Genel Sağlık Kavak polenleri sağlığımızı nasıl etkiliyor?

Kavak polenleri sağlığımızı nasıl etkiliyor?

21.04.2010 - 10:56 | Son Güncellenme:

Polenler, alerjik bünyeye sahip olanlarda, solunum yolları rahatsızlıkları bulunanlarda ve yaşlı ve çocuklarda önemli sağlık sorunlarına yol açabiliyor.

Kavak polenleri sağlığımızı nasıl etkiliyor

Trakya Üniversitesi (TÜ) Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Galip Ekuklu, baharla birlikte ağaçlardan polenlerin yayılmaya başladığını, polenlerin alerjik bünyeye sahip olanlar, solunum yolları rahatsızlıkları bulunanlar ile yaşlı ve çocuklarda önemli sağlık sorunlarına yol açabildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Doç. Dr. Ekuklu, yaptığı açıklamada, ağaçlarda polen mevsiminin başladığına dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Yerleşim alanlarının yakınlarında kavak üretimine izin verilmiyor. Bizim hastanenin bahçesindeki kavak ağaçları da aynı gerekçeyle kesildi. Buna rağmen üretim yapanlar var. En çok poleni kavak ağacı üretiyor. Polenler nisan ve mayıs ayında ortaya çıkıyor. Yağış olmadığı zaman polenler çevreye daha fazla yayılıyor. Polenler alerjik bünyeye sahip kişilerde çok daha etki yapabiliyor. Normal insanlarda da burunda kızarıklık, nezle benzeri burun akıntısı, tıkanıklık ve öksürük gibi rahatsızlıklarla karşılaşılıyor. Akciğer hastalıkları olanlar da olumsuz etkiyi en çok hissedenler arasında yer alıyor."

Haberin Devamı

POLEN OLAN YERLERDE SPOR YAPMAK ZARARLI

Doç. Dr. Ekuklu, polenlerin yoğun olduğu ortamlarda fazla efor gerektiren faaliyetlerde bulunmaktan kaçınılması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: "Yerel ve mülki idareler mutlaka yerleşim alanlarının yakınında kavak üretilmesini önlemeliler. Polenin çok yoğun olduğu yerlerde çok nefes gerektiren etkinliklerden kaçınmak lazım. Çocukları bu ortamlara sokmamalıyız. Yaşlılar, alerjik bünyeye sahip olanlar, solunum yolu rahatsızlıkları bulunanlar bu ortamlardan uzak durmalılar. Bu ortamlarda spor yapılmaması gerekiyor. Polenler nefesle içeriye girip solunum yolundan akciğerlere kadar ulaşabilir. Bol sıvı tüketimi, çocuklarda burun açıcı sıvı kullanımı faydalı olabilir. Ancak ciddi durumlarda mutlaka hekime başvurmak gerekiyor."

Bazı klimaların polen fitreli olduğunu bildiren Ekuklu, "Bu klimalar ev ve arabalarda kullanılıyor. Bazı kişilerin bu ortamda tıbbi maske kullandığı oluyor. Polenlerin mikro boyutta olanları var. Filtreler de bir yere kadar etkili oluyor. Maskeler de mikro boyutta olan polenleri tutamaz. Yine de maske ve polen filtreli klima kullanmak hiç kullanmamaktan iyidir" dedi.

Yazarlar