Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Borsa 30’da 4 firmanın dışında tüm şirketlerin finansal sonuçları belli oldu. Buna göre 26 şirketin kârı dolar bazında 2022’de ikiye katlandı. 2021 yılında 17,6 milyar dolar olan net kârlar 2022’de 34,5 milyar dolara yükseldi. Kârın yüzde 63’ü banka ve holdinglere ait

Borsa şirketlerinden dolar bazında güçlü kârlılıklar geldi. Şirketler küresel bazda yaşanan ekonomik durgunluğa rağmen kârlarını dolar bazında ikiye katladı. Açıklanan bilançolarda holding ve bankalarda kârlar 3 ile 4 milyar dolara kadar yükseldi.

Haberin Devamı

Listenin başında 4,2 milyar dolar net kârla Koç Holding yer alırken, İş Bankası 3,7 milyar dolar net kâr açıkladı. Akbank, Garanti Bankası ve Yapı ve Kredi Bankası ise sırasıyla 3,6 milyar dolar, 3,5 milyar dolar ve 3,2 milyar dolar net kâr elde etti.

Türk Hava Yolları, Sabancı Holding ve Tüpraş da sırasıyla 2,9 milyar dolar, 2,6 milyar dolar ve 2,5 milyar dolar net kâr açıkladı. BIST 30 Endeksinin diğer güçlü firmalarından Şişe Cam, Ford Otosan ve Ereğli Demir Çelik de 1 milyar doların üzerinde net kâr elde eden şirketler arasında yer aldı.

Büyüklerin kârı dolar bazında ikiye katlandı

Bu sonuçlar, Türkiye’nin önde gelen borsa şirketlerinin 2022 yılında güçlü bir performans sergilediğini gösteriyor.
Her biri kendi sektöründe lider konumda bulunan bu firmalar, ekonomik koşullara rağmen başarılı bir yıl geçirdi.

Ulaştırma yılın gözdesi

Ulaştırma sektörü yılın gözde sektörü oldu. Türk Hava Yolları’nın yıllık kârı dolar bazında yüzde 210 oranında artış gösterdi. TAV Havalimanları’nda kâr artışı dolar bazında yüzde 118 oldu. Pegasus 221 milyon dolar zarardan 428 milyon dolar kâra geçti. Aksa Enerji, Tofaş Otomotiv ve Hektaş’ın kâr artışı dolar bazında yüzde 46, yüzde 40 ve yüzde 35 seviyesinde gerçekleşti. Turkcell, Şişe Cam, Emlak Konut GMYO ve Ford Otosan’ın kâr artışı dolar bazında yüzde 14 ile yüzde 18 arasında değişti.

Temettüler hayal kırıklığı yarattı

Borsa şirketleri güçlü kârlara ulaşmalarına rağmen ortaklarına temettü ödemeleri hayli sınırlı kaldı. Açıklanan temettü ödemeleri toplam kârın yüzde 15’ine denk geliyor. Bu oran şirketler için yüzde 3,56 oranında temettü verimine işaret ediyor.

Haberin Devamı

Temettü geleneği olan şirketlerin dahi temettü ödememeleri özellikle temettü emekliliği hedefi ile hareket eden yatırımcılar için beklentilerin karşılanmamasına yol açtı.

Görüldüğü kadarıyla firmalar hayli temkinli hareket ediyor. Önümüzdeki döneme ilişkin yatırımlarını finanse edebilmek ve nakit akışlarını korumak amacıyla temettü ödemesi yapmayacağını açıklayan firma sayısı hiç de az değil. Temettü ödenmemesine ilişkin gerekçeler bireysel yatırımcı cephesinde memnuniyetsizlik nedeni olurken açıklamalar tatmin edici bulunmadı.

Dolar bazında kârı azalanlar

Dolar bazında kârı artanlar olduğu gibi düşenler de var. Aselsan, Arçelik, Koza Altın, Koza Madencilik, Petkim, Ereğli Demir Çelik ve Kardemir’in kârı dolar bazında yüzde 10 ile yüzde 70 arasında geriledi.