Genel Sağlık 15 binden fazla kişi üzerinde denendi, Akciğer sağlığı için mucize besin!

15 binden fazla kişi üzerinde denendi, Akciğer sağlığı için mucize besin!

31.07.2023 - 16:22 | Son Güncellenme:

Balık tüketimi hem sağlıklı beslenmede hem de Türk mutfağında önemli bir role sahip. Ancak yapılan son araştırmalar, balığın bambaşka bir faydasını daha ortaya koydu.

15 binden fazla kişi üzerinde denendi, Akciğer sağlığı için mucize besin

Balık tüketimi özellikle sonbahar kış aylarında artsa da, içerisindeki Omega-3 insan sağlığı için her mevsim alınması gereken bir mineral. Balıkların yanı sıra, bitki bazlı kaynaklarda takviye omega-3 tabletlerinden bu yağ asitlerinin alınması gerekiyor. Bu yağ asitlerinin faydaları ise saymakla bitmiyor. Son araştırmalarla Omega-3 tüketimiyle sağlıklı bireylerde akciğer fonksiyonlarındaki düşüşün önlenebileceği de ortaya koyuldu.

Haberin Devamı

AKCİĞER SAĞLIĞI İLE İLİŞKİLİ

Ulusal Sağlık Enstitüsü (NIH) tarafından finanse edilen ve iki bölümden oluşan büyük bir çalışmada, araştırmacılar Omega-3 yağ asitlerinin potansiyel faydalarını daha derinlemesine inceledi. Bulgularını 'American Journal of Respiratory and Critical Care Medicine'de yayınladılar. Araştırmada bir kişinin kanındaki Omega-3 düzeylerinin zaman içinde akciğer sağlığı ile ilişkili olup olmadığını belirlemeyi amaçladılar.

Çalışmanın ilk kısmı için, bilim adamları, kronik akciğer hastalığı için risk faktörlerini araştırmak amacıyla 15 bin 63 Amerikalı üzerinde testler yaptı. Aralarında ırksal olarak farklı katılımcılarında olduğu 15 bin kişi sağlıklıydı ve çoğunda akciğer hastalığı belirtisi yoktu. Ortalama yaşları 56 olan kişilerin neredeyse yarısı kadındı. Bilim adamları, bazı katılımcıları 20 yıla yakın süre takip ederken ortalama takip yedi yıl sürdü.

Haberin Devamı

OMEGA-3’ÜN ETKİSİ BÜYÜK!

Verileri inceleyen ekip, daha yüksek Omega-3 kan seviyelerine sahip katılımcıların akciğer fonksiyonlarında daha az düşüş olduğunu keşfetti. Spesifik olarak, dokosaheksaenoik asidin (DHA) bu konuda en fazla etkiye sahip olduğu da görüldü.

Araştırmanın ikinci aşamasında ekip, UK Biobank'tan 500.000'den fazla katılımcının verileri analiz edildi. Omega-3 kan seviyelerini ölçmek için kandaki genetik belirteçlere bakıldı ve bunlar katılımcıların akciğer sağlığıyla karşılaştırıldı. Yine, sonuçlar, kandaki daha yüksek Omega-3'lerin daha iyi akciğer fonksiyonuyla bağlantılı olduğunu gösterdi.

15 binden fazla kişi üzerinde denendi, Akciğer sağlığı için mucize besin

‘BALIK, CEVİZ, KETEN TOHUMU’

ABD Tarım Bakanlığı'nın Amerikalılar için Beslenme Yönergelerinin bireylere şunları tavsiye ettiğini görülüyor, "Haftada en az iki porsiyon balık tüketin. Bununla birlikte, balıkların yanı sıra insanlar omega-3'leri balık yağı takviyeleri, ceviz, chia, keten tohumu ve kenevir tohumları ve zenginleştirilmiş gıdalar gibi diğer kaynaklardan da alabilirler."

Yazarlar