Dünya USS Michigan harekete geçti! ABD'den gövde gösterisi

USS Michigan harekete geçti! ABD'den gövde gösterisi

17.06.2023 - 09:58 | Son Güncellenme:

ABD nükleer enerjiyle çalışan ve 150 tomahawk füzesi taşıyabilen denizaltıyı harekete geçirdi. Söz konusu hamlenin zamanlaması ise bir hayli manidar.

USS Michigan harekete geçti ABDden gövde gösterisi

Tayvan konusu ile sık sık Çin ile karşı karşıya gelen Amerika Birleşik Devletleri Güney Çin Denizi'ndeki hakimiyetini güçlendirmek için sık sık tatbikat yapıyor. Japonya, Güney Kore ve Tayvan'la gerçekleştirilen askeri harekatlar olası bir Çin savaşına hazırlık kapsamında yapılıyor.

Haberin Devamı

2027 YILI KRİTİK

Askeri uzmanlar, iki ülkenin Dışişleri Bakanlığı ve gizli servisleri önümüzdeki 10 yıl içerisinde süper güçlerin arasında çıkacak olan bir savaşa kesin gözüyle bakıyor. CIA direktörü ve Tayvan Dışileri Bakanlığına göre bu savaş en erken 2027'de başlayacak. İki devlet son olarak Güney Çin Denizi üzerinde karşı karşıya geldi. Keşif uçuşu yapan ABD uçağına 'türbülans' manevrası yapan Çinli pilot, ABD uçağını resmen salladı.

ABD'nin bölgede tek anlaşamadığı devlet Çin değil. Uzun yıllardır Kuzey Kore Nükleer silahlarıyla bölgede tehlike oluşturan bir devlet. Trump'ın yıllar önce Kim Yong-un'u Kuzey Kore'de ziyareti sonrası erimeye başlayan buzlar Biden döneminde tekrar katılaştı. Neredeyse her hafta balistik füze denemesi yapan Kuzey Kore ABD'nin en büyük müttefiklerinden Japonya problem de yaşıyor.

Haberin Devamı

1 AY SONRA FÜZEYİ BULDULAR

Kuzey Kore’nin geçtiğimiz ay başarısızlıkla sonuçlanan askeri keşif uydusu fırlatma girişiminde kullandığı "Chollima-1" roketinin enkazı Güney Kore tarafından bulundu. Güney Kore Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, enkazın dün akşam saatlerinde Güney Kore açıklarında denizin yaklaşık 75 metre derinliğinde tespit edildiği belirtildi.

Ekiplerin farklı parçalara ulaşmak üzere denizdeki aramalarını sürdürdüğü kaydedilen açıklamada, ele geçirilen enkazın ABD ile iş birliği içerisinde inceleneceği ifade edildi.

USS Michigan harekete geçti ABDden gövde gösterisi

NÜKLEER ENERJİYLE ÇALIŞAN DENİZALTI HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan ABD yaklaşık 150 Tomahawk füzesi taşıyabilen dünyanın en büyük denizaltılarından biri olan nükleer enerjiyle çalışan USS Michigan'ı altı yıl sonra ilk kez Güney Kore'ye gönderdi. Denizaltı, güneydoğu liman kenti Busan'a ulaştı, ancak Güney Kore sularında ne kadar kalacağı belli değil.

USS Michigan harekete geçti ABDden gövde gösterisi

ZAMANLAMASI MANİDAR

ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Çin ziyareti öncesinde Güney Kore Dışişleri Bakanı Park Jin ile bir telefon görüşmesi yaptı. Park ve Blinken ikili ilişkileri, Çin ile Güney Kore arasındaki ilişkileri ve Kuzey Kore'yi ele aldı.

İkili, ABD, Güney Kore ve Japonya'nın Çin'i BM güvenlik konseyinde nükleer silahlardan arındırma konusunda yapıcı bir rol oynamaya çağırmaya devam etmesi konusunda anlaştılar.

Haberin Devamı

USS Michigan harekete geçti ABDden gövde gösterisi