Asya mutfağı hep merak uyandırır. İstanbul’da artık bu merakımızı giderecek pek çok mekân var. İstanbul’da Uzak Doğu lezzetleri arasında bir tura ne dersiniz?
Asya mutfağı tüm dünyayı olduğu gibi son yıllarda İstanbul’u da etkisi altına aldı. İstanbul’un Uzak Doğu yemek kültürüne olan merakı, geçtiğimiz günlerde açıklanan Michelin 2024 İstanbul-İzmir-Bodrum seçkisine ve dünyanın en prestijli rehberlerinden Gault & Millau Türkiye ödüllerine de yansıdı. Henüz 8 ay önce açılan Japon restoranı Sankai by Nagaya, Michelin’de bir yıldız alırken Gault & Millau’da 3 şapkayla ödüllendirildi. Çok sayıda Asya restoranı farklı kategorilerde iki rehbere de girmeyi başardı. Uzun yıllar öncesini düşündüğümde, aklıma Taksim La Martin Caddesi’ndeki Çin Lokantası ve halen bir klasik olan Dragon dışında başka bir restoran ismi gelmiyor. Dünyada ve ülkemizde Uzak Doğu mutfağının bu kadar trend olmasının başlıca nedenlerinden biri sağlıklı beslenme konusundaki iddiası olsa da yemeklerinin hikâyesi, yaşam felsefelerinin mutfağa yansıması ve gizemli Asya duruşunun da etkisi büyük. İstanbul’da Uzak Doğu lezzetleri arasında bir tura ne dersiniz?
Sankai by Nagaya’da yıldızlı sunumlar
Sankai by Nagaya, dünyaca ünlü 2 Michelin yıldızlı şef Yoshizumi Nagaya’nın özel reçetelerini omakase (seçimi tamamen şefin yaptığı tadım menüsü) olarak sunuyor. Bebek Otel’in 3’üncü katında yer alan mekân 24 kişilik. Sankai by Nagaya, geleneksel Edomae tarzı sushi ve Kaiseki mutfağını tadım menülerinde bir araya getiriyor. Kaiseki mutfağı; mevsimlik ve taze malzemeyle yapılan, geleneksel değerleri buluşturan aşamalı bir sunum biçimi. Edomae ise Tokyo’nun eski adı olan Edo’nun körfezinden günlük tutulan balıklarla hazırlanan suşi stilini yansıtıyor.
Çok Çok Thai farkı
Michelin ve Gault & Millau Türkiye ödüllü Çok Çok Thai, Tayland mutfağı konseptli, hayranı olduğum, her gidişimde de farklı bir lezzetini keşfettiğim mekân. Burada menüden tavsiyeler vermek çok zor, çünkü her yemeğin kendine has bir ritmi var. Acı, tatlı, ekşi hepsinin ahengi muhteşem. Michelin Rehberi’nden alıntıyla devam etmek istiyorum: “Çıtır sebzeli tatlı-ekşi börekler, baharatlı patlıcan ve biber, köri gibi tipik yemeklerin tadını çıkarabilirsiniz. Taze ve gevrek ürünler, otantik lezzetler ve geleneğe saygı burayı yemek yemek için harika bir yer haline getiriyor.”
Cadde’nin Asyalısı Machi
Machi, Bağdat Caddesi’nin en yenilerinden. Cafe Cadde’nin sahipleri Sultan-Turan Turanlı’nın 26 yaşındaki oğulları Doruk Turanlı’nın iki yıl önce açtığı Strada’dan sonra hayata geçirdiği Japon-Peru mutfağı konseptli ikinci mekân. Machi mutfağının temelinde, “Nikkei” mutfağından örnekler yer alıyor. Doruk Turanlı, özellikle Ceviche ile özdeşleşen Peru’nun cazibesini, Japon mutfağının sofistike dokunuşlarıyla harmanladıklarını belirtiyor. Machi’de, R. Tiger Ceviche, Mexican Roll ve Truffle Suzuki Roll gibi çeşitleriyle oldukça geniş bir suşi menüsü var. Japon ızgarasında pişen Deniz tarağı kushiyaki ve Bonfile robata mutlaka tadılacaklar arasında. Yine bence menünün yıldızlarından biri de, Japon-Peru füzyonundan yola çıkarak hazırlanan ve içinde 3 farklı balığı bulunduran Trio Tiradito.
Sankai by Nagaya‘da tadım menüsünden.
İsokyo, Gault&Millau’da
Raffles İstanbul’un içinde yer alan İsokyo, birçok Uzak Doğu mutfağından farklı olarak, Doğu’nun gizemli lezzet sırlarını, modern Batı’nın pişirme teknikleriyle yorumluyor. 4 Aralık’ta açıklanan Gault & Millau Türkiye Rehberi’nde yer alan İsokyo’da, Çin, Japonya, Kore, Tayland gibi Asya kıtasının farklı bölgelerinden çeşitli yemek tarzları, Türk mutfağından dokunuşlarla zenginleştirilmiş. Şef Şafak Erten‘in imza yemekleri ise osetra havyarı ile sunulan ıstakoz dumpling ve wokta sotelenmiş dana bonfile.
Ken Sushi’de paylaşımlık
İstanbul Anadolu yakasında, Suadiye ve Erenköy’de Vertical İstanbul içinde iki şubesi olan Ken Sushi, Caddelilerin gözdesi olmuş durumda. Menüdeki lezzetler paylaşımlık. Başlangıçlarda klasik Edamame 3 farklı versiyonda sunuluyor. Tempura edilmiş karidesten yapılan Dainamaito Ebi ve birbirinden zengin noodle ve pilav çeşitleri arasında seçim yapmak gerçekten zor.
SushiCo Kalamış’ın menüsü
25 yıldır Uzak Doğu mutfağı sevenlere hizmet veren Türkiye’nin ilk ve en büyük restoran zinciri SushiCo’dan bahsetmeden olmaz. Özellikle klasikleşen Kalamış SushiCo’nun yeni menüsü farklı sushi çeşitleri, Kore mutfağından ikonik lezzetler ve bowllarla donatılmış.