Tunca Bengin

Tunca Bengin

tunca.bengin@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı


Tunca BENGİN

Metris Cezaevi'nde yaşanan skandalı hepimiz gördük. Yasadışı İBDA - C'liler karargah gibi kullanıyor, adli tutuklu ve hükümlüler ise çile çekiyordu. Tabii bol parası ve arkası olanlar hariç...
Bugün, anılan cezaevinde 3 yıl 6 ayını geçiren bir mahkumun tespitlerini aktaracağım. Uyuşturucu ve gasp koğuşlarında yatan bu kişi (adı bizde saklı), öncelikle bıçak ve palaların İBDA - C koğuşlarına nasıl sokulduğunu anlatıyor:
"Dışarıdan olası değil. Hepsi mutfaktan geliyor. Orada döner bıçağından tutun her boyda kesici alet mevcut. Görev yapanların tümü ise hükümlü. Para karşılığı, korku ya da gönülden bunları İBDA - C'lilere taşıyorlar. Bunu da ya yemek arabası ya da ekmek sepetinin altına koyarak yapıyorlar. Ayrıca tuvalet pencerelerindeki demir levhalar da kullanılıyor. Söylenenler az bile, adamlar kendilerine kale yapmışlar. LPG tüpleri adli mahkumların bölümünde koğuşların dışında, sadece hortumun ucu içerde. Onlar ise tüpleri koğuşların içine sokuyor."
Bloklardan oluşan ve her blokta 14 - 15'er kişilik 6 koğuş bulunan Metris'teki çifte standart bu kadar mı? Devam ediyoruz:
"Siyasilerin koğuşlarında arama olmaz. Adli koğuşlarda haftada iki kez yapılır. Adli mahkumlar havalandırmaya günde iki saat çıkarken, onların kapısı 24 saat açık. Adlilerin saçları kesilir, onlara karışan yok. Hepsi aynı blokta tutuluyor, adli mahkumların diğer bloklarla haberleşmesi ise çok zor. O nedenle patates iletişimi yaygındır. Mesajlar patatese (taş yerine) sarılarak duvar üzerinden diğer bloklara atılır. Yemekler dahi farklıdır."

Öğrenci yurtları

Yüksek öğrenim uğruna başka kentlere gidenlerin en büyük sorunu barınacak yer. Hem yok, olanda da sorun çok. Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi Halk Bilimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nevzat Gözaydın, şöyle diyor:
"Bir odada üst üste 12, hatta 16 insanın sağlıklı uyuyup dinlendiğini söyleyebilir misiniz? Katlarda olması gereken duşlar, mutfaklar nerede? Çamaşır yıkama, kurutma yerleri var mı? Acil sağlık hizmeti verilebiliyor mu? Okuma - çalışma odaları ayrı mı? Hayır. Yurtta kalan öğrencinin bir şeyler atıştırma hakkı dahi yok. Gece çalışırken canı yemek istese, dışarı çıkması, çıkarsa 22.00'den sonra içeri girmesi yasak. Odasında bir paket bisküvi bulunduramıyor. Yöneticiler ne bulursa, doğru çöpe gidiyor. Niçin? İşletmeci, bayatını, bozuğunu daha fazla satsın diye. Yurttan atılma korkusuyla hiçbir öğrenci ağzını açamıyor. Gençliği böyle mi yetiştireceğiz?"

Botlar onarılıyor

Uluslarası sözleşmeler uyarınca; boğazlardan geçen gemilerde polis ve gümrükten önce, sağlık denetimi şart. Ancak, Türkiye bunu yapamıyor. Gemiden gelen mesajlarla okey veriyor. Çünkü; milyarlar değerindeki motorbotlar Büyükdere Sağlık İstasyonu önünde yatıyordu. Ne yazık ki; Hudut ve Sahiller Genel Müdürü Latif Atasever de bizi doğruladı. Ardından da göreve gelir gelmez olaya el koyduğunu belirterek, şöyle dedi: "Çanakkale ve Gökçeada dahil 9 motorbotumuz var. Sadece biri çalışıyordu. Haliç Tersanesi'nde dört tanesi onarıldı. İsviçre'den kalorifer parçaları bekleniyor. 10 - 15 gün sonra devreye girecek. Diğerleri de bütçe elverdiği oranda onarılacak."

Bu seslere kulak verin

. Trafik polisleri, önemli kavşaklarda mesai başlama ve dağılma saatlerinde ikaz ışıklarını iptal ederek, akışı kendileri yönlendiriyor. Nedeni protokol araçlarına geçiş önceliği sağlamak. Ya vatandaşın? Onlar arapsaçına dönen trafikte perişan. Polis lütfen denetim görevine dönsün, akışı ışıklara bıraksın. Hakkı TEZEKE - ANKARA
. İstanbul İlköğretim Okulu (Mecidiyeköy) olarak bir kütüphane oluşturduk. Aydınlık, çağdaş çocuklar yetiştirmek için kitap topluyoruz. Bu amaca yönelik 'Sizin de bir kitabınız olsun' adıyla kampanya başlattık. Kitapseverlerin katkılarını bekliyoruz. Tülay KURT - İSTANBUL


Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr