Yaşam Alevler durmuyor

Alevler durmuyor

05.08.2008 - 00:34 | Son Güncellenme:

Antalya’yı saran alevler dehşet saçmaya devam ediyor. Yangında kaybolan bir kişinin daha cesedine ulaşılırken, bir kişi de gözaltına alındı

Alevler durmuyor

Antalya’nın Manavgat ve Serik ilçeleri arasında etkili olan kentin tarihindeki en büyük orman yangını beşinci gününü, Kumluca ilçesine bağlı Olimpos’ta başlayan yangın da üçüncü gününü doldurdu. Kalemler köyünün üst taraflarında başlayan ve söndürülen yangını çıkarttığı suçlamasıyla bir kişi gözaltına alındı.
Bölgedeki 7 köyün boşaltılmasına neden olan Manavgat yangınına müdahale eden Orman Genel Müdürlüğü ekiplerinin çalışmaları sabahın ilk saatlerine kadar sürerken, havanın aydınlanmasıyla birlikte helikopter ve uçaklar da havadan destek vermeye başladı. Antalya Orman Bölge Müdürlüğü Basın Sözcüsü Aydoğan Türedi, söndürme çalışmalarına Çardak ve Sağırin köyleriyle Kepez Mahallesi’nde ağırlık verildiğini söyledi. Diğer alanlardaki yangının kontrol altında olduğunu belirten Türedi “Poyrazın melteme döneceğini düşünüyoruz. Alevler Kepez’e çok yaklaştı” dedi.

2 bine yakın insan var
Çevre ve Orman Bakanlığı Orman Genel Müdürlüğü Yangın Harekat Merkezi’nden yapılan açıklamada da, yangının ilerlemesinin önceki akşam saatlerinden itibaren rüzgarın hafiflemesi ve nemin yükselmesiyle durdurulduğu, 4 tarafı çevrilerek büyük ölçüde kontrol altına alındığı, bölgedeki söndürme çalışmalarının 9 helikopter, 7 uçak, 225 arazöz, 45 dozer, 150 teknik eleman ve 1300 yangın işçisinin katılımıyla sürdüğü belirtildi.
Alevlerin 300 metre yaklaştığı Kepez Mahallesi’ndeki evlerini hala terk etmeyen köylüler de, evlerin çatılarından yangını takip etmeye başladı.
Bu arada, yangında kaybolan iki isimden Osman Kahya’ya (64) ait olduğu sanılan bir ceset bulundu.
Manavgat’a bağlı Kalemler Köyü’nün hemen üstündeki Şişeler köyünün arka tarafında önceki gün 14.25’te çıkan ve aynı gün kontrol altına alınan ikinci yangında da kasıt ihtimali nedeniyle başlatılan soruşturma kapsamında bir kişi gözaltına alındı. Evrenseki Beldesi’nde daha önce birkaç kez yangın çıkmasına neden olan zanlının akli dengesinin bozuk olduğu öne sürüldü.

15 yıllık çamlar kül oldu
Çanakkale’nin Ayvacık ilçesine bağlı Baharlar köyü Dikmeçınar mevkiinde önceki gün belirlenemeyen nedenle çıkan orman yangını, havadan ve karadan yapılan müdahalelerle 18 saatte kontrol altına alınabildi. Yangın, 500 hektarlık ormanlık alanı kül etti. Yangına ekipler müdahale ederken, 4 uçak ve 2 helikopter de söndürme çalışmalarına destek verdi. 

İki işçi tutuklandı
Adana İmamoğlu’na bağlı Uluçınar ile Üçtepe mevkiinde 150 hektar alanı küle çeviren orman yangınına neden oldukları öne sürülen Yıldıray Altınışık ve Murat Karakaş, 31 Temmuz’da çıkan orman yangınına attıkları sigara izmaritiyle neden oldukları gerekçesiyle tutuklandı. 

Arazözü taşladılar
Antalya Vali Yardımcısı Ekrem Uzun ile Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yöneticileri, dün 15.30 sıralarında yardım paralarını dağıtmak için Serik’e bağlı Karataş Köyü’ne geldi. 25 haneden 22’sinin yandığı köyde evleri yananlara 2’şer bin YTL, ahırları yananlara 1000’er YTL dağıtılmak istendi. Ancak bu sırada köylüler “Evlerimiz yanarken siz neredeydiniz?” diye bağırarak Denizli Orman İşletme Müdürlüğü’ne ait arazözleri taşlamaya başladı. 

Başbakan’dan talimat
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında dün yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında, Antalya’daki orman yangınları masaya yatırıldı.  İncelemelerde bulunmak üzere bugün Antalya’ya gitme kararı alan Erdoğan, toplantıda “Başta uçak ve helikopter alımı olmak üzere gerekli bütün önlemleri alın” talimatı verdi. Hükümet sözcüsü Cemil Çiçek de yaptığı açıklamada, yangınların bir kısmının ihmalden ve dikkatsizlikten, bir kısmının küresel ısınmanın getirdiği sıkıntılardan kaynaklandığını söyledi. 
ANKARA Milliyet

Yazarlar