Yaşam 9.5 dakikada prostat ameliyatı

9.5 dakikada prostat ameliyatı

11.10.2008 - 01:23 | Son Güncellenme:

Orta yaş ve üstü erkeklerin korkulu rüyası prostat büyümesi, ağrısız, kansız ve dikişsiz yeni bir teknikle 9 dakika 35 saniyelik bir operasyonla tedavi edilebiliyor

9.5 dakikada prostat ameliyatı

 Uluslararası Üroloji Kongresi’ne katılan Dr. Sonny Schelin, tekniğini dün Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde uygulamalı olarak tanıttı, ameliyat kongre salonundan naklen izlendi.

PLFT tekniği
Ceylan Intercontinental Hotel’de 9-12 Ekim tarihlerinde gerçekleşen kongreye, iyi huylu prostat büyümesine karşı geliştirilen en hafif ve zararsız “ProstaLund CoreTherm” (PLFT) adlı teknik damgasını vurdu.
İsveçli Dr. Schelin, mikrodalga termoterapi kullanarak geliştirdiği PLFT tekniğini dün 12.00’de Cerrahpaşa Tıp Fakültesi’nde girdiği operasyonda uygulamalı anlattı.
 9 dakika 35 saniye süren operasyonu kongre salonundaki doktor ve basın mensupları da naklen izledi.
Uygulamada, 85 yaşındaki bir hastaya yapılan lokal anestezinin ardından, erkeklik organına yerleştirilen özel bir aletle prostat içine kademeli olarak ısı verildi. Böylece dokuda erime meydana geldi. Operasyon boyunca bilinci yerinde olan hasta, uygulama hakkında bilgi aldı ve operasyon sonrasında kameralara el salladı.

Riskli hastalara
Türkiye’de şu anda Florence Nightingale ile İstanbul Cerrahi Hastaneleri’nde uygulanan operasyonla ilgili konuşan Florence Nightingale Hastanesi Üroloji Uzmanı Doktor Sinan Akşit, ileri yaşta, anestezi riski olan, kanama riski bulunan, kan sulandırıcı ilaç kullanan, diğer hastalıkları nedeniyle anestezi alamayacak hastalar için bu tekniğin önem arz ettiğine dikkat çekerek, şöyle konuştu:
“Uygulama, 10 dakikada prostat dokusunda erime meydana getiriyor, böylece hastanın idrar sorunu ortadan kalkıyor. Hastayı yormayan, hastanede yatmasını gerektirmeyen, hasta için bir risk taşımayan bir operasyon.”

Yazarlar