Sağlıklı Beslenme Armut tipi vücut elmaya dönüşür mü?

Armut tipi vücut elmaya dönüşür mü?

02.05.2011 - 13:37 | Son Güncellenme:

İnce bir bel ve kalça bölgesi geniş olanlara ‘armut tip’ diyoruz. ‘Elma tip’ şişmanlıkta yağlar göbekte birikiyor.

Armut tipi vücut elmaya dönüşür mü

Dilara Koçak

Haberin Devamı

Yağ hücrelerinin yerini değiştirmek mümkün değil, bu nedenle ikisi birbirine dönmez. Egzersiz ve dengeli bir diyetle ancak bedenizi küçültebilirsiniz. Beden tipinizi kabul edin ve mucize beklemeyin

Armut tipi’ şişmanlık ve ‘elma tipi’ şişmanlık günlük kullanımda dilimize oldukça yer etmiş durumda, çünkü şişmanlığın tipi ve vücut şeklini anlatmak için kolay bir ifade şekli. ‘Armut tip’ aslında jinoid tip, ‘elma tip’ ise android tip olarak isimlendirilir.
‘Armut tipi’ şişmanlık genelde kadınlar için tanımlanır. İnce bir bel ve kalça bölgesinin geniş olması durumunu anlatır. Estetik olarak hiç kimsenin memnun olmadığı bu durum aslında sağlık yönünden avantajdır. Çünkü yağ hücrelerinin kalça ve üst bacakta birikmesi göbekte birikmesinden daha iyidir.

Haberin Devamı


‘Elma tip’ şişmanlıkta göbekte biriken yağlar daha tehlikelidir. ‘Armut tipi’ şişmanların en büyük şikayeti satın aldıkları kıyafeti genelde kalçalarına göre alıp bel kısmını daraltmak zorunda olmalarıdır. Her bireyin yağ hücrelerinin yeri ve sayısı farklıdır. ‘Armut tip’, elmaya dönüşmez. Çünkü yağ hücrelerinin yerini değiştirmek mümkün değildir. Egzersiz ve dengeli bir diyet uygulamasıyla ancak büyük armut küçük bir armuda, geniş bir elma da ufak bir elmaya dönüşebilir.


Bu yüzden bölgesel zayıflama tuzaklarına düşmeyin. Sadece kalça eriten diyet veya sadece göbeği yakan egzersiz olmaz. Kalori kısıtlaması depo yağların yakılmasını sağlar, egzersiz ise kas kuvvetini arttırarak kasın yağ yakma kapasitesini artırır ve enerji harcamasıyla kalori yakımına destek olur.


Vücudu bandajlamak, bacağa naylon sarmak, terleten şortlar giymek su kaybından başka işe yaramaz.
Beden tipinizi kabul edin ve mucize beklemeyin.

ANi AÇLIK KRiZiNi ÖNLEYEBiLiRSiNiZ

O zaman yeme alışkanlıklarınızı sorgulayın. Çünkü öğün düzensizliği akşam açlığını tetikler. Tüm gün hiçbir şey yemeden durup akşam yemeğe başladığınız anda kendinizi durduramıyor-sanız, beslenme tipinizi değiştirin. Kahvaltıyı sakın atlamayın, öğle yemeğinizde mutlaka tam tahıl tüketin. Sadece salata yemek, sadece ızgara et türü protein almak, akşama şeker deponuzun boşalması ve daha fazla açlık olarak size dönecektir. Bu yüzden her öğün protein ve yanında da sağlıklı bir karbonhidrat bulundurun.
Eve çok aç gitmemeye özen gösterin. 2-3 saat arayla beslenin. Beslenme tipini değiştirmek önemli, ancak kan şekeri dengesizliği de anormal açlık duygusu yaratabilir. Doğru beslendiğinizi düşünmenize rağmen ani açlıkla baş edemiyorsanız mutlaka bir endokrinolog doktora başvurun.

Haberin Devamı

ÖLÇÜLÜ OLMAK KOŞULUYLA ŞEKER DE TÜKETİLMELi

Ben; aileme, dostlarıma ve danışanlarıma tatlı yasağı önermiyorum. “Ölçülü beslenin, sağlıklı yaşayın” sloganıyla şeker dahil her türlü besinin yaşam dengesini kurmak için tüketilmesi gerektiğini savunuyorum. Eğer tükettiğiniz şeker miktarını azaltmak istiyor ve tatlandırıcı konusunda da tereddüt yaşıyorsanız önerim, tariflerinizde her ikisini beraber kullanmanız.


Bunun için şeker miktarını azaltıp yerine doğal bitki özü içeren bir tatlandırıcı ekleyebilirsiniz. Böylece hem kalori miktarını azaltırsınız hem de şekerin alıştığınız tadından uzaklaşmazsınız.

Haberin Devamı


Tatlı besinleri tamamen yasaklamak aslında ileride çok daha büyük tatlı krizlerinin gelmesine sebep oluyor. Birey, kilo verme motivasyonuyla tatlıyı bir süre hayatından çıkarsa da hedefi gerçekleştikten sonra normalden daha fazla tatlı yiyor. Oysa normal ölçüde tatlıyı hayatına dengeli şekilde dahil ederek ömür boyu sürdürebilen bir program yapması, yasak ve mahrumiyet duygularını çağrıştırmadığı için daha doğru bir davranış modelini oluşturuyor

Yazarlar