Tarihin kalbinde bir mabed! İznik Ayasofya’sıII. İznik Konsili’nin Ayasofya’da gerçekleştiği düşünülür. 4-8. yüzyıllara tarihlenen ve üç evresi bulunan bu yapı, 2011’den bu yana kısmen cami olarak kullanılıyor.
TBMM Başkanı Kurtulmuş'tan TÜSİAD açıklamasıTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneğinin (TÜSİAD) açıklamalarına ilişkin, "Bu tür vesayet çağrıştıran çıkışlar, her seferinde halkımıza geçmişte yaşanan o tehlikeli ve karanlık günleri hatırlatıyor. Kimsenin bu tür yollara tevessül etmemesi lazım." dedi.
TBMM Başkanı Kurtulmuş, Japonya'da Türk toplumunun temsilcileriyle buluştuTBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Japonya ziyaretine ilişkin, “Veliaht Prens Akishino ve Prenses ben ve eşimi kabul ettiler, dün de Japon İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako bizleri kabul ettiler. Bunlar bizim şahımıza gösterilen bir ilgi olmanın çok ötesinde Türkiye'ye duyulan ilginin ve sevginin de açık bir göstergesidir" dedi.
Ermitaj'ın 'görevli' kedileri! Vazifeleri çok büyük...Dünyanın en eski ve en büyük 2. müzesi olan Ermitaj, Rusya'nın St. Petersburg şehrinde ziyaretçilerini ağırlıyor. 3 milyonu aşkın sanat eserine ev sahipliği yapan müzede görevli 'kediler' var!
Antakya’yı 1908 yıl önce yıkan deprem“Önce büyük bir kükreme duyuldu ve bunu muazzam bir sarsıntı izledi. Tüm dünya yükseldi ve binalar havaya sıçradı...” Bu sözler 115 yılında Antakya’da depremi anlatan Romalı tarihçi Cassius Dio’dan…
Tarihin köşe taşı: Ayasofyaİznik Ayasofya’sı, son Ekümenik Konsil’e ev sahipliği yapması nedeniyle Hristiyanlık tarihi açısından çok önemli bir yapı. Bugün kentin merkezinde, halkın günlük yaşamı ile iç içe olan mekânın bir kısmı cami, bir kısmı da müze olarak düzenlenmiş durumda.
Dört taçlı kent: İznik8500 yıl öncesine kadar uzanan tarihi ve barındırdığı eserlerle İznik, bir açık hava müzesi... Roma, Bizans, Selçuklu ve Osmanlı’dan izler taşıyan kentte sur, kapı, tiyatro, kilise, cami gibi kültür varlıklarını kentin her köşesinde görebilirsiniz. Tarihin hediyesi taşınabilir kültür varlıkları ise Nilüfer Hatun İmareti Türk İslam Eserleri Müzesi ve İznik Müzesi’nde meraklılarını bekliyor.
Gravürlerin büyülü dünyası ve MellingMelling, Bartlett, Hilair, Allom gibi mimar ve ressamlar olmasaydı, 18 ve 19. yüzyıllarda Türklerin İstanbul’da meydana getirdikleri muhteşem kent dokusunu bu netlikte göremeyecektik.
Doğu Roma’nın soylu kadınlarıHayatları hakkında bilgi sahibi olduğumuz Bizans kadınları hep soylu kadınlardır. Bizans imparatoriçelerinden Helena, Theodora ve Zoe’yi kısaca tanıyalım…
Herkes istiyor, sadece 3 kişi yapıyor! Dünyayı pasaportsuz gezebilirlerPasaport ve vize işlemlerinde uzun süreçler, sonu görünmeyen kuyruklar birçok kişi için kâbus gibi görünüyor olabilir. Yurt dışına çıkmak isteyen her vatandaşın yaşayacağı bu tecrübeyi ise dünyada yalnızca 3 kişi yaşamıyor.
Sen en büyük tutkusun sinemaDamien Chazelle, yıldız kadrolu filmi “Babylon/Babil”de sinemanın 1920’lerde sessizden sesliye geçişini, ona emek verenler ve hayatı onun yüzünden heder olanlar üzerinden anlatıyor.
Corsage: Hem öfkeli hem de kırılgan!Lüksemburglu aktris Vicky Krieps'e Cannes'daki 'Un Certain Regard' yarışında oyunculuk ödülü getiren ve Avusturya'nın Oscar aday adayı olarak seçildikten sonra ilk 15 'yabancı' arasına kalan 'Corsage' filmi özgürlüğü mercek altına alıyor. Başroldeki Vicky Krieps, Avusturya İmparatoriçesi Elisabeth'in hem öfkeli hem de kırılgan yanını muazzam bir dengeyle beyaz perdeye taşıyor.
Rusya-Ukrayna savaşının yeni cephesi! Bu kez güzeller karşı karşıya geliyorRusya-Ukrayna savaşı tüm şiddetiyle yaklaşık bir yıldır devam ederken, savaşta sürpriz bir 'cephe' açılmaya hazırlanıyor. Savaşın devam ettiği coğrafyadan oldukça uzakta olan bu cephenin adıysa 'Kainat Güzeli'nin seçileceği Miss Universe 2022. Yeni bir tartışmanın fitilini ateşleyen ve önümüzdeki haftalarda düzenlenecek olan organizasyonla ilgili şimdiden birbirinden ilginç iddialar gündeme geliyor.
Osmanlı’nın mücevherleriKuyumcuların sarayla ilişkisinden diplomatik hediyelere, mücevhere düşkünlüğüyle bilinen sultanlardan sarayın rağbet gösterdiği ürünlere, “Osmanlı Döneminde Mücevher ve Ermeni Kuyumcular” kitabının yazarı Arsen Yarman anlatıyor.
En görkemli vedaİngiltere, Kraliçe Elizabeth’e yakın dönemde eşi benzeri görülmemiş, çok görkemli bir törenle veda etti. İngilizler, Kraliçe’nin naaşını görebilmek için cenazenin güzergahına akın etti.
Japonya İmparatoru ve eşi Kraliçe Elizabeth'in cenaze törenine katılacakJaponya İmparatoru Naruhito ve İmparatoriçe Masako'nun, Kraliçe II. Elizabeth'in önümüzdeki hafta İngiltere'de yapılacak cenaze törenine katılacağı bildirildi. Başbakan Fumio Kishida ve diğer hükümet yetkililerinin ise törene katılmayacağı kaydedildi.
Canlı yayında Kraliçe için şok sözler: 'O insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri'96 yaşında hayatını kaybeden İngiltere Kraliçesi için dünyanın dört bir yanında yas devam ediyor. Ancak İkinci Elizabeth'in ölümünden bu yana sessizliğini koruyan İran'ın devlet televizyonunda sarf edilen sözler, bu kederin uzağından bile geçmiyor. Öyle ki Kraliçe, canlı yayunda 'insanlık tarihinin en büyük suçlularından biri' olarak ilan edildi.
Son dakika... Kremlin'in favori yazarı ağzındaki baklayı çıkardı: Novorossiya!Rus generalin üçüncü bir ülkeyi işaret eden sözlerinin ardından resmi ajans Ria Novosti'de yazan Kremlin'in sesi Akopov, işgalin Ukrayna'yı aşamalı olarak parçalamak ve bölgeyi yeniden biçimlendirmeyi hedeflediğini söyledi: "İşgalin ikinci aşamasında Ukrayna'nın güneyinde kontrol kurabilirsek, üçüncü aşamayı da kaçınılmaz şekilde gerçekleştirmek zorundayız; tüm Novorossiya'nın (Yeni Rusya) üstünde kontrol sağlamak."