Genel Sağlık Obezite ve tüp mide ameliyatı

Obezite ve tüp mide ameliyatı

31.03.2016 - 15:06 | Son Güncellenme:

Tüm dünyada çağımızın en büyük sorunlarından biri olan obezite tedavisi hakkında bilinmesi gerekenleri Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş bizler için anlatıyor.

Obezite ve tüp mide ameliyatı

Obezite, vücutta aşırı miktarda yağ birikmesi ve genel sağlığa zarar vermeye başlamasıyla görülen tıbbi bir durumdur. Obeziteye genellikle aşırı yemek yeme, fiziksel aktivite eksikliği ve genetik yatkınlığın bir arada bulunması sebep olur. Düşük metabolizma hızı, hormonal bozukluklar ve ilaçlar da obezitenin görülmesine yol açabilmektedir.”

Haberin Devamı

Obezitenin insan sağlığını bozan çağın en ciddi hastalığı olarak sayıldığına ve bu yüzden erken tedavinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Op. Dr. Burak Uğraş; “Şeker hastalığı, karaciğer yağlanması, kolesterol yüksekliği ve hipertansiyon obezitenin neden olduğu rahatsızlıkların başında gelir. Bunun dışında kalp damar hastalıkları, hormon bozukluğu, bayanlarda aşırı kıllanma, eklem rahatsızlıkları ve hareket kısıtlığı, çabuk yorulma, uyku apnesi, sosyal adaptasyon problemleri gibi daha çok sayıda rahatsızlığa neden olabilmektedir.

Yaş geçtikçe kilo artımıyla bu problemler daha da şiddetlenmekte ve giderek tedavisi zorlaşan hasarlar meydana getirmektedir. Bu nedenlerle obezite tedavisinde erken müdahale çok önemlidir. Erken dönem obezite tedavisi sayesinde bu hastalıklar %90-95 oranında tedavisi sağlanmaktadır.”

Haberin Devamı

Tüp mide ameliyatı nasıl yapılır?

Tüp mide ameliyatı öncesi gerekli muayeneler endoskopisini ultsrasonagrafi, kan tahlilleri ve metabolik değerlendirmeleri yapılır. Özel Cihazlarla midenin büyük kenarı çıkarılarak hacminin %80-85 oranında küçülterek midenin tüp şeklini alması sağlanır. Midenin yeni şekli yaklaşık olarak 80150 ml hacminde olup oldukça kısıtlı bir alan bırakılır, bu da beraberinde kısa sürede doyma hissini getirir ve kilo süreci başlar. Mide dokusunun büyük bir kısmı çıkartıldığında iştah hissi azalır ve böylelikle aşırı yeme isteği ortadan kalkar. Tüp mide ameliyatı sonrasında doktor kontrolünde 2 hafta sıvı gıda, sonrasında yumuşak gıda ve bir ayın sonunda katı gıdalara yeni protein açısından zengin, kalori açısından fakir yiyeceklere geçilmesi tavsiye edilir.”

Kimler Ameliyatla tedavi olabilir?

Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Burak Uğraş; “Diyetisyen ya da endokrinoloji uzmanının kontrolü altında diyet, egzersiz ve davranış değişikliği çabalarına rağmen altı aylık bir süre içinde istenen neticeyi alamayanlar ameliyat olabilir. Vücut kitle indeksi 40 ve üzerinde ise ya da 35’in üstünde olup obeziteye eşlik eden diyabet, hiperlipidemi, hipertansiyon, uyku apne sendromu ve eklem rahatsızlıkları gibi hastalıkları olanlar ameliyat olabilir. Ameliyat olmasına engel hastalığı olmayan ve zayıflamayı gerçekten isteyip ameliyat sonrasında doktorunun tavsiyelerine uyabilecek 18 yaşından büyük kişiler tüp mide ameliyatı olabilir.”

Haberin Devamı


Obezite ve tüp mide ameliyatı

Yazarlar