Şükrü Andaç

Şükrü Andaç

sukru.andac@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Spor endüstrisinde futbol ile rekabette önde koşan otomobil sporlarının geleceğe damga vuracağını belirten TOSFED Başkanı Üçlertoprağı, Türkiye’nin adının uluslararası organizasyonlar ile anılacağını ifade etti.

Dünyada ve Türkiye’de son yıllarda ekonomilerde yaşanan dalgalı havada, ülkelerin güçlü ve katma değerli rüzgarı arkalarına alarak yol almaları büyük önem taşıyor. Çünkü katma değeri yüksek, yenilikçi ve geleceği olan alanlara yatırım yapan ülkeler bu sınavı da diğerlerine göre daha rahat geçmeyi başaracak. Bu noktada dünya arenasında kimin hangi alanlarda büyüyeceği ve öne çıkacağı konusunda iddialı bir yarış var. İşin ekonomi boyutuna gelindiğinde spor da getiri tarafında birçok farklı endüstriyle yarışır durumda. Bu yüzden, spora yapılan yatırım sadece içeride değil küresel alanda da karşılığı olan etkili bir hamle anlamına geliyor. Spor denildiğinde de elbette akla ilk olarak futbol endüstrisi geliyor...

Haberin Devamı

“Elimizdeki veriler ve çalışmalar gösteriyor ki, futbol ile gelecekte hem yaygınlık hem heyecan hem de ekonomik büyüklük olarak global çapta rekabet edecek alanların başında otomobil yarışları geliyor. Son dönemde yarışlara olan izleyici, sponsor ve yarış düzenlemek isteyen ülke ilgisindeki artış da bunun önemli göstergesi” diyen Türkiye Otomobil Sporları Federasyonu (TOSFED) Başkanı Eren Üçlertoprağı, ülkemizin pastadan daha fazla pay alması için yerel ve uluslararası arenada büyük mesai harcadıklarını belirtiyor.

TOSFED Başkan Yardımcısı Nisa Ersoy ve bu işin uzmanı Genel Sekreter Serhan Acar’la fark yaratmak için iddialı projeler peşinde koşan Üçlertoprağı, Türkiye’de futbol başta olmak üzere 60’ı aşkın federasyon olduğunu ifade ederek, bir noktaya dikkat çekiyor: “Borcu olmayan yegane federasyon TOSFED’dir.” Üçlertoprağı, sözlerine “Kamunun bize verdiği bütçe 26 milyon lira. Rallileri Petrol Ofisi gibi ana sponsorlar ve alt destekçilerin büyüttüğü bütçe ile gerçekleştiriyoruz. Bu gerçekten oransal olarak önemli bir paya karşılık geliyor” ifadelerini de ekliyor.

Haberin Devamı

Yatırım hamlesiyle Türkiye ralli yapar

Futbolu geçebilir mi?

Türkiye’nin otomobil sporlarına ilgi açısından 152 ülke arasında ilk 5’te yer aldığını hatırlatan Üçlertoprağı, 14-16 Nisan 2023’te sezon açılışına karşılık gelen “Rally Bodrum”un ardından devam edecek “Petrol Ofisi Maxima 2023 Türkiye Ralli Şampiyonası” takviminde sırasıyla; “Bursa”, “Eskişehir”, “Kocaeli”, “İstanbul”, “100. Yıl Rallisi” ve “Ege Rallisi”nin düzenleneceğini duyurdu. Otomobil sporları pahalı bir spor dalı olsa da izlenme açısından Anadolu’ya yaygınlaştırmak istediklerini ileten Üçlertoprağı, “Daha önce Mardin’de ralli oldu. Şırnak’ta da bir ralli etabı gerçekleştirmek isteriz. Otomobil sporlarına ilgi gün geçtikçe artıyor. 5-10 yıl içinde otomobil sporları izleyici sayısı futbol kadar olacak. Hatta ben futbolu da geçebileceğine inanıyorum” diye konuştu.

Yatırım hamlesiyle Türkiye ralli yapar

Eren Üçlertoprağı - Mehmet Abbasoğlu - Volkan Işık

Projelere uzun vadeli bakıyor

TOSFED ile Maxima binek araç motor yağı markası üzerinden 3 yıllık sponsorluk anlaşması imzalayan Petrol Ofisi’nin Grup CEO’su Mehmet Abbasoğlu, otomobil sporlarına oldukça önem verdiklerini vurgularken, “Ülkemiz sosyo-ekonomik kalkınmasında spor kritik bir rol oynuyor. Biz de yarınlarımız için yaptığımız sosyal yatırımlarımıza ruhunda dayanıklılık,  dinamizm ve performans olan ralli sporunu da dahil ettik. Bu spor bana göre Türkiye’nin aydınlık yüzüdür” dedi. Sponsorluk anlaşmasının mücbir bir sebep çıkmadıkça “TOSFED’le kol kola bu sporu desteklemek” için sürdürüleceğinin bilgisini veren Abbasoğlu, şirket olarak yatırım yaptıkları her alanda kalıcı ve uzun vadeli oyuncu olmayı planladıklarını da söyledi.

Haberin Devamı

Abbasoğlu, rallide, otomobil sporlarında kadın co-pilot oranının Türkiye’de dünya ortalamasına göre yüksek olduğuna değinirken; TOSFED Başkan Yardımcısı Nisa Ersoy, “Dünyada otomobil sporlarında kadın co-pilot oranı yüzde 2 iken Türkiye’de yüzde 10’u buluyor. Dünyada otomobil sporları hakemlerinin ortalama yüzde 10’u kadın. Bizde hakem-gözlemci kadın oranı yüzde 25’e ulaşıyor” dedi.

Yeni projeler yolda

Şirketin yeni yatırımlarına da değinen Abbasoğlu, şöyle devam etti: “Aralık 2021’den beri Texaco’nun madeni yağlarını üretip ihraç ediyoruz. Şimdi bu işimizi büyütmek üzere Derince’de yeni yatırıma hazırlanıyoruz. Bununla birlikte biyodizel ve biyoetanol üretmek üzere Trakya’da bir fabrika kurmayı planlıyoruz. Bu konudaki çalışmalarımız netlik kazandıkça paylaşacağız. Petrol Ofisi Grubu’nun ciro üzerinden nakit akışı geçen yıl 200 milyar lirayı aştı. Bu yüzden grup olarak fintek işine girmemizi de gerektiriyor. Bu yıl fintek konusundaki planlarımızı hayata geçirmeyi hedefliyoruz.”