Genel Sağlık Her yıl 100 bin kişiyi öldürüyor

Her yıl 100 bin kişiyi öldürüyor

27.05.2016 - 16:29 | Son Güncellenme:

Böbrek kanseri her yıl 100 bin can alıyor. Erken teşhis edilmediği takdirde ölümcül sonuçlara yol açıyor. Doç. Dr. Murat Binbay, böbrek kanseriyle ilgili önemli bilgiler verdi.

Her yıl 100 bin kişiyi öldürüyor

Böbrek kanserine yakalanma riski yüksek kişiler kimler?

Haberin Devamı

Birinci derece akrabalarında böbrek kanseri öyküsü bulunanlar, bu hastalık açısından ciddi risk altındadır. Sigara, böbrek kanserine neden olan en önemli risk faktörlerinden birisi. Son yıllarda birçok hastalıkla ilişkisi kanıtlanan şişmanlığın böbrek kanserine yol açtığı da kanıtlandı. Yüksek tansiyonu bulunan ve diyalize girenler de risk grubunda.

Her yıl dünyada 100 binden fazla insan bu hastalık yüzünden yaşamını yitiriyor. Bu rakam çok yüksek değil mi?

Böbrek kanseri, insanlarda görülen tüm kanserlerin yüzde 3’ünü oluşturur ama erken evrede yakalanamadığında ölümcüldür. Son 20 yılda, Avrupa ve ABD’de görüntüleme yöntemlerinin yaygın kullanılmaya başlanmasından sonra böbrek kanserleri daha erken evrelerde yakalanmaya başlandı.

Haberin Devamı

Erken teşhis için vücudumuzda hangi belirtileri dikkate almalıyız?

Erken dönemde herhangi bir şikayete neden olmaz. İleri safhalarda; kemik ve bel ağrıları, idrardan kan gelmesi, baş dönmesi, epilepsi, ele gelen lenf bezleri ortaya çıkar. Sebepsiz kilo kaybı ve devamlı yorgunluk şikayeti olanların da mutlaka kontrolden geçmesi gerekir.

Tedavi yöntemleri nelerdir?

Böbrek kanseri, radyoterapi (ışın tedavisi) veya kemoterapiden fayda görmez. Elimizde cerrahi tedaviler ve yeni çıkan ilaçlar var. En etkili tedavisi, kanserli dokuların ameliyatla çıkarılmasıdır. Eğer böbrek kanseri vücudun başka yerlerine yayılmamışsa; bu yöntem yeterli olur. Eskiden böbrek tümüyle çıkarılırdı ama günümüzde sadece kanserli kısım alınıyor.

Ameliyatta robotik cerrahi avantajlar sunar. Bölgenin 3 boyutlu görüntülenmesi, kesi ve kanama olmaması, daha az ağrı duyulması, hastanın günlük yaşantısına daha çabuk dönmesi, yaşam kalitesinin artması avantajlar arasında sayılabilir. Operasyon, karına açılan 3 adet 8 mm’lik ve 1 adet 1 cm’lik delikler içinden yapılır. Hastalar ameliyattan sonra yedi gün sonra işlerine geri dönebilir.

Sonrasında hastanın dikkat etmesi gereken noktalar neler?

Beslenmenin kanser gelişiminde çok etkin bir rol oynadığına inanıyorum. Obezite, hipertansiyon ve sigara gibi faktörler nedeniyle böbrek kanseri artık çok genç yaşlarda da görülüyor. Hazır gıdalarla beslenme, teknolojinin getirdiği manyetik ortam ve hareketsiz yaşam, bunun en büyük sebeplerinden.

Haberin Devamı

Böbrek kanseri hastası böbrek dokusunun bir kısmını kaybettiği için, bol sıvı tüketmeli. Tuzlu yiyeceklerden uzak durmalı. Şeker hastalığına meyilli hastaların özellikle sebze ağırlık beslenmesi şart. İşlenmiş ürünlerden kaçınmak da öenmli.

BÖBREK KANSERİNDEN KORUNMAK İÇİN

-Sigarayı hayatınızdan çıkarın
-İdeal kiloda kalın
-Stresten uzak durun
-Doğal beslenin
-Kronik hastalığınız ve ailede böbrek rahatsızlığı öyküsü varsa düzenli aralıklarla bir uzmanı ziyaret edin.

Yazarlar