Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Maksut Aşkar’ın yeni projesi Divia’dan Ömür Akkor’un yeni lokantasına, ünlü katılımcılarıyla Gastronomi Zirvesi’ne bu haftanın öne çıkanlarına bakalım

İstanbul gastronomi etkinlikleriyle dolu hareketli günlerin yoğunluğunu yaşıyor. Açılış davetleri, tadımlar, peş peşe sıralanan projeler sektöre farklı bir canlılık getirdi. Hepsine yetişmek elbette mümkün değil ama katıldıklarım arasında öne çıkanlara birlikte bakalım.

Michelin yıldızlı Aşkar Datça’da

Maksut Aşkar ülkemizin öncü şeflerinden. Ulusal ve uluslararası aldığı ödüller boşuna değil. Anadolu’nun köklü mirasıyla ilgili çalışmaları ve yerel ürünlerle taçlandırdığı tabaklarıyla gastronomimizin çıtasına katkısı hepimizce malum. Yeni projesi “Divia By Maksut Aşkar” bu yaz Datça Yarımadası’nda yer alan D Maris Bay’de gastronomi tutkunlarıyla buluşacak. 7 Mayıs’ta Aşkar’ın kurucu şefliğini üstlendiği Neolokal’de, Divia’nın tadım menüsünü deneyimledik. Maksut Şef, geleneksel lezzet mirasının modern yorumu olarak nitelendirilen yeni pop-up restoran deneyimi Divia’da, Anadolu’nun pişirme yöntemlerini, bölgesel mutfak kültürünü ve çağdaş sunumları son derece sade ama bir o kadar da etkileyici tabaklarla buluşturmuş. Menüdeki zeytinyağlı kuşkonmaz, taze iç bakla ve bezelyeli mevsim sebzeleri tabağı, deniz tarağı, poşe deniz levreği ve baklavası unutulmaz lezzetler arasında.

Haberin Devamı

Ömür Akkor’un yeni lokantası

Şef Ömür Akkor, yeni mekânı Havuş’u anlatırken, “Benim ve bu lokantanın hikâyesi iyi gelmek” diyor ve ekliyor: “Memleketimin, Kilis’in herkese iyi gelen hikâyesi…” Gerçekten, Kilis mutfağının gizli kalmış bir derinliği ve hikâyesi vardır. Orada lahmacunun tadı başkadır, sadeyağlı Kilis katmeri farklıdır, Kilis tavayla tanıştığınızda bir daha unutmanız imkânsızdır. Zeytinyağlı gerebiçi, sünüber helvası, tarçınlı künefesi, cennet çamuru gibi nefis lezzetleri menüsünde toplayan Havuş’un açılmasına Kilis yemeklerinin hayranı olarak en çok memnun olanlardan biriyim. Ömür Akkor’un mekânıyla ilgili bilgi verirken söylediği gibi, Türkiye bir zeytin ülkesi, Kilis de zeytin-zeytinyağı şehri olduğu kadar, kebapları ve tatlılarıyla da derin bir kültürün izlerini taşıyor. Eminim, lokantanın sıcak atmosferi, menüsü ve ekibiyle yıllardır bu proje üzerinde çalışan Ömür Akkor şefin harika ev sahipliğiyle Havuş, önümüzdeki günlerin en konuşulan işletmelerinden olacak.

Divia’dan Havuş’a yeniler

Haberin Devamı

Divia’dan Havuş’a yeniler

GastroEkonomi zirvesinin ünlü konukları

Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği (TURYİD), 23 Mayıs’ta AKM’de gerçekleşecek 4. Global GastroEkonomi Zirvesi’ni anlatmak üzere Karaköy Liman Lokantası’nda bir basın toplantısı düzenledi. Toplantının ev sahipliğini TURYİD başkanı Kaya Demirer ve zirve komitesi başkanı Ebru Koralı yaptı.  Gastronomi disiplinlerarası bir buluşma noktası ve anlaşılıyor ki TURYİD bu yıl yemeğin, felsefe, mavi ekonomi, tarım, deneysel psikoloji, müzik, sinema ve çağdaş sanatla olan bağlantısına dokunan bir etkinliğe hazırlanıyor. Toplumsal sanat için tasarlanmış bir kültür merkezi olan AKM de kapılarını ilk kez gastronomi dünyasına açıyor.

Haberin Devamı

Erik Wolf zirvede

Zirvenin önemli konuşmacılarından biri de World Food Travel Association kurucu CEO’su Erik Wolf. Wolf’un “Türkiye gastronomi turizminde küresel fırsatları nasıl katlar” başlığıyla yapacağı sunumda söyleyecekleri gündem yaratacak mı hep birlikte göreceğiz. Etkinlikte ayrıca Prof. İlber Ortaylı “Tanzimattan Günümüze Yemek Kültürümüz”ü, ünlü deneysel psikolog Profesör Charles Spence duyusal deneyimlerin gastronomi ve ekonomi arasındaki etkileşimini, yazar Nedim Gürsel İstanbul-Paris ekseninde edebiyat ve gastronomi ilişkisini sunacaklar.

Sinemada gastronomi

Zirveden bir gün önce 22 Mayıs’ta “2 Film Birden” oturumunda, sınırlı katılımcıyla Tràn Anh Hùng’un yönetmenliğini üstlendiği Şeflerin Aşkı (La Passion de Dodin Bouffant) ve Metin Çavuş’un yönetmenliğindeki rePALANGA filmi, sinefillere gastronomi ve sinemanın büyülü dünyasını sunacak. Zirvede ele alınacak konular, konuşmacılar ve geleceğe yönelik görüşlerin paylaşıldığı toplantıda dikkati çeken bir başka konu da Vedat Demir imzalı menü ve yemeklerin lezzeti oldu.

Divia’dan Havuş’a yeniler

Antep mutfağının İstanbul yolculuğu

Bence, mayıs ayının İstanbul’daki en lezzetli etkinliklerinden biri UNESCO tescilli Gaziantep mutfağının Raffles İstanbul’daki tadım günleriydi. Gaziantep mutfağının ulusal ve uluslararası alanda temsilcisi Şef Doğa Çitçi, Raffles’ın Executive Şefi Okan Aydemir’le birlikte hazırladığı yedi aşamalı özel tadım menüsüyle misafirlerini nefis bir lezzet yolculuğuna çıkardı. Muhammara, pirpirim cacıklı Arap köfte, zeytinyağlı yaprak sarması öcce ve Gaziantep peyniri ile yöre mutfağının en özel lezzetleri bir aradaydı. Anadolu mutfaklarının İstanbul yolculuğunun mutfak kültürümüz açısından önemi tartışılmaz.