Genel Sağlık Ani Kısa Dönem Hafıza Kaybının Sebepleri

Ani Kısa Dönem Hafıza Kaybının Sebepleri

30.09.2013 - 22:01 | Son Güncellenme:

Ani kısa dönem hafıza kaybı hem hastanın kendisi hem de sevdikleri için korkutucu olabilir.

Ani Kısa Dönem Hafıza Kaybının Sebepleri

Ani kısa dönem hafıza kaybı hem hastanın kendisi hem de sevdikleri için korkutucu olabilir. Ani olarak ortaya çıkması sebepleri hakkında ipucu verebilir. Kafa karışıklığının veya kısa dönem hafıza kaybının sebepsiz olarak ortaya çıkması bir profesyonel tarafından muayene edilmelidir.

Haberin Devamı

Felç

Felç ani kısa dönem hafıza kaybının en ciddi nedenlerindendir. Felç ya da serebrovasküler kaza, hafızaya farklı şekillerde hasar verebilir. Kişinin yeni şeyler öğrenmesi veya felçten sonra öğrendiği şeyleri hatırlaması zorlaşabilir.

Kafa Travması

Kafaya darbe ani ve kısa dönemli hafıza kaybına yol açabilir. Sarsıntı devamlı olmadığında bile görülebilir. Örneğin bir bombanın patladığı alanda bulunmak veya ciddi bir araba kazası geçirmek beyne bu şekilde hasar verebilir.

Psikiyatrik Hastalıklar

Bazı psikiyatrik hastalıklar kısa dönem hafıza kaybına yol açabilir. Çözülmeli füj, çözülmeli kişilik bozukluğu ve bazı amnezi türleri bu teşhisle uyumlu belirtilere sahip olabilir.

Oksijen Eksikliği

Beyinde oksijen eksikliği kısa dönem hafıza kaybının sebebi olabilir. Bu da boğulma tehlikesi atlatan kişilerde görülebilir. Bazı solunum problemleri de kanda oksijen oranının düşmesine ve beyinde oksijen eksikliğine yol açabilir.

Haberin Devamı

Enfeksiyon

Bazı enfeksiyon türleri ani hafıza kaybına yol açabilir. Lyme hastalığı, üçüncü devre sifilis, tüberküloz ve AIDS ciddi hafıza kayıplarına yol açabilir.

Beyin Tümörü

İyi huylu veya kötü huylu, hızlı veya yavaş büyüyen beyin tümörleri bazen ani kısa dönem hafıza kaybının sebebi olabilir.

Aşırı Psikolojik Stres

Kişinin kaldırabileceğinden daha fazla, şiddetli stres hafıza sorunlarına ve zihinsel rahatsızlıklara sebep olabilir. Bu genellikle ciddi hastalık ve travma vakalarında (kaçırılma, şiddet olayları gibi) olur. Aşırı uykusuzluk da yol açabilir.

İlaç Kullanımı

Birçok ilaç türü hafıza kaybına yol açar. Antidepresanlar, antipsikotikler, uyku hapları ve ağrı kesiciler bu ilaçların arasındadır. Genel anestezi de, özellikle yaşlı hastalarda hafızayı etkileyebilir. Alkol ve yasadışı uyuşturucular hafızaya ve bilişsel yeteneklere zarar verebilir. 


Migren Mükemmeliyetçi İnsanları Hedef Alıyor
Yazarlar