Zeynep İşman

Zeynep İşman

zeynepisman@gmail.com

Tüm Yazıları

Bi’oyunkur hareketince başlatılan “Askıda Oyun” projesiyle kronik rahatsızlığı nedeniyle oyuna erişemeyen çocuklar oyun isteğinde bulunabiliyor, bağışçı veliler ise oyun hediye edebiliyor.

Pandemi yüzünden çocuklarımız arkadaşlarıyla ve sokakta oynama imkânını hepten kaybetti. Çocukların oyun ihtiyacından yola çıkarak kurulan Bi’oyunkur hareketi, online ortamda doğal ve yaratıcı oyunlar kurguluyor. Bu süreçte kronik rahatsızlığı olan çocukların oyun ihtiyacını da gören ekip, Askıda Oyun Projesi’ni başlattı. “Biz çocukların oyun arkadaşı değiliz, rolümüz oyun kolaylaştırıcılığı yapmak” diyen Bi’oyunkur programının kurucu ortağı ve Oyun Hareketi Derneği Başkanı Eğitimci Nedim Buğral ile bu anlamlı projeyi konuştuk.

Haberin Devamı

- Bi’oyunkur nedir ve neler yapıyor?

Bi’oyunkur (www.bioyunkur.com) çocukların kişisel gelişimini destekleyen, onları hayata hazırlayan oyun ve oyun kurma eylemini eğitsel bir programla uygulayan oyun danışmanlığı programıdır. Çocuklara bir oyun topluluğu kurarak, kendilerini ifade edebilecekleri bir sosyal alan yaratıyoruz. Farklı oyun türlerini dijital araçlarla birleştirerek çocuklara ebeveynlerinin, büyükanne-büyükbabalarının oynadıkları oyunları da oynatabildiğimiz bir pedagojik anlayışla hareket ediyoruz. Yaklaşık bir yıldır, “Oyunbazın Yolculuğu” isimli sağlıklı oyun oynama programımızı uyguluyoruz. 4-6 yaş gruplarında; ebeveynlerin, 6-10 yaş arası grupta oyun koçu (eğitimci) ve oyunbazın (çocuk) birebir başladığı bir süreçte diğer oyunbazlarla etkileşimin arttığı bir deneyim sayesinde, 10 yaş üstü çocuklarla da oyun temelli proje çalışmalarıyla oyun kuruyoruz.

Askıda Oyun ile oyunsuz çocuk kalmasın

“Dijitale rağmen değil, dijitalle barışık”

- Çocuklarla nasıl oyunlar oynuyorsunuz?

Oyunları uzmanlarımız farklı biçimde sınıflandırıyor. Bi’oyunkur’da sağlıklı bir oyun menüsünü tüm oyun türlerinin karması olarak tanımlıyoruz. Oyun çırağı ve oyun kalfası diye isimlendirdiğimiz seviyelerde odaklanma, kinestetik, rol oyunları, beceri oyunları, eğitsel oyunlarını her bir buluşmaya eşit dağıtıyoruz. Sonraki seviyelerde ise oyunbazımızın keyif aldığı, güçlü olduğu oyunlarda onun seçeneklerini çoğaltıyoruz. Uzman ve Profesör Oyunbaz seviyelerinde ise artık oyunbazlarımız birbirlerine oyun önerilerinde bulunuyor, oluşturduğumuz paylaşım çemberlerinde birbirleriyle güçlü bağlar kuruyorlar. Ebeveynlerinin, büyükanne-büyükbabalarının o zengin ve oyuncağın olmadığı yaratıcı oyun oynama serüvenlerini, “dijitale rağmen değil, dijitalle barışık biçimde” deneyimliyor.

Haberin Devamı

- Askıda Oyun projesi nasıl başladı?

Pandemi koşullarında okulda ve ev dışı diğer alanlarda oyundan uzak kalan çocuklar için oyun kurma becerileri ve oyun arkadaşlıkları sağlarken, farkında olunmayan bir ihtiyacı fark ettik. Rahatsızlıkları yüzünden normal zamanlarda da yaşıtları gibi oyuna erişimi olmayan çocukların ve ailelerin neler yaşadığını, nasıl ihtiyaçları olduğunu gördük. Bu gruptaki çocukların oyuna ulaşması için Bi’oyunkur ekibi olarak kendimizi geliştirmeye başladık. Ben epeydir gönüllü biçimde lösemili çocuklarla “kahkaha oyunları” diye isimlendirdiğim, mizahın ve kontrolün çocukta olduğu oyunların oynandığı çalışmalar yürütüyordum. Daha sonra ekibimize geçmişte LÖSEV’de profesyonel olarak çalışmış sosyolog ve oyunbaz Ayça Seymen Şimşek katıldı. Engelli ve hasta çocuklarla ilgili yayınları, oyun ve eğitim alanında akademik ve sosyal sorumluluk çalışmaları bulunan Doç. Dr. Hayal Köksal’ın eğitim danışmanı olarak sürecimize katılmasıyla “Askıda Oyun” projesi başladı.

Haberin Devamı

- Askıda Oyun hangi gruptaki çocukları kapsıyor?

Şu an lösemi hastası çocuklarla bu projeyi sürdürüyoruz, fakat cam kemikli çocuklar, güneşe çıkamayan çocuklar ya da farklı nedenlerle dışarı çıkamayan tüm hasta çocuklarla çalışma hedefimiz var. Hem alan uzmanlığı hem de online ortamın uygun olmaması nedeniyle zihinsel engelli çocuklar bu projeye dâhil değil.

Askıda Oyun ile oyunsuz çocuk kalmasın

Askıda Oyun nasıl işliyor?

Sitemizde Askıda Oyun/Oyun talep et kısmına hastalığı yüzünden oyuna erişimi olmayan çocukların aileleri başvurabiliyor. Biz bu aileleri telefonla arayarak yaş gruplarına göre en yakın oyun atölyesinin zamanını bildirerek kayıtlarını oluşturuyoruz. Bir de “oyun hediye et” butonu var. Bağışçı bir velimiz bu bölümden, oyuna erişim engeli olan bir çocuğun oyun buluşmasına sponsor olabiliyor. Bağış mekanizmasının, “Askıda Oyun” projesinin sürdürülebilirliğini sağlamasının yanı sıra toplumsal bir anlayış ve paylaşım kültürüne katkıda bulunacağına inanıyoruz.