Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

ABD’nin ‘İran’ kararı petrol ve doları güçlendirdi, gelişmekte olan ülke paralarında değer kaybı yaşandı. Mevcut gelişmelerde bir değişiklik olmazsa faizin ibresi yukarı doğru görünüyor.

Piyasalarda yaz sıcakları erken yaşanıyor. ABD Başkanı Donald Trump’ın İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekilmesi ve tekrar yaptırım uygulamaya başlanacağını açıklamasıyla aşırı ısınan piyasalarda fiyatlarda sert oynaklık gözleniyor. Zira bu karar Ortadoğu açısından belirsizlikle dolu bir sürecin başlangıcı. Verilere baktığımızda gösterge faiz 15.70’e dayandı. Bu, 2009’dan beri en yüksek seviyeleri gösteriyor. Öte yandan dolar/TL 4.27, BIST 100 endeksi 100 bin sınırında. Sıcak para girişinde azalma, FED’in para politikası, yurtdışı gelişmeler ve seçim süreci döviz ve faizde yükselişe neden oluyor. Mevcut verilerde değişme meydana gelmezse teknik olarak faizlerde yön yukarı doğru. Gösterge faizde yüzde 17 ve yüzde 25’e doğru kademeli atak yaşanabilir.

Haberin Devamı

Piyasalarda nükleer şok

Borsa sınırdan döndü

Yabancıların bir süredir satışlarının sürmesi ve ABD’nin İran hamlesi ile BIST 100 son 11 ayın en düşük seviyesini test etti. BIST 100 97.849 puanı test ettikten sonra yönünü yukarı çevirdi. Endekste ilk güçlü direnç 102.500 seviyesinde. Bu aşılmadıkça 71.000 - 121.000 aralığında yaşanan yükselişin yüzde 50 düzeltme seviyesi olan 96.500 seviyesi test edilebilir.

‘EKK’nin olumlu etkisi

Türkiye’nin 5 yıllık CDS’leri 2017 yılının başındaki seviyelere tırmandı. Gün içerisinde 260’a kadar yükselen kredi risk primi Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ekonomi yönetimini Ekonomi Koordinasyon Kurulu’nda (EKK) toplayacağının açıklanmasının ardından 240 seviyelerine kadar geriledi. Türkiye’nin kredi risk primi 200’ün altına inmedikçe piyasalarda dalgalı seyir devam edecektir. Borsada 2000 krizinden bu yana yılın ilk 4 ayındaki en yüksek yabancı satışı gerçekleşti. İlk 4 ayda 1.2 milyar dolarlık satış yapan yabancılar ocaktan bu yana borsanın 121 bin seviyelerinden 99 binlere gerilemesine neden oldu. Yabancılar 2016 ve 2017’nin ilk dört ayında 1.2 milyar doların üzerinde alım gerçekleştirmişti. Son 22 yıldaki en büyük ikinci satış dalgası, borsanın 2016 Aralık- 2018 Ocak döneminde gerçekleştirdiği yükselişin yaklaşık yüzde 40’ını geri vermesine neden oldu. Yabancı satışlarının sürmesi yüzde 50’lik geri çekilme seviyesi olan 96.500’lerin test edilmesine neden olabilir.

Haberin Devamı

Piyasalarda nükleer şok

Fakirlik uyarısı

ABD’nin İran ile nükleer anlaşmadan çekileceğini duyurması sonrası İran ile iş yapan firmaların kendilerini hazırlaması gerektiği açıklandı. Öte yandan İran para birimi uzun süredir dolar karşısında değer kaybediyordu. Yeni yaptırımların İran için daha fazla işsizlik, daha fazla iflas vakaları ve fakirliğin daha da artması anlamına geleceği uyarısı yapıldı.