Yaman Törüner

Yaman Törüner

yaman.toruner@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Futbol ilahı Cristiano Ronaldo’nun adı Portekizli astronomlar tarafından ölümsüzleştirildi. 2015 yılında, Portekizli astronomlar, şimdiye kadar keşfedilenlerden üç kat daha parlak bir galaksi keşfettiler ve adını Cosmos Redshift7 koydular. Yeni galaksinin kısaltılmış adı, CR7 idi. Şimdiye kadar keşfedilen galaksiler büyük ölçüde oksijen, demir ve silikon elementlerinden oluşurken, CR7’nin ışığı, hidrojen ve helyum da barındırıyordu. Cosmos Redshift7 adının kısaltılmışı “CR7”, Portekiz’de Cristiano Ronaldo ve onun başarısıyla öylesine özdeşleşti ki artık bu yeni galaksi Cristiano Ronaldo adıyla anılıyor.

Haberin Devamı

Gezegen 9

2016 yılı ocak ayında, Kaliforniya Teknoloji Enstitüsü astronomları K. Batygin ve M. Brown dokuzuncu gezegeni bulduklarını ilan ettiler. Ancak, bu yeni gezegen izini o denli kaybettiriyordu ki 2018 yılına kadar varlığı kanıtlanamadı. Dokuzuncu gezegen Güneş’ten o kadar uzaktaydı ki Güneş’in ışığını yeterince yansıtamıyordu. Yine de astronomlar yeni gezegenin ışık formundaki radyo dalgalarını keşfetmeyi başardılar. Keşfin kanıtlanması, bu çeşit bilgileri izleyebilen teleskopların 2017 yılında hizmete girmesiyle gerçekleşebildi. Dokuzuncu gezegenin Güneş tarafından başka bir yıldızdan çalınmış olabileceği olasılığı üzerinde de duruluyor.

Mars’a seyahat

Amerikan Uzay ve Havacılık Dairesi NASA, 2030 yılından önce Mars’a gidilemeyeceğini açıkladı. 2014 yılındaki teknolojiyle bir uzay aracının Mars gezegenine ulaşması 8 ayı buluyordu. 2015 yılında geliştirilen bir roket hızlandırıcısı sayesinde Mars’a seyahatin süresi yarı yarıya kısaltıldı.

NASA şimdi astronotların bu 4 ayı psikolojik bunalıma uğramadan nasıl geçirebileceklerini ve astronotların uzun süre derin uykuda bırakılabilmeleri olasılığını araştırıyor.

Ruslar da boş durmuyor. Haziran 2010’da, Rus Mars misyonuna dâhil astronomlar, Moskova’daki Mars benzeri şartların oluşturulduğu bir ortamda, gidiş ve dönüş seyahatini kapsamak üzere 520 gün süreyle çalıştırıldılar. En büyük sorunun, yalnız kalamama ve can sıkıntısı olacağı anlaşıldı.

Haberin Devamı

NASA bir adım daha öne giderek, Antarktika’ya yakın bir yerde Atlantik Okyanusu’nun altında bir araştırma üssü kurdu. Amerikan Mars astronotları şimdi bu gizli üste eğitiliyorlar.

14 Eylül 2015

14 Eylül 2015 Pazartesi günü Greenwich saatiyle sabah 11’de, Dünya’mız bilinen tarih boyunca maruz kaldığı en güçlü manyetik çekim dalgasıyla karşılaştı. Astronomlar, bu güçlü manyetik dalganın iki yıldızın çarpışıp birleşmesiyle ortaya çıkan gama ışınları nedeniyle oluştuğunu söylediler.

Oluşan güçlü manyetik çekim dalgasının yerine, benzer şiddette bir radyasyon dalgasıyla karşılaşılması halinde, atmosferimizin eriyip yok olma olasılığı bulunuyordu. Bu olasılığın ise, önümüzdeki 500.000 yıl içinde gerçekleşebileceği anlaşılıyor.