Genel Sağlık Akpunktur ile kansere çare!

Akpunktur ile kansere çare!

18.01.2008 - 00:00 | Son Güncellenme:

Gazi Üniversitesi (GÜ) Akupunktur Kurs Koordinatörü ve Akupunktur ve Alternatif Tıp Derneği Başkanı Prof. Dr. Cemal Çevik, akupunkturun vücutta bulunan kanser hücreleriyle savaşan hücrelerin sayısını ve etkinliğini arttırdığını söyledi.

Akpunktur ile kansere çare

1. Ulusal SPA ve Wellness Kongresi’ne katılan Prof. Dr. Çevik, "alternatif değil, tamamlayıcı tıp" olarak adlandırdığı akupunktur tedavisinden yararlanmak isteyenlerin sayısının her geçen yıl arttığını söyledi.

Hastaların yüzde 50’sinin akupunktura kilo vermek için yöneldiğini ifade eden Prof. Dr. Çevik, "Oysa akupunktur, kanser ağrılarını ve kemoterapinin yan etkilerini azaltmaktan, menapoz tedavisine, ağrılardan, psikiyatrik rahatsızlıklara, uyku bozukluğundan, sigara, alkol bağımlılığı, kısırlık ve alerji tedavilerine kadar 300’e yakınrahatsızlığın tedavisinde tek başına ya da tamamlayıcı olarak kullanılabiliyor" dedi.

Bütün bunlara rağmen, akupunkturun öneminin henüz yeterince anlaşılamadığını ifade eden Prof. Dr. Cemal Çevik, yöntemden sadece maddi durumu iyi olanların yararlanabildiğini vurguladı. Akupunkturun iyileştirici etkisiyle ilaç kullanımının da azaldığını dile getiren Prof. Dr. Çevik, bunun ekonomiye büyük katkı sağlayacağını belirterek, söz konusu tedavi yönteminin sosyal güvenlik şemsiyesinden yararlananların ücretsiz kullanabileceği hale getirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kanser ağrılarını azaltıyor

Akupunkturun kanser ağrılarını azaltmada da kullanıldığını anlatan Prof. Dr. Çevik, Avrupa ülkelerinde kanser tedavisi sırasında bilinen yöntemlerin, akupunkturla eş zamanlı kullanıldığına dikkati çekti. Kemoterapinin neden olduğu bulantı gibi yan etkilerin de akupunkturla azaltıldığını söyleyen Prof. Dr. Çevik, ayrıca akupunkturun tek başına kanseri iyileştirici etkisinin bulunduğunu anlattı.

Prof. Dr. Çevik, "Bunun iddialı bir söz gibi algılanmasını istemem. Ancak akupunkturun vücutta bulunan kanser hücreleriyle savaşan hücrelerin sayısını ve etkinliğini artırdığı biliniyor" dedi. Prof. Dr. Çevik, akupunkturun menapoz döneminde, uyku düzensizliklerinde, migrende, bel ve sırt ağrılarında da kullanıldığını ve başarı oranının hastalık türüne bağlı olarak, ortalama yüzde 70 düzeyinde olduğunu anlattı.

700 uzman doktor kurs aldı

Türkiye’de 4 üniversitede akupunktur polikliniği ve 700’e yakın uzmanın bulunduğunu söyleyen Prof. Dr. Çevik, 2005-2007 yılları arasında Gazi Üniversitesi Akupunktur Polikliniğine 856 hastanın başvurduğunu, bunların yüzde 75’ini de kadınların oluşturduğunu belirtti. Hastaların yüzde 50’sinin de kilo vermek üzere akupunkturu tercih ettiklerini, bunu ağrının takip ettiğini söyleyen Prof. Dr. Çevik, "Ayrıca diğer tedavi yöntemlerinden yanıt alamayan hastalar da geliyor. Sonuçta bizim hastalarımız zor hastalar. Pek çok yöntemi denedikten sonra geliyorlar" diye konuştu. Prof. Dr. Çevik, tedaviden yararlanmak isteyenlerin çoğunluğunu 30-39 yaş grubundaki hastaların oluşturduğunu da söyledi.

Yazarlar