Gündem Erdoğan'dan dünyaya Kıbrıs çağrısı! Masaya dönüş için tek şartı açıkladı

Erdoğan'dan dünyaya Kıbrıs çağrısı! Masaya dönüş için tek şartı açıkladı

12.06.2023 - 16:47 | Son Güncellenme:

Seçim sonrası ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gerçekleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan düzenlediği basın toplantısında dünyaya çağrıda bulunarak masaya dönüş için tek şartı açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından ilk yurt dışı ziyaretini Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne gerçekleştirdi.

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, resmi temaslarda bulunmak üzere gittiği KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar ile bir araya geldi.

HEYETLERARASI GÖRÜŞTÜLER

Cumhurbaşkanı Erdoğan ve KKTC Cumhurbaşkanı Tatar heyetlerarası bir görüşme de gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından iki lider ortak basın toplantısı düzenledi.

Erdoğandan dünyaya Kıbrıs çağrısı Masaya dönüş için tek şartı açıkladı

* Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle; 14 Mayıs ve 28 Mayıs seçimleri demokrasimize yakışır bir şölen havasında tamamladık. Yüzde 86 oranındaki bu seçim dünyada istisna şeklinde gerçekleşen bir demokrasi şöleniydi. 5 sene daha ülkeme hizmet etme görevini üstlendim. İlk yurt dışı ziyaretimizi KKTC'ye gerçekleştirerek geleneğimizi gerçekleştirdik. Sayın Cumhurbaşkanı Tatar'a teşekkür ediyorum. Buradan da Azerbaycan'a geçeceğim. Bu da yine bizim geleneceğimizin adımıdır. Orada görüşmelerimizi yapıp yarın Ankara'ya döneceğim.

Haberin Devamı

Gündemimizdeki tüm konuları ayrıntılı bir şekilde ele aldık. Kuzey Kıbrıs'a Türkiye üzerinden kablo ile elektrik aktarılmnası en büyük adımımız olacaktır. Kıbrıs'ta artık elektrik kesintisi sorunu kalmayacak.

MASAYA DÖNÜŞ İÇİN TEK ŞART

Bu kesimlere artık saplantılarını bir kenara bırakmalarını ve Ada'nın gerçekleriye yüzleşmeleri gerekmektedir.

Müzakere masasına geri dönülecekse bunun yolu KKTC'nin tanınmasından geçmektedir. Sayın Tatar'ın Cenevre'deki son toplantısı bundan ibarettir.Kıbrıs Türklerinin egemen eşitliklikleri bizle için olmazsa olmazıdır. Kimsenin bir 50 sene daha kaybetmeye tahammülü yoktur.

Kıbrıs meselesi ve Doğu Akdeniz'e ilişkin mevcut konuları değerlendirdik. KKTC'nin haklarını korumaya devam edeceğiz. Özellikle Kıbrıs Türklerinin talepleri açık ve nettir. Kıbrıs Türk'ü asla azınlık olmamıştır ve olmayacaktır. 

Kıbrıs Türk tarafının sunduğu somut öneriler hala masada. Atılan vizyoner adımlarımız karşılıksız bırakıldı. Garantör ülke olarak diyaloğa öncelik verdik. Silahlanmaya girişenler bunu iyice hesaplamalıdır. Ada'daki kardeşlerimizin huzur ve güvenliği, bizim huzur ve güvenliğimiz demektir. Tüm imkan ve kabiliyetlerimizle KKTC'nin yanındayız. KKTC'ye yönelik katkılarımızı da devam ettireceğiz. Buradaki vatandaşlarımızın da Türkiye'deki vatandaşlarımız gibi eşit sağlık hizmeti almalarını sağlayacağız.

Haberin Devamı

Derinya bölgesinde 1192 adet sosyal konutun inşasına başlıyoruz. Çift yönlü elektrik kablo döşenmesi önceliğimiz arasında. Ulaşım alanında KKTC'de de bugüne kadar toplam 630 km anayol yaptık. Toplam 62 km uzunluğunda 5 ayrı projenin inşaası sürüyor. Lefkoşa'ya 500 yataklı devlet hastanesinin de ihalesine yakında çıkıyoruz. Türkiye'den getirdiğimiz suyu çiftçilerin hizmetine sunacağız. 

"BUNU ENGELLEMEK İSTEYENLER OLURSA FARKLI PROJE UYGULAMAYA GEÇMEK ZORUNDA KALIRIZ"

Bizim yol haritamız belli. Bu yol haritası barış üzerine endekslendi. Bu denizlerde barıştan başka çıkış yolu yok. Bunu engellemek isteyenler olursa farklı proje uygulamaya geçmek zorunda kalırız. İstiyoruz ki Ege Denizi barış denizi olarak dünyaya mesajını versin.

Erdoğandan dünyaya Kıbrıs çağrısı Masaya dönüş için tek şartı açıkladı

* Ersin Tatar'ın açıklamalarından satır başları şöyle; Büyük bir zafer kazandınız. Siyasi olgunlukla dünya devletlerine demokrasi teşlik edecek şekilde seçimi kazandınız. 

Haberin Devamı

Demokratik bir anlayışla, yüksek katılımla seçimi kazanmış ve şu an bizimle bir aradadır. İlk ziyaretinizi KKTC'ye yapıyorsunuz. Bunun anlamı büyüktür. Çünkü siz hep KKTC'ye hep sahip çıktığınızın ve çıkacağınızın mesajını veriyorsunuz. Türkiye Yüzyılı'na girerken büyük önder Atatürk'ün kurduğu Türkiye Cumhuriyeti ikinci yüzyılına adım atarken sizlerin duruşu ile mazlum milletlere sahip çıkacağının mesajının verilmesi ile bizler de umutlanıyoruz.

Son 21 yılda anavatan Türkiye Cumhuriyeti büyük dönüşüm gerçekleştirmiştir. 13. Cuhurbaşkanı olarak aramızda olmanız bizlere güç vermektedir. Bu saatten sonra eskiye dönemeyiz çünkü ortaya yeni bir siyaset çıkmıştır. Tarihi konuşmanızla bizlerin gönlünde taht kurdunuz.

Sadece bölgesel değil küresel güç olma noktasında sizlerin liderliğinde büyük Türk dünyasında hayali oluşturmuştur. 

Bu saatten sonra biz eskiye dönemeyiz. Şimdi yeni siyaset çıkmıştır.

Tüm dünyaya ilan ediyoruz. Biz karşı tarafı uyarıyoruz. Kıbrıs'ta iki ayrı halk vardır. Mutlak surette egemenlikle iş birliği olabilir. Ortak bir komite kurulmalıdır. Her iki halkın da yararlarına olacak iş birliklerine varız. Pandemiye rağmen, krizlere rağmen Maraş bölgesini 1 milyondan fazla kişi ziyaret etmiştir. Bütün bunlar aşama aşama KKTC'nin güçlenmekte olduğunu göstermektedir. 

Haberin Devamı

Hiçbir güç bizim aramızdaki bağları kopartamaz. Bizim arkamızda dünya devi bir Türkiye Cumhuriyeti var. Türkiye Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanının söyledikleri var

Yazarlar