Zeynep Aktaş

Zeynep Aktaş

zeynep.aktas@gmail.com

Tüm Yazıları

Global piyasalarda ve Türkiye’de hareketli günlerden geçiyoruz. Bu dönemde yapılan doğru yatırımlar birikimleri koruduğu gibi ileride kârlı hale getirecek

Pandemi ve sonrasında Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle başlayan süreç, küresel bazda yükselen enflasyon, kırılgan hale gelen ekonomik dengeler nakdi eritirken yatırım iklimini canlı tutuyor. Belirsizlik ve öngörülemezlik yatırımı zorlaştırsa da faizin düşük seyri ister istemez yatırımı cazip hale getiriyor. Yatırım, her birikim sahibi için farklı bir mana ifade edebilir. 

Haberin Devamı

Gayrimenkul cephesinden bakıldığında fiyatların hayli canlı seyrettiğini gözlemliyoruz. Önümüzdeki dönemde de alternatif olarak öne çıkmaya devam etmesi pek de şaşırtmayacaktır. 

Aynı şekilde altın da değerlenmeye devam edecek. Emtialarda yükseliş sürüyor. Asıl etki ise borsada görülecek. BIST 100 Endeksi, TL bazında 2543 ve dolar bazında 148.8 seviyesinde bulunuyor. Hisse senetlerinde değerlenmeler yaşansa da özellikle ihracatçı şirketlerin atılımları ile bu şirketlerin kârlılığındaki artış devam edecek. Kârdaki büyüme ister istemez bu firmaların hisse senetlerinin fiyatına olumlu yönde yansıyacak. Artan kârlılık bu şirketlerin temettü ödemelerini büyütmelerine imkân verecektir. 

Yatırım zamanı

Kredi kuruluşları not indirimleri sonrası olumsuz değerlendirmelerine devam ediyor. Yabancıların hisse ve tahvil satışı gerçekleştirdikleri ve bunu sürdürdüklerini görüyoruz. Yabancı çıkışına rağmen ihracatçı şirketlerin güçlü görünümü nedeni ile borsaya yerli yatırımcı ilgisi yüksek. 

Borçlanma avantajı 

Lira bazında borçları olanlar için önümüzdeki dönem daha avantajlı bir süreç olacak. Çok fazla yeni enstrümana dağılmaya gerek olmaksızın yatırımcıların getiri bazlı hareket etmelerinde fayda var. 

Yatırım yaparken nelere dikkat etmeli?

1 Yatırım yaparken paranın geri dönüş süreci ve enflasyonun seyri göz önünde bulundurulmalı.
2 Enflasyona karşı koruyan enstrümanlar tercih edilmeli.
3 Borçlanma maliyetlerinin düşük olmasına dikkat edilmeli.
4 Küresel bazda enflasyonist seyir devam edecek. Enflasyonist süreçte nakit yönetimi iyi yapılmalı.
5 Paranın biriktirerek değil doğru yatırımla arttığı unutulmamalı.

Haberin Devamı

Getiri makasları önemli

Yatırımcı cephesinde getiri makasları önemli. Enstrüman değişimi yapılırken gerek yatırım araçları içerisinde gerekse borsada hisse senetleri arasında hangi taraftaki eğilimde getiri daha yüksekse tercihler de o yöne kaymakta. Ancak sık sık yapılacak hareketler kısa vadede kazanç sağlasa da uzun vadede büyük hareketlerin kaçırılmasına sebep olabilir. Bu nedenle tercih edilecek enstrümanın uzun vadeli beklentilerin sonucu seçilmesi ve mümkün olduğunca sık hareketlerden kaçınılması gereksiz riskleri de bertaraf edecektir.

Yatırım zamanı

Altın ve gümüşün seyri

Altının onsu 1.860 doların üzerine çıktı. Gümüş ise 21.6 dolar seviyesinde. Her iki emtia da kritik seviyelerde bulunuyor. Bu seviyelerin üzerinde kalmaları halinde talebin güçlenmesi mümkün olabilecek.

Karşılaştırma ölçütü

Yatırımcılar açısından artık karşılaştırma ölçütü enflasyon. Alım gücü ile karşılaştırma yapan yatırımcılar alternatif yatırım araçlarından daha çok getiri olarak enflasyon üzeri getiri sağlayan enstrümanları tercih edeceklerdir. Bu nedenle güvenli limanda olma isteği ağır basacaktır.

Haberin Devamı

Yatırım zamanı

Piyasaların seyri

BIST 100 Endeksi, 2.543 puanda. Dolar/TL kuru 17.11 ve altının onsu 1.871 dolar seviyesinde. Dolar/TL kurunda ocak ayından bu yana 8 günlük ortalamanın üzerinde bir hareket yaşanıyor. Hareket 8 günlük ortalamanın üzerinde seyrini sürdürebilir. Dolar kurunun 16.82’nin üzerinde kalması halinde yükseliş eğilimi devam edecek. Bu seviye kırılırsa ancak 20 günlük ortalamaya hareket beklenebilir. Borsada hisse bazında güçlü hareketler gözleniyor. Yaz döneminde özellikle turizm sezonunun canlı olması nedeniyle ulaştırma şirketleri gözde olmaya devam edecek. Gram altın, dolara bağlı olarak yükseliş seyrini koruyacak.