Genel Sağlık Boyun fıtığında doğru bilinen yanlışlar

Boyun fıtığında doğru bilinen yanlışlar

10.10.2018 - 13:31 | Son Güncellenme:

Boyun ağrıları, en genel sağlık sorunlarından birisidir. Bu ağrılar genellikle duruş sorunlarından kaynaklansa da, bazı durumlarda daha ciddi nedenleri de olabilir. Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, boyun fıtığı hakkında bilgi verdi.

Boyun fıtığında doğru bilinen yanlışlar

Boyun ağrıları, en genel sağlık sorunlarından birisidir. Bu ağrılar genellikle duruş sorunlarından kaynaklansa da, bazı durumlarda daha ciddi nedenleri de olabilir. Boyun fıtığı hakkında bilgi veren Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, şunları söyledi:

Haberin Devamı

“Günümüz teknolojik yaşamında, gerek bilgisayarların, gerekse cep telefonlarının ortaya çıkardıkları duruş sorunları, boyun ağrılarını tetiklemektedir. Boyun fıtığı dediğimiz konu ise, tamamen bunlardan bağımsız, gerek bir travmaya bağlı olarak, gerekse nedeni belirsiz bir şekilde ortaya çıkan, genellikle ağrıya etkilenen sinirin uyardığı bölgede uyuşukluk veya kas kuvvet sorunları eşlik eden ciddiyeti değişik sınırlarda olan bir durumdur” dedi.

Uzman Fizyoterapist Altan Yalım, boyun fıtığı ile ilgili doğru bilinen yanlışlar hakkında şunları söyledi:


Yanlış: Şiddetli ve herhangi bir kola vuran her ağrının sebebi, boyun fıtığıdır.

Doğru: Boyunun hassas kas yapısı, uyku problemleri, yastık yada yatak değişikliği, iş yoğunluğu, psikolojik sorunlar veya fibromiyalji gibi diğer etkenler de bu ağrılara sebep olabilir.

Yanlış: Boyun ağrısında, mutlaka hemen ileri tanı yöntemlerine başvurulmalıdır.

Haberin Devamı

Doğru: Şu üç kriter ile karşılanmadan boyun ağrısında ileri tanı yöntemlerine başvurulmaz.

-Ağrının en az 6 hafta süreyle olması

-Şiddeti belirli bir yoğunlukta kalması yada ilerlemesi,

-Elde güçsüzlük, karıncalanma gibi nörolojik bulguların olması.

Yanlış: Boyun ateli (boyunluk) takmak iyidir.

Doğru: Kısa süreli kullanımda etkili olabilse de, gövde kaslarına dışarıdan verilen uzun süreli destek, kasları tembelleştirerek kuvvet kaybına yol açar. Bu durum da, ağrıların kalıcı olmasına sebep olabilir.

Yanlış: Manipülasyon ve mobilizasyonlarla, fıtık yerine oturtulabilir.

Doğru: Fıtığı tekrar eski durumuna getirecek bir yöntem, hali hazırda bilinmemektedir. Aksine, sağlık profesyonelleri hariç, bu yöntemlerin kullanılması, kalıcı sağlık problemlerine neden olabilir.

Yanlış: Spor yapıyorum, bende fıtık olmaz.

Doğru: Fıtıkların oluş mekanizmaları az çok bilinse de, hepsini açıklayacak ortak bir sebep yoktur. Özellikle kontrolsüzce yapılan ağırlık ve gövde hareketleri bile, fıtığa sebep olabilir. Bu nedenle, spor planlaması yaparken ilk hedefin varolan sağlığımızı devam ettirmek olduğu bilinmelidir.

Yanlış: Omuzumda ve boynumda ağrı var, mutlaka fıtıktandır.

Haberin Devamı

Doğru: Bazı omuz yaralanmaları, boyun kaslarında kasılmaya neden olarak ağrıya sebep olur. Omuz sorunun giderilmesiyle, boyun da iyileşir.

Yanlış: Her fıtık, mutlaka cerrahiye gitmelidir.

Doğru: Fıtık hastalarının, cerrahiye gitme oranı dünya ortalamasında %3’tür. Uygun fizik tedavi ve egzersiz uygulamalarıyla şikayetlerden kurtulmak mümkündür.

Yazarlar