Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Sadece bankacılıkta değil, içerisinde 1.000 yazılımcıyı barındıran teknoloji şirketiyle bilişimde de önemli işlerin altına imza atan Denizbank, yeni nesil ürünleriyle dünyada yılın en yenilikçi (inovatif) bankası seçildi.

DenizBank Genel Müdürü Hakan Ateş, ABD’nin finans merkezlerinden Chicago’da düzenlenen törende büyük ödülü ellerine aldığında “Hayatımın en mutlu anlarımdan birini yaşıyorum” dedi. Hakan Ateş, bankacılık yönetimi alanınının önde gelen kurumlarından Bank Administration Institute (BAI) tarafından verilen ödül için dünyanın dört bir yanından 540’a yakın finans kuruluşu arasındaki yarıştan birinci sırada çıkmanın önemine vurgu yaptı.

Haberin Devamı

Ateş, “BAI ödülleri, küresel bankacılığın inovasyon arenası olarak bilinir. Burada büyük ödülü kazanmak tarihi bir başarı” dedi.

Törenin ardından bir grup gazeteciyle birlikte gerek alınan ödül gerekse bankacılık sektörü ve Türk ekonomisinin geleceğiyle ilgili sohbet toplantısı düzenleyen Ateş, “Küresel inovasyon ödüllerine ambargo koyduk. Futbol deyimiyle hat-trick yaptık. Teknolojide geri kalmamız düşünülemez” diye konuştu.

Türk mühendis ordusu

Alınan ödülde grup şirketi Intertech’in rolü büyük. Bu şirket 23 yerli, 20 yabancı finansal şirkete kendi teknolojisini satıyor. Büyük bir bankayla da imza aşamasına gelinmiş durumda.

Intertech’in potansiyelini anlatan Ateş, şöyle devam etti:

“Bu şirketi alın, Silikon Vadisine koyun, multimilyar dolarlar eder. Zamanı gelsin diye bekliyorum. Türkiye’de şimdiye kadar, Denizbank dışında teknolojisini paylaşan ikinci bir şirket yok. Rakip olduğumuz bankalara da bu sistemi satıyoruz. Benim olsun, küçük olsun diye düşünülüyor. Biz ise teknolojiyi paylaşma yolunu tercih ettik.”

Milli Cüzdan mektubu

Ateş, “milli cüzdan” projesinin peşinden koştuklarını ifade ederek, şunları anlattı: “Biz yazılımı vereceğiz. Karşılığında beş kuruş almayacağız. Çünkü şimdi pazara yabancı ödeme sistemleri giriyor. Tüm bilgilerin kaydı var. Milli cüzdanı Türkler yapmalı. Bu konuda en üst düzeyde yetkililere bilgi verdim, mektup yazdım.”

Haberin Devamı

‘Bizim Amiral’ ayakta duruyor

Hakan Ateş, FETÖ operasyonu kapsamında kayyum atanan şirketlerin kredi riskiyle ilgili olarak, şöyle konuştu:

“FETÖ’nün bankacılık sektörü üzerinde oluşturduğu yüke ilişkin, “5 milyar lira diye bir rakam söylendi. Bizim etkilendiğimiz oran bankacılık payımızın çok altında çıktı. O yüzden büyük kaybımız yok. Amiral Battıda, amiralimiz ayakta duruyor. Rakam 250 milyon lira ama bunlar batmış değil. Önemli bölümü kanunla TMSF güvencesi altına alındı ve firmalar çalıştırılıyor.”

Tüketimle de büyüme iyidir...

Hakan Ateş, Türkiye’de büyümenin en az 4’te 3’ünden fazlasının tüketim kaynaklı olduğunu anlatarak, iç dinamik ve tüketimin olmasının piyasayı cazip kıldığını söyledi. Hakan Ateş şöyle devam etti: “Bizim cari açığımız finanse edilebilir büyüklükte. Onun için ‘tüketim kaynaklı büyüyoruz’ diye üzülmenin manası yok. Hiç olmazsa tüketiyoruz. Çin’de insanlar uğraşıyor iç tüketimle bir büyüme olsun diye.”

Türkiye’yi iyi anlatmak gerek

Büyük oynadı  dev ödülü aldı


Önceki ay New York’ta Citigroup ile Türkiye-ABD İş Konseyi’nin oturumuna katılan ve orada “Türkiye: Güçlü Reform Programı ile Krizlere Dayanıklı bir Ekonomi” başlıklı bir sunum gerçekleştiren Hakan Ateş, şu noktalara dikkat çekti: “Türkiye’de dünyada olmadık işler oluyor. Son kalkışma da onun bir örneği. Dünyanın bunları anlama kabiliyeti sınırlı. Onların beceremediği başarılarımız var. Bu ülke bunu beceriyor, bu da bir gerçek. Son 15-20 yılda yapılan hakikaten önemli reformlar var. Derdimizi anlatmamız lazım.”