Sivil inisiyatifler, STK’lar, felaket anında kurulan gönüllü ekipleri… Kimi bir kuruluş çatısı altında bağış topluyor, erzak gönderiyor, kimi sahada kendi uzmanlık alanıyla ilgili çalışıyor. Kimi de bireysel çabalarıyla afetzedelerin yanında yer alıyor.
Hatay’da 80 çadır ve 4 bin 500 metrekare kapalı alanın sorumluluğunu alarak depremzedelerin yanında olan İsimsizler TK, Türk Hava Yolları çalışanlarının kurduğu bir dernek.
Kabin memurları, pilotlar ve havacılık sevdalısı gönüllülerin yer aldığı bu dernekte isimlerin önemi yok amaç gönüllülük esasıyla ihtiyacı olanların yardımına koşmak. Bu nedenle de kendilerini “İSİMSİZLERTK” diye adlandırmışlar. 30 kişiden oluşan bir grupla bölgede çalışan İsimsizler’in Başkanı Savaş Burak Oğuz, “Türk Hava Yolları’nda çalışmaya başlamadan 20’şer kişilik sınıflarda, 2 aylık temel eğitimden geçeriz. İsimsizler, 2018 yılında böyle bir eğitim sürecinde 4 arkadaşımızın öncülüğünde, ihtiyacı olanlara yardım amacıyla kuruldu. Dernekleşmesi ise 2020’de oldu” diye anlatıyor kuruluş hikayesini.
İsimsizler, Pazarcık ve Elbistan depremleri sonrasında hızlıca organize olarak önce Kahramanmaraş’a gidiyor. Orada enkaz çalışmaları da dâhil olmak üzere ihtiyaç alanlarında çalışıyorlar. Daha sonra yine yardım malzemelerini yüklenip 8 TIR ve bir de oyuncak kamyonuyla Hatay’a ulaşıyor. Burada AFAD koordinasyonuyla Narlıca Mahallesi’nde 80 çadırlık alanın sorumluluğunu üstleniyorlar. İlk işleri, bulundukları çadırkentin beton zeminini halıyla kaplamak oluyor. Burası acil toplanma yeri olarak da ilan ediliyor. Depremzedelerin gıda ihtiyaçlarına yönelik çalışmaya başlıyorlar. Tüpler bağlanıyor, sular taşınıyor mutfaklar kuruluyor. Makarna, çorbayla başlayan yemek çeşitleri giderek artıyor. Günde 800 kişiye yemek dağıtıyorlar. Savaş Burak Oğuz, “Bütün dileğimiz böyle felaketin bir daha yaşanmaması. Biz her zaman her türlü yardım için hazırlıklıyız” diyor. Okullara kıyafet yardımı, kütüphane kurma projeleri, erzak dağıtımları gibi sırada daha çok yapacak işleri var.
Mutfak Dostları Derneği, besleyici değeri yüksek pek çok gıdayı deprem bölgesine ulaştırıyor.
İşin mutfağında
Mutfak Dostları Derneği (MDD), ülkemizin gastronomi alanında en eski STK’sı. “Depremzedelere bir şekilde ulaşmak ve onlara dokunmak için neler yapabiliriz?” sorusuna cevap arayarak başlıyorlar yardım çalışmalarına. Önce hazır çorba karışımlarını hızlıca ve olabildiğince çok miktarda üretip sahaya ulaştırıyorlar. Bu karışımlarda, içinde tuzu dahil kurutulmuş soğanı, sarımsağı, nanesi, mercimeği, bulgur gibi besleyici özellikleri olan ürünler var. Sadece su katarak kaynatılıyor ve içime hazır hâle getiriliyor. Kavurma gibi protein desteği olacak ürünler de hazırlanmış. Dernek Başkanı Alparslan Baloğlu, “Sıra bunları yerlerine ulaştırmaya geldiğinde, imdadımıza Acil Gıda Kolektifi’nin lojistik destek birimleri yetişti. Ertesi gün Adıyaman’daydı” diye süreci anlatıyor. Çalışmalarına devam eden MDD, çok sayıda kahvaltılık ürünü de Nurdağı ve İslahiye’ye ulaştırmak üzere.
Sahada destek için
Batuhan Bintaş, depremzedelere yardıma koşan çok sayıda gencimizden biri. Londra’da teknoloji alanında çalışıyor. Deprem haberini İstanbul’da alıyor. Kartal’daki bir yardım deposunda gönüllülere katılıyor. Ardından 10 arkadaşıyla erzak doldurdukları 4 araçla yola düşüyor, Kahramanmaraş Dulkadiroğlu ilçesinde bir yardım ekibine katılıyor, erzak deposunda çalışıyorlar. Batuhan o sırada bölgede bulunan World Central Kitchen ile bağlantı kuruyor ve onlara çevirmenlik yapıyor. Şimdi aklında kriz ve savaş bölgelerinde sanat eğitimleri veren Artolution’u deprem bölgesine getirmek var. Bunun için kurucularından Max Frider ile bağlantı kurmuş. Görüldüğü gibi felaketin üstesinden gelebilmek için en büyük gücümüz zor anlarda bir araya gelerek güç birliği oluşturmamız.
Toktutmak Elimizde
Kovid-19 pandemisinde eve kapanan ve yalnız yaşayan yaşlılara sıcak yemek taşımak üzere herekete geçen Toktutmak Elimizde Derneği (TOKTUT) 81 ilde yerel paydaşlarla çalışarak tüketime hazır gıda kolileri ve hijyenik paketlenmiş sıcak yemekleri afet bölgesinde dağıtıyor. Arapgir yerel yönetim ekipleriyle birlikte bölgedeki ücra köylere ulaştıklarını söyleyen Dernek Başkanı Melsen Tunca, Malatya - Adıyaman hattındaki toplanma noktalarına düzenli gönderim yapıldığını da anlatıyor.
Batuhan Bintaş, deprem bölgesinde gönüllü çalışmalarda bulunan gençlerden biri.