Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Yılın ilk ayında borsada seçici sektörlerde canlanma var. Hava yollarına ilgi güçlendi. Metal ana ve maden sektörleri de yükselişte.

Borsada sektörel hareketlilik güçlü. Bunun başında da havayolu geliyor. Geçtiğimiz yıl aralık ayında havayolu ile seyahat eden yolcu sayısı 9.5 milyon oldu. Bir önceki yılın aralık ayında ise havayoluyla seyahat eden yolcu sayısı 5 milyon seviyesindeydi. Salgından en çok etkilenen ulaştırma sektörü güçleniyor.

Ulaştırma yükseldi

Havayolu trafiğinde yaşanan artış Borsa İstanbul’da hisse senetlerine de olumlu yönde yansıdı. Borsada ulaştırma sektörü yılın ilk iki haftasında yüzde 34 değer kazandı. Türk Hava Yolları yıla 20.02 TL’den başlarken 14 Ocak itibariyle 28.20 TL’ye yükseldi. Hissedeki prim yüzde 40,96 oldu. Pegasus hisseleri ise yüzde 24.07 prim yaptı.

Haberin Devamı

Borsa 2022’ye ‘havalı’ başladı

Hisse seçiminde 5 önemli kriter

1- Şirketin kâr ve satışları artmalı, yatırım yapmalı.
2- Şirketin kârı esas faaliyet gelirlerinden gelmeli.
3- Şirketin gelişimi zaman içerisinde yükselen bir seyir izlemeli.
4- Kurumsallaşmayı önemsemeli.
5- Yatırımcıya kâr payı ödemeli.

Borsa 2022’ye ‘havalı’ başladı

Metal hareketli

Borsada yılın ilk iki haftasında en fazla kazandıran sektörlerin içerisinde Metal Ana dikkat çeken bir diğer sektör. Bu alanda faaliyet yürüten firmaların hisseleri yüzde 13.69 değer kazandı. Sektörde en yüksek ağırlığa sahip olan Ereğli Demir Çelik’in endeksin üzerindeki ağırlığı tek başına yüzde 10’u aşmış durumda.

Borsa 2022’ye ‘havalı’ başladı

Maden talep görüyor

Maden sektörü hisseleri yılbaşından bu yana yüzde 13.30 yükseldi. Maden sektörü firmaları son beş yılda her yıl pozitif getirileriyle dikkat çeken bir diğer sektör.

Yatırımcılar trendleri takip ediyor

Yatırımcılar, 2022 yılında getirileri ve trendleri takip ediyor. Küresel bazda yükselen enflasyon ortamında ana tercih güvenli limanlar.

Alternatif enstrümanların getirilerinin düşük kalması durumunda değerli metaller öncelikler arasında yer alabilecek. Yurt içerisinde ise eğilim döviz bazlı ürünlerde. Hükümetin TL’yi özendirici adımları ve yeni enstrüman seçenekleri, geleneksel enstrümanları seçenler tarafından yeterince ilgi görmeyebilir.

Haberin Devamı

Türkiye’nin kredi risk primi 558 seviyesinde bu oranın düşmesi ancak yatırımcıların biraz daha enstrüman çeşitliliğini sağlayacaktır.

Yatırımcıların fiyatlarda yaşanan dalgalanmalar karşısında korunabilmesi için güçlü hisselerde olması önemli. Olası fiyat yükseliş ve düşüşleri sert hareketleri getirebilmekte bu da panikleyenlerin yanlış kararlar vermesine yol açabilecektir.

Borsa 2022’ye ‘havalı’ başladı

En fazla açığa satış yapılan hisseler

Borsada 14 Ocak’ta en fazla dört hissede açığa satış yapıldı. Bunlardan Kardemir D hissesi 802 milyon TL’lik açığa satış ile ilk sırada geliyor.
Onu 657 milyon TL’lik hacimle Türk Hava Yolları takip etti. Bu iki firmanın arkasında 468 milyon liralık işlem hami ile Şişe Cam ve 361 milyon liralık işlem hacmi ile Ereğli Demir Çelik geldi. Hisselerde gün içi yukarı hareket arttıkça açığı satış işlemleri de güçlü gerçekleşiyor.

Açığa satışa dikkat edilmeli

Hisseler yükseldikçe açığa satışlara maruz kalabilmekte. Bu nedenle fiyatlarında aşırı yükseliş yaşanan hisse senetlerinde gerçekleşen volatil hareketlerden korunmak için gün içi sık hareketlerden uzak durmalı.

Haberin Devamı

Açığa satış nedir?

Bir hisse senedini açığa satmak, gerçekte sahip olunmayan bir hisse senedini satmak anlamına gelir. Piyasa katılımcıları hisse senetlerinde aşırı yükselişler olduğunda gün içerisindeki hareketlilikten yararlanmak için açığa satış işlemi yapabilmektedir. Piyasalarda beklenmedik gelişmeler olduğunda ise açığa satışlar artabilir.

Açığa satan, hissenin daha da aşağı kaymasını beklemektedir. Açığa satışla fiyatı daha da gerileyen hisseyi alttan alarak yerine koyarken aradaki fark kâr olacaktır. Bu tür işlemler oldukça risklidir. Ancak yüksek kâr potansiyeli nedeniyle hedge fonlar, günlük spekülatif işlemlerde bulunanlarla hızlı kazanç elde etmek isteyenler fırsat gördükçe gerçekleştirmektedir.