Gözde turizm merkezimiz dünya markası Bodrum’da Yalıkavak kendi üst segment markalarını yaratıyor. Kitchen Bodrum’dan Lika’ya ve Mezra Yalıkavak’a sade, mevsimsellik ve tazelik yansıtan tabaklar başrolde
Peru ve İskandinavya gibi dünyada gastronomi konusunda markalaşmış ülkelerin geçmişine baktığımızda devlet desteğine dayalı büyük stratejiler karşımıza çıkar. Bizde ise ‘gemisini kurtaran kaptan’ misali plandan, stratejiden uzak, kimi iyi niyetli kimi tamamen ticari karman çorman organizasyonlar ortalıkta. Elimizde dünya markası gözde bir turizm merkezimiz var: Bodrum. Şansımıza kendiliğinden yol haritasını oluşturmuş durumda. Mayıs ayında Maça Kızı Hotel’de yapılan Med Bodrum’un uluslararası başarısı dilden dile anlatılıyor. Ama aynı zamanlarda gerçekleşen anlamı, amacı pek de belli olmayan bazı organizasyonlar ise kafa karıştırıyor.
Dönüşüme imza atanlardan
Üst segment kendi markalarını da yaratan bir Bodrum’dan bahsediyoruz. Kitchen Bodrum, Urla’nın gastronomi destinasyonu olmasında ilk ateşi yakanlardan biri olan Şef Osman Sezener imzalı. Lika ve Mezra Yalıkavak gibi işletmelerle Bodrum’un gastronomi yolculuğunun rotasını belirlemiş durumda. Osman Sezener yemeği sanata dönüştüren öncü şeflerimizden. Mutfak teknikleri, yerel malzemeye verdiği önem ve ünlü tabaklarıyla Urla’nın muazzam dönüşümüne imza atanlardan. Egeli şef olarak doğduğu coğrafyadan sınırsız ilham aldığını sık sık dile getiren Osman Sezener, Bodrum’u Ege denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olarak değerlendiriyor ve ekliyor: “Bodrum’un canlılığı ve güzelliği kendine özgü. Urla’yla farklı olduklarını düşünüyorum. Bodrum, şehirden kaçmak isteyenlerin yeri diyebiliriz belki. Her ikisinin de gün geçtikçe daha da parlayacağı kesin.”
Kitchen keşifleri
Edition Bodrum Otel’in içinde yer alan Gault&Millau şapkalı, Michelin yıldızlı Kitchen, masmavi denizle her daim uyum sağlayan bembeyaz bir görüntü ve onlara eşlik eden yoğun yeşil zeytin ağaçlarıyla iç açıyor. Burası, Ege öncelikli, Türkiye coğrafyası mutfağı sunuyor. ‘Şefin Yolculuğu’ adı altında bir tadım, ‘Şefin Keşifleri’ başlığıyla da alakart bir menüsü bulunuyor. Bodrum’dan çipura tartar, Adana siyah havyar, Enginar kuzukulağı, Bergama tulumu, Bargilya mavi kuyruk, karides, Bodrum narenciyeleri, Bodrum gambilya fava, Dana kaburga, Fethiye’den kuzugöbeği, yerli trüf mantarı tadı damağımda kalan yemeklerden.
Lika Bodrum tabakları
Tüm karmaşa ve kalabalıktan sıyrılmış, manzarasıyla insanı kucaklayan Birdcage33’ün restoranı Lika’da şef Sara Tabrizi, Ege’nin ruhunu yansıtan ‘Karma mutfak’ anlayışıyla bir menü yaratmış. Mutfak, Şef Emiğra Bayrak’a emanet. Tabaklar son derece sade, mevsimsellik ve tazelik yansıtıyor. Bir yandan yemeklerin tadını çıkarırken manzaranın keyfi de bonusunuz oluyor. Şef Sara Tabrizi “Soğuklarda köz patlıcanlı domates salatası, çıtır nohutlu musabbaha, Bodrum mandalinalı eşkina ceviche; sıcaklarda ızgara dana dilli marine ızgara pide, Romescolu ahtapot, çıtır sardalya roket gibi yeni lezzetlerin yanı sıra siyah sarımsak kremalı kuzugöbeği mantarı, Konya küflüsü ve soslu midye ile kazandibi dondurma gibi geçen senenin yıldızlarını da koruduk” sözleriyle yeni menüyü özetliyor. Birdcage33’ün yeni sürprizi, 15 Haziran’da kapılarını açacak olan Uslu Meyhane.
Hedefleri üç yıldız
Mezra benim için son Bodrum sürprizi. Burası bir hikâyeler çiftliği. Mutfak masterchef şampiyonlarından Serhat Doğramacı’ya emanet. Konsept Türk mutfağı. Bölge ürünleri ve Anadolu’dan malzemeler şefin yorumlarıyla menüde buluşmuş. Çorum’a ait kızıl buğday gibi, kaybolmakta olan ürünler de mutfakta özel bir köşede. Salih Ünlü, lojistik işi yaparken yemeğe olan merakıyla sektöre hızlı bir giriş yapıyor. 10 yıl yaşadığı Çin’den İstanbul’a dönüşünde ortağıyla ilk açtığı yer olan Sarı Restoran’dan sonra, Dönerci Serkan Usta, White Burger derken iş giderek büyüyor ve restoran zincirleriyle pek çok projeye imza atıyor. Mezra Yalıkavak, 7 dönüm üzerine kurulmuş âdeta bir gastronomi merkezi gibi. Bahçesinden sofraya, yeşilliklerinden, kuyu kebabına, keçisinden, tavuğuna, mavi yumurtasına kadar her şeyiyle bir çiftlik ortamı. Salih Ünlü, Mezra’nın kuruluş amacını şöyle özetliyor: “Michelin Türkiye Rehberi’nde 2 yıldız verildi. Peki, 3 yıldız kime gidecek. Dedik ki, biz üç yıldız almaya hak kazanacak bir mekân yapalım. Alırız, alamayız ama burayı planlarken hedefimizi ortaya koyduk.”