Başbakan Başdanışmanı
Ahmet Vefik Alp'in Marmara Denizi için önerdiği 30 kilometrelik yüzer viyadüğe (Tuzla - Avcılar arası) Bayındırlık Bakanı
Koray Aydın'dan destek geldi. Dünyadaki örneklerini birlikte gezdiklerini anımsatan bakan, şunları söylüyor:
"Çoğu kişi hayal gibi görse de ben böyle düşünmüyorum. Büyük projeler böyle doğar. Biz şimdi bu hayal nasıl gerçeğe dönüşürün arayışındayız. Olabileceğine inanıyorum. Zamanı geldiğinde de adımımızı atacağız."
Devlet, ihale mafyasının ayağına basacak
Hükümet, üçkağıtçı, maceraperest müteahhitlere para kaptırmamak için yeni bir ihale yasası hazırlıyor. Tasarının yeni yılda Meclis'e getirileceğini belirten Bayındırlık Bakanı
Koray Aydın, 'Bohça sistemi geliyor. Bu bir anlamda inşaatın anayasası. Devlet yaptıracağı iş için fiyat değil proje belirleyecek. İşi alanın keşif artışlarıyla artı para isteme şansı ortadan kalkacak. Özetle kimse devleti dolandıramayacak' diyor. Bakan Bey, örnek sistemi deprem bölgesindeki kalıcı konutlarda uyguladıklarını da söylüyor.
Devletin yarım kalan yatırımlardan kaybı büyük. Halen devlet işlerinin yüzde 10'u batık durumda. Uyanıklar işin altından kalkamadığı gibi, keşif artışlarıyla da sürekli devletin parasını hortumluyor. Üç liraya aldığı ihaleyi 100'liraya getiriyor. Ne de olsa devletin malı deniz... Maalesef mahkemelere intikal etmiş bu durumda yüzlerce dava var.
Tek proje tek fiyat
Bakan Bey'in, dolandırıcılara karşı çözüm olarak gösterdiği tasarının özeti bu. Aydın, nasıl olacağını da şöyle anlatıyor:
"Devlet uygulama projesi yapacak. Diyelim ki hastane ihalesi. En ince ayrıntılarına dek (kullanılacak vidanın cinsi, ebadı gibi) belirlenecek. Devlet muhammen bedel değil, talip olan hesaplayıp kesin teklif verecek. En uygun olanda iş kalacak. Ondan sonra şu kadar kazdım, demir fazla gitti, hafriyat şöyle çıktı diye fiyat artışı yok. O nedenle batma riski yüksek olan yöntem. Böylece maceraperestler sistem dışı kalacak."
Bu tasarı çok kişinin tekerine çomak sokacağa benzer. Çünkü, Türkiye'de devlet ihalelerinden kaymak yiyenler var, hatta devlet adına ihaleyi önceden pazarlayıp avanta götürenler de mevcut. Daha geçenlerde eski bir bakan hakkındaki iddialara tanık olduk. Bu çarkı maalesef Koray Aydın da doğruluyor. Ve şöyle diyor:
"Deprem konutlarını ihale etmeden önce bazı kişilerin pazarladığını ben de duydum. Benim yakınım, asker arkadaşım olduğunu iddia eden bazı kişiler paralar toplamış. Hatta İzmir Ticaret Odası'ndan bir heyet bu konuda beni ziyaret etti. Tabii, bu kadar saf müteahhitler olursa böyle uyanıklar da olur."
Bakan Aydın, yarım kalan ihaleler için de
tasfiye kararnamesi hazırladıklarını, böylece işlerin başkasına devredilerek bitirileceğini de söylüyor.
Nutuk nedir?
15 - 20 Ekim Atatürk'ün tarihi nutkunun yıldönümüydü. Niğde - Ulukışla Kaymakamı
Hüseyin Parlak, bu nedenle ilçedeki 11 ilköğretimokulu ve 3 lisede etkinlik düzenlemiş. Amaç;
Atatürk hakkında gençleri bilinçlendirmek. Kaymakam Parlak, 'Çocuklar, Atatürk'ün yaşadıklarını, yaptıklarını kendi yazdıklarından öğrensinler, ders alsınlar istedik' diyor.
Buna yönelik ilk çalışma da ilçedeki bine yakın öğrencinin tümüne 'Nutuk nedir?', 'Ne anlıyorsunuz?' sorusunu yöneltmek olmuş. İşte ilginç yanıtlardan biri:
"Nutuk bence seçim zamanı gelince size şunları şunları yaptıracağım deyip oy toplayan ve başkan olunca hepsini unutup kendi çıkarına çalışan siyasetçilerin sözleridir. Ama bazıları sözlerini yerine getiriyorlar. Örneğin;
Mustafa Kemal Atatürk, dediği her şeyi yapmıştır."
Yazara E-Posta: tbengin@milliyet.com.tr