Zeynep Kakınç

Zeynep Kakınç

kakinczeynep@gmail.com

Tüm Yazıları

Wellnes, well being, detoks odaklı oteller, bitki bazlı beslenme ve vegan yaşamlar, farklı bir tatil anlayışını da beraberinde getiriyor. Yani trendler gastronomiyle, wellness buluşmasını işaret ediyor

Dünyada pandemiden sonra, alışkanlıkları kökünden değiştiren sağlıklı ve dingin yaşama yönelik konaklama trendleri farklılaştı. Uzmanların 21’inci yüzyılı “Sağlıklı yaşam çağı” olarak adlandırmaları boşuna değil. Belirsizlik ve istikrarsızlık, stres düzeyinin artması; wellnes, well being, detoks odaklı oteller, bitki bazlı beslenme ve vegan yaşamlar, farklı bir tatil anlayışını da hayatımıza dâhil etti.

Haberin Devamı

Global Wellness Institute, dünyada sağlıklı yaşam turizmi harcamalarının 2025 yılına kadar muhtemelen 1.3 trilyon dolara ulaşacağını tahmin ediyor. Önemli ve dikkat çekici taraf ise yeme içme konusunda sağlık kadar lezzetin de ön plana geçmesi. Anlaşılan o ki, kimse sağlık diye damak tadından vazgeçmek istemiyor. Yani trendler gastronomiyle, sağlık buluşmasını işaret ediyor. Bunun en yeni örneklerinden biri Bursa’da açılan Swissotel Uludağ. Swissôtel’in dünyadaki ilk healing ve vitality konsepti. Son yıllarda hayatımıza giren ve adını sıklıkla duyduğumuz well being, fiziksel, zihinsel ve duygusal anlamda bütünsel olarak iyi olma hâli olarak adlandırılıyor.

Eski sanatoryum

Swissotel Uludağ Bursa Genel Müdürü Ufuk Demir, deneyimli bir turizmci. Bu özgün projede de imzası hemen hissediliyor. Otelin servisten konaklamaya tüm hizmet detayları, mutfak konsepti, tasarım tabakları, çay çeşitliliği, şifalı bitkilerle yapılan karışımları  eminim çok konuşulacak. Demir’in anlatımıyla 1949 yılında Anıtkabir’in mimarı Prof. Dr. Emin Onat ve Türkiye’nin ilk kadın mimarlarından Prof. Dr. Leman Cevat Tomsu tarafından Kirazlıyayla Sanatoryumu olarak tasarlanan bu anıtsal yapı, 200 dönüm arazide konumlanmış. Uludağ Millî Parkı’nın büyülü doğasında, bin 500 rakımdaki otelin 173 odası var. Gerçekten oksijeni ve şifalanmayı hissettiren bir yer.

Lezzetli iyilik hâli

Menüden tadımlar

Otelin restoranlarında kahvaltıdan başlayarak tüm öğünler bölgede yetişen, mevsiminde toplanan taze ürünlerle hazırlanıyor.

Haberin Devamı

Karnabahar risotto ev yapımı vegan krema, hibiskus tozu aklımda kalan yemeklerin başında. Risotto tekniğiyle pişirilen ve pirinç büyüklüğünde doğranan karnabaharın tadı tahminlerin ötesinde.

Tikka masala soslu yabani orman mantarları, reyhan buharında basmati pirinçle servis ediliyor. 5 çeşit yabani orman mantarı, trüf mantar püresi ile kavrulmuş.

Karabuğday-Antep fıstık kaplı Uludağ kuzusu sırtı ve badem sütlü glütensiz beğendi  üzerine hardal sürülüyor. Kendi kabuğunda hapsedilmiş patlıcanlar taş fırında közleniyor.

Ayva Caprese, saatlerce soğutucuda hibiskus ve suda soğuk demleniyor.

Lezzetli iyilik hâli

Dünyadan sağlıklı yaşam otelleri

Dünyanın en önemli detoks merkezlerinden biri olan Avusturya’daki Viva Mayr. Yine Avusturya Alpleri’nin en görkemli köyü olan ve şifa geçmişiyle konuşulan Badgastein’daki Comoda. New York’ta Wildflower farms. Burası 140 dönümlük bir alan ve yemek pişirme dersleri, bölgenin tarımsal mirasından faydalandığı menüsüyle haklı bir şöhreti var. Orman banyosu kavramının hakkını veren bir yer. Arjantin’deki SB Winemaker’s House, Spa süitleri ile meşhur. Sağlıklı yaşam konseptinin yanı sıra tadım menüleriyle öne çıkıyor. Shiguchi, Japonya’nın en kuzeyindeki Hokkaido Adası’nda. Burası, kaçış nirvanası olarak nitelendiriliyor. Buahan, Bali Ormanları’nın ve pirinç tarlalarının ömürde bir kez görülebilecek manzaralarını sunuyor. Yatağınız ile villanızın hemen altında yayılan klorofil açısından zengin Buahan Vadisi arasında yalnızca tül gibi bir perde asılı. Havası nemli ve orman kokuyor. Agafay, Fas’ın Agafay Çölü’nün vahaları içinde bir nefes alanı. Güneş enerjisiyle çalışan, ekolojik banyolu suite çadırların her biri şık bir sadeliği temsil ediyor.