Gebelik Hesaplama 16. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

16. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur?

10.05.2022 - 11:16 | Son Güncellenme:

Gelecek haftalarda bebeğiniz şimdiki boy ve kilosunun 2 katına ulaşacak. 16. haftada yaşanacak gelişmeler için haberimize göz atın.

16. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Bebeğiniz bir avokado boyutlarında. Bacakları gelişmekte ve başı yavaş yavaş dik durmaya başlamaktadır. Kulakları olması gereken yere çok yakın bir konumdadır. Ayak tırnaklarının bile çıkmaya başladığı bu evrede kalbi de gelişimini sürdürmektedir.

Haberin Devamı

 



Hayatınız ne yönde değişiyor?

Rahminizin üst kısmı göbek ve kasık kemiğinizin arasında bir yerdedir. Rahmi destekleyen bağ dokular da genişlemeye ve kalınlaşmaya devam ediyor. Bu haftalarda mide bulantınız azalıyor, kendinizi rahat, enerji dolu ve iyi hissediyorsunuz.

Kısa süre içerisinde hamileliğin en güzel dönemine girmiş olacaksınız. Bebeğinizin hareketlerini hissedeceksiniz. Bazı hamilelerde tekmelemeler 16. haftada başlarken bazılarında 18. haftaya kadar hareketlenme görülmemektedir. Eğer ilk hamileliğiniz ise 20. haftaya kadar tekme hissetmemeniz normal karşılanabilir. Ancak yine de bu dönemlerde doktor kontrolüne gitmekte fayda vardır.

Hamilelikle ilgili 3 önemli soru

1.Ne kadar kilo almalıyım?


Bu 3 aylık dönem içerisinde 6-7 kilo almaya odaklanın. Hamileliğin tamamında 12-17 arasında kilo artışı gözlemlenir. Ancak hamilelikte aldığınız kilolar kendi kilonuza, çoğul gebeliğe ve diğer sağlık koşullarına da bağlıdır. En doğru kilo artışını tüm bu etmenleri göz önünde bulundurduğunda doktorunuz hesaplayacaktır.

16. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Haberin Devamı

 

2. Kilo alışımı nasıl düzenli hale getirebilirim?

Hamilelik esnasında çoğu kadın günlük normal kalori alımından 300 kalori daha fazlasına odaklanır. Ancak aldığınız kalori miktarı hareketliliğinize ve kendi kilonuza da bağlıdır.

Bazı kadınlar hamilelikte çok kolay kilo alabilir. Bunu durdurmak için düşük kalorili bir diyet yapmak sağlıksızdır. Bunun yerine kilo artışınızı yavaşlatacak şu önerilere kulak verin:

Güne protein, kompleks karbonhidrat, lif ve sağlıklı yağ içeren sağlam bir kahvaltı ile başlayın.

Şekerli tatlılar, atıştırmalıklar yerine tam tahıllı besinler, sebzeler ve az yağlı süt ürünlerini tercih edin.

Elma, muz gibi taze meyveler, havuç, yoğurt gibi sizi tok tutarken vitamin ve mineral desteği sağlayacak atıştırmalıklara yönelin.

Canınız tatlı istese de dondurma ve şerbetli tatlılar yerine dondurulmuş yağsız yoğurt tercih edin.

Sürekli meyve suyu içmek yerine bol bol su tüketin.

Eğer herhangi bir sağlık sorunu yoksa düzenli egzersiz yapın. Spor salonuna gitmekten üşeniyorsanız veya yeterli motivasyonunuz yoksa kendinize bir yürüyüş arkadaşı edinin ve düzenli olarak yürüyüşe çıkın.

3. Hamilelikte aldığım kilolar vücudumu nasıl etkiler?

Hamilelikte yaşayacağınız bazı ağrılar ve acılar aldığınız kiloyla doğru orantılıdır. Değişen vücudunuz sebebiyle sırt ağrıları artabilir, denge sorunu yaşayabilirsiniz. Cildiniz genişleyeceği için çatlaklar ve çizgiler görülebilir.

Bebek doğduktan sonra hamilelikte aldığınız tüm kiloları verip veremeyeceğiniz konusunda endişeleriniz olabilir. Şunu asla unutmayın! Doğru şekilde beslendiğinizde ve doğru kilolar aldığınızda vermemeniz için hiçbir sebep yoktur.

İçecek ve atıştırmalık seçerken dikkat

İştahınıza dikkat edin. Hamileliğin bu aşamasında ihtiyacınız olan enerji miktarı bir anda artmayacak. Doğal olarak her bulduğunuzu yemenize gerek yok. Yiyecekler konusunda seçici ve bilinçli olun.

Meyve, kuruyemiş, kurutulmuş meyveler, yoğurt ve peynir atıştırmalıklarınız arasında yer alabilir. Kemik, kalp ve kas gelişimine yardımcı olan kalsiyum açısından zengin süt, yoğurt, krema, peynir ve az yağlı süt ürünlerini tercih edin.

Laktoza karşı hassasiyetiniz varsa nohut, kırmızı fasulye, badem ve soya sütü gibi diğer kalsiyum zengini besin maddelerini tercih edin.

Günde en az 6-8 bardak su içmeye özen gösterin. Hamilelikte yaşanan hazımsızlık ve şişkinlikle baş etmek için bol su içmeniz önerilmektedir.

Çoğu kadın hamilelikte yaşanan şişkinliğe karşı tarçın çayını tercih etmektedir. Meyve suları ve taze meyveler de lifli olduğu için sindirim sistemini rahatlatacaktır.

Haberin Devamı


16. Hafta Hamilelik: Anne ve Bebekte Hangi Değişiklikler Olur

Haberin Devamı

 

Bu haftanın aktivitesi:

Bebeğiniz doğduktan sonra eşinizle romantik zaman geçirmek çok zor olacaktır. Gece uyanmaları, ağlamalar ve diğer her şey hayatınızı ona göre planlamanızı sağlayacaktır. Bu hafta evde bile otursanız eşinizle romantik bir gece geçirin. Henüz hamileliğin zor kısmına başlamamışken arkadaşlarınızla bir araya gelebilir, aktiviteler düzenleyebilir ve birlikte eğlenebilirsiniz. Sizin mutluluğunuz bebeğinizin mutluluğu olacağı için onun hakkında endişe duymayın. Eminiz o da tüm gün evde oturmaktan sıkılmıştır.

Haberin Devamı

Kaynak: Babycenter.com

Yazarlar