Genel Sağlık Kas ağrısı yapan hastalıklar

Kas ağrısı yapan hastalıklar

11.08.2011 - 09:41 | Son Güncellenme:

Kas ağrısı sıklıkla yeri tam olarak tespit edilemeyen şiddeti az ve yüzeysel bir ağrı.

Kas ağrısı yapan hastalıklar

Dr.Eser Alptekin

Haberin Devamı

Hastayı uykudan uyandırmaz, ağırlık, sertlik, yanma ve spazmla tarif edilir

Fiziksel tıp ve rehabilitasyon uzmanına başvuran hastaların önemli bir kısmı, kas ağrısı ve kas güçsüzlüğünden yakınıyor. Kas ağrısı ve güçsüzlüğü birlikte ya da tek başına görülebiliyor. Romatizmal bir hastalığı olan hastada kas güçsüzlüğüne, halsizlik, yorgunluk ve kas erimesi de ekleniyor.


Myalji: Kasılma olmadan izlenen kas ağrılarına deniyor. Uzamış egzersiz ya da viral hastalıklar sonrası izlenebilir.
Distoni: Ağrı olmadan kas kasılmaları görülebilir. Örneğin uzun süre yazı yazanlarda ‘yazıcı krampı’ denen durum oluşur. Bu rahatsızlıkta kullanılan el parmaklarında ağrısız kasılmalar izlenir.


Kramp: Ani başlayan ağrılı kas kasılmaları. Karşıt kasın kasılmasıyla bu ağrılı durum sona erebilir. Daha çok baldır kaslarında izlenir. Yeni bir egzersiz programına başlandığında ortaya çıkabilir. Kramplar sıvı kaybı, kaslarda toksik madde birikimi sonucu oluşabilir. Hamileliğin son aylarında ortaya çıkan kramplarsa sıvı birikimi ve metabolizmadaki değişiklikler sonucu meydana gelebilir.
İntermittan klodikasyon (Kesik topallama): Temiz kan akışının kaslara olan akımının azalması sonucunda oluşan kas güçsüzlüğü ve kas ağrısıyla karakterizedir. Yaşlılarda kısa yürüyüşler sonrası ortaya çıkan bu durum, kişinin dinlenmesiyle azalabilir. Gençlerdeyse aşırı egzersiz sonrası baldır kaslarında sıkışma meydana gelebilir ve bu rahatsızlıkların tedavisi çoğunlukla cerrahidir.

Haberin Devamı

Kas ağrılarıyla eklem ağrılarını ayırt edin

Omuz eklemindeki bir ağrı omuz hareketleriyle artarken, polinöropati denen sinirlerin iltihaplanmasına bağlı ağrılar yanıcı karakterde olur, kemik ağrılarıysa daha derinde ve geceleri şiddeti artar tarzdadır. Kas güçsüzlüğüyle asteni denen genel vücut yorgunluğunun ayırt edilmesi de gerekir. Kas güçsüzlüğü olan hastalarda yorgunluk, halsizlik, el ve ayakların tutmaması, yürürken dengesizlik, merdiven inip çıkmada zorluk izlenebilir. Bacak kaslarında güçsüzlük olan hastalar oturup kalkmakta ve merdiven inip çıkmakta zorlanırken, kol kaslarında üçsüzlük olanlar giysilerini giyip çıkarmada, saçlarını taramada zorlanır.

Haberin Devamı


Yorgunluk durumuyla gerçek kas güçsüzlüğü arasındaki farkı basit bir şekilde anlayabiliriz. Eğer ilk harekette sorun oluyorsa bu kas güçsüzlüğünden, tekrarlayan hareketlerde sorun oluyorsa bu yorgunluktan kaynaklanıyordur. Asteni denen durumdaysa kas güçsüzlüğü olmadan halsizlik ve tükenme hissi yaşanır. Bu durum kansızlık, kronik yorgunluk sendromu, depresyon, kaygı sorunları, kronik iltihabi durumlar ve kanser hastalıklarında izlenebilir.

Kolesterol ilaçlarına dikkat

Özellikle ilaç kullanımı ve çeşitli toksik maddelere maruz kalmak, myopati denilen kas güçsüzlüğüne yol açabilir. Örneğin günde 20 mg.’dan fazla steroid türü ilaç kullanımı myopatiye yol açar. Son dönemde kolesterol düşürücü ilaçların da ciddi yan etkileri olduğu saptandı. Bir çalışmada statin denen kolesterol düşürücü ilaç kullananlarda yüzde 6-14 oranında kas ağrıları, daha düşük oranda da myopati izlendi. Kas güçsüzlüğü ve kas ağrıları klinik muayene, laboratuvar, EMG ve kas biyopsisi incelemeleriyle detaylı bir şekilde araştırılmalı, ayırıcı tanılar konmalı. Basit bir kas ağrısının çok önemli hastalıkların habercisi olabileceği de unutulmamalı.
Not: Kardeşlerimiz Nebil-Nehir Özgentürk’ün oğulları Arın’ın doğumunu kutlar, sağlıklar dilerim...

Yazarlar