Babaeski Köylü kadınlara, 'lavanta ekim' belgesi

Köylü kadınlara, 'lavanta ekim' belgesi

04.07.2020 - 16:13 | Son Güncellenme:

Köylü kadınlara, 'lavanta ekim' belgesi

Köylü kadınlara, lavanta ekim belgesi

 

Metin KARAKUŞ/BABAESKİ(Kırklareli),(DHA)- KIRKLARELİ'nin Babaeski ilçesine bağlı Müsellim köyünde, İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü'nün açtığı, 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Lavanta' kursunu bitiren 23 kadına başarı belgesi verildi.

Babaeski İlçe Tarım ve Ormancılık Müdürlüğü'nün 19 Şubat 2020 günü açtığı, 'Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Lavanta' kursunu bitiren 23 kadına Müsellim köyündeki lavanta tarlasında, koronavirüs tedbirleri kapsamında, sosyal mesafe kurallarına, maske ve hijyen şartlarına uyarak, başarı belgeleri verildi. Törene Babaeski Kaymakamı Şenol Levent  Elmacıoğlu,  Tarım ve Orman İlçe Müdürü İsmail Küçük, köy muhtarı Sebahat Bozkurt, köylüler, kursa katılan kadınlar ve davetliler katıldı.

Kaymakam  Şenol Levent Elmacıoğlu, lavanta ekiminde köye destek verdiklerini belirterek, "Tabi bu koronavirüs döneminde bir kez daha anlaşıldı ki insan yaşamında tarım çok önemli. İlçemize katma değerler katması anlamında, insanları yerinde tutmak, köylerinde tutmak açısından, köy yaşamında kalması açısından çok önemli. Çünkü bu süreçte köy yaşantısı, şehir yaşantısından çok çok önünde bir avantaj sağladı. Bu hizmetlerden dolayı ve bu hizmetleri yaparken desteklerinden dolayı sayın valimize, sayın muhtarımıza, il ve ilçe Tarım Orman Müdürlüklerimize çok teşekkür ediyorum. Ayrıca ben lavanta ekimi konusunda muhtarımıza destek veren ve onun yanından ayrılmayan Müsellim köyümüzdeki bayanlarımıza da çok teşekkür ediyorum ve bundan sonraki çalışmalarında başarılar diliyorum" dedi.

'LAVANTA KOKULU SABUN YAPACAĞIZ'

Müsellim köyü muhtarı Sebahat Bozkurt, bu sezon 39 dönüm lavanta ekimi yaptıklarını belirterek, "Şimdi bu güzel sonucu görüyor ve hep birlikte bunun mutluluğunu yaşıyoruz. Ben bu mutluluğu bizimle birlikte paylaştığınız için öncelikle hepinize çok teşekkür ediyorum. İnşallah köyümüzde daha güzel şeyler, daha farklı girişimlerimiz olacak. Bu konuda ürün çeşitlerimizi çoğaltacağız. Aile ekonomizme katkı sağlayacak mesela lavanta kokulu sabun yapacağız, lavanta suyu yapacağız, lavanta yağını çıkartacağız. Bugüne kadar Müsellim köyünde var olan buğday ve ayçiçeği döngüsünü artı bir yöne doğru eritmeye çalışıyoruz umarım başarılı oluruz. Bu girişimlerimizde bize katkı sunan herkese çok teşekkür ediyorum" dedi.

Babaeski Tarım ve Orman Müdürü İsmail Küçük, bölgede ilk etapta lavantanın ürün statüsünde geliştirmeye çalıştıkları bir ürün olduğunu söyledi. Küçük, lavantayla ilgili yaptıkları çalışmaları anlatarak, "Lavanta bitkisi diğer bitkilerden farklı olarak, daha kurak, çalı türü bir bitki olduğu için bazı hastalıklara, zararlılara dayanıklı olan bir bitki türü. Çok fazla emek istemeyen bir bitki türü gibi addediliyor fakat ekinler artık biliyorlar. İlk ekiminde bebeklik dediğimiz dönemde, yabancı ot ile mücadele kısmında biraz çaba ve ilgi isteyen bir bitki. Kurak bir bitki olduğu için su ihtiyacı çok yok. Bu dönemde dekara 2 bin fidan olmak üzere addedilen bir ürün. Optimum şartlarda dördüncü yılında maksimum ürüne ulaşacağı söyleniyor. Buralarda birinci yılında çok fazla beklentisi olmamakla birlikte gördüğünüz üzere biz ürün aldık. Demek ki bizim buraya uyan bir bitki. Dördüncü yılına vardığında dekar başına yaklaşık, 7 ile 10 litre arasında lavanta yağı elde edebileceğiz. Geçtiğimiz senenin parametrelerinde litresi 350 TL'den alıcı buldu" dedi.