu tarihi eserler Bodrum Amerikan Hastanesi’ne “Müze Hastane” özelliği kazandırdı.

Sağlıkta yatağa değil dijitale yatırım devri

Büyük talep var

Hastane açılış töreni sonrasında sohbet ettiğimiz Erhan Bulutcu, yaşlılığın 75 yaşın üzerinde başladığına vurgu yaparak, insanların huzurlu, güvenli yaşamak için yerler aradığını ve havası muhteşem olan Bodrum bölgesinde hastane açmaları için büyük talep geldiğini de anlatıyor. İngiltere, Balkanlar, Orta Doğu ve Gürcistan gibi yakın bölge ülkelerindeki potansiyel hastalara çevredeki otelleri de kullanarak, engelleyici tıp, fonksiyonel tıp, nefes terapi gibi birçok yeni alanda hizmet vermeyi amaçladıklarını vurguluyor. Bulutcu, “Bodrum’un özellikle İngiliz ve Rus turistler için sağlıkta cazibe merkezi olmasını istiyoruz” diyor.