El ve Ayak Bakımı 'Diyabetik ayak, çaresiz değil'

'Diyabetik ayak, çaresiz değil'

20.08.2013 - 15:46 | Son Güncellenme:

Ayak sağlığı uzmanı (Podiartrist) Nazlı Ekici, olası kesik ve yaraların diyabet hastalarında ciddi sorunları da beraberinde getirebileceğini belirterek, bu hastaların ayak sağlığı konusunda duyarlı olmasını tavsiye etti.

Diyabetik ayak, çaresiz değil

Diyabetiklerin kullanacağı ayakkabının önemli olduğunu vurgulayan Nazlı Ekici, bu hastaların asla kösele tabanlı ayakkabı giymemeleri gerektiğini kaydederek şöyle dedi:

"Diyabet hastalarının giyeceği ayakkabıların önü yuvarlak olmalı. Ayak parmaklarının birbirine değmemesi, yana açılıp kapanabilmesi, aşağı yukarı oynatılabilmesi gerek. Ayakkabının dikişsiz, önünün yuvarlak, tabanının lastik ya da kauçuk olması ve asla kösele giyilmemesi lazım. Asit içeren nasır bantları kesinlikle kullanılmamalı. Nasır bakımı uzman kişilerce yapılmalı."

Diyabet hastalarının ayak tırnaklarının kalın olduğunu, hastaların tırnaklarını keserken parmaklarını yaralayabildiklerini belirten Nazlı Ekici, bunun da sıkıntılara yol açtığını söyledi.

"Ayakkabı yumuşak derili ve çorap dikişsiz olmalı"

Bağcıklı ve cırtlı ayakkabıların tercih edilmesini öneren Ekici, aksi takdirde ayağın ayakkabı içinde sıkıştığını anlattı. Ekici, ayakta derinin kuruyup, esnekliğini kaybetmesine bağlı olarak zarar görebileceğini, bir çorabın ipinin dahi bunu yaraya dönüştürebileceği uyarısında bulundu. Ekici, bu nedenle giyilen ayakkabının yumuşak derili, çorabın dikişsiz olması tavsiyesinde bulunarak, çorapta gümüş ipini önerdi ve bunun kan dolaşımını hızlandırıp, bakteriyi önlendiğini belirtti.

"Silikonlar kalkan gibi"

Nazlı Ekici, diyabetik ayaklar için ayrıca her parmağa özel tasarlanmış silikonların da bulunduğunu, bu silikonların ayağı yaralardan adeta kalkan gibi koruduğunu ifade etti. Ekici ayrıca, köpük kremlerin de diyabetli hastalar için özel olarak üretildiğini, bu kremlerin yağ yerine nem içerdiğini kaydetti.

Yazarlar