Egzersizler Oruçluyken asla bunu yapmayın!

Oruçluyken asla bunu yapmayın!

18.06.2015 - 14:30 | Son Güncellenme:

Dr.Gönül Ateşsaçan, ramazan aylarında beslenmenin her zaman önemli olduğunu belirterek, “Ancak özellikle bu yıl yine aşırı sıcak bir dönemde oruç tutulacağından iyi bir beslenme düzeni çok daha büyük önem kazanmaktadır” dedi.

Oruçluyken asla bunu yapmayın

Dr.Gönül Ateşsaçan ramazan ayında oruç tutacak olan kişilere özel beslenme tüyoları verdi. Dr.Gönül Ateşsaçan,’Ramazan,ruhsal ve fiziksel arınma dönemidir. Oruç bir detoksdur. Normalde metabolizmamız günlük sindirime çok fazla enerji harcar. Oruç, ruhun üzerindeki beden yükünün hafifletilmesini sağlar” diye konuştu.

Dr. Gönül Ateşsaçan, iftar ve sahurda nelere dikkat edilmesi gerektiğini ise şöyle açıkladı:

“Özellikle tuza çok dikkat edilmeli. Fazla tuz çok susuzluk yapar, çok yoğun tuz içeren gıdalar, hazır çorba , soslar, baharatlar, et suyu ve özellikle konserve gıdalarını tüketmeyin.

Yağda kızarmış gıdalar mide yanması yapacağından size oruçluyken oldukça sorun çıkartabilir

Şekerli gıdalardan ve çok tatlı meyvelerden de özellikle sahurda uzak durmalıyız.

Karbonhidrat (ekmek,makarna,pilav, börek, patates) tüketmemeye özen gösterin.

Oruç sırasında çoğu kişinin yaşadığı en büyük problemlerden biri kabızlıktır. Kabızlığı önlemek için lif oranı yüksek gıdalara yönelin.

Suyu soğuk ve hızlı içmeyin.Midede gaz oluşur ve ağrıya neden olabilir.

Tok tutan, kan şekerini ani yükseltmeyen yiyecekler seçmeye özen gösterin. İftarda mutlaka protein içeren et, balık ve tavuğu tercih edin.

İftarda yemeği yer yemez hemen televizyon başına geçmeyin. İftardan 2 saat sonra yapacağınız 30 dakika yürüyüş sizi hem iyi hissettirecek hem de metabolizmanızın çalışmasını sağlayacak.

SAHURA KALKARAK ORUÇ TUTUN
Sahurda hafif bir kahvaltı gibi düşünülmeli ve hayvansal protein ve rafine olmayan karbonhidrat birlikte tüketilebilir. Mutlaka bitki çayı olarak 1 rezene ve kan şekerini dengeleyen 1 tarçınlı ıhlamur içilmeli.

İftar ve sahur arasında bolca sıvı tüketin.Az az , sık sık beslenirsek, gün içinde yorgunluk hissetmeyiz. Yemekleri hızlı değil, yavaş yavaş ve iyi çiğneyerek yiyin.

Son olarak, asla oruçluyken spor yapmayın, vücutta yıkım artar.Çünkü ; Öğleden sonra spor yaparsanız, uzun süre aç kaldığınız için kan şekeriyle ve metabolizmayla ilgili bazı problemlerin ortaya çıkacağı kesin. Onun için oruç tutanlar, herhangi bir sportif aktivitede ya da amatörce birtakım egzersizlerde bulunmak istiyorsa; sahur ya da iftardan 2-3 saat sonra yapmaları en uygunudur.”

Yazarlar