Yaşam Arzın dibine dalış

Arzın dibine dalış

04.09.2009 - 01:04 | Son Güncellenme:

ABD ve Avrupa ülkelerinden pek çok bilim adamının inceleme yaptığı ve şimdiye kadar su altındaki 122 metresine kadar inilen Suluin Mağarası’nın daha derin olduğuna inanan Türk dalgıçlar, 46 gün sürecek bir çalışmayla 180 metreye kadar inmeyi hedefliyor

Arzın dibine dalış

Asya kıtasının en derin mağarası olan Antalya’daki Suluin Mağarası’nın gizemini çözmek için zorlu bir çalışma başlatıldı.
Antalya’nın Finike ilçesinde bulunan Suluin Mağarası’na, 1995 yılında ilk olarak 2 Alman sualtı araştırmacı dalmış, ancak tam derinliğe ulaşamadan hayatlarını kaybetmişlerdi. Bunun üzerine ABD’nin en iyi iki mağara dalgıcı, ODTÜ Sualtı Topluluğu ve Mağara Dalışı ve Araştırmaları Grubu (MAGAD) eşliğinde Karstdive adlı çalışma kapsamında 1995-1996 yıllarında mağarayı incelemiş, çalışmanın ardından Suluin, inilebilen 122 metre derinliğiyle Asya’nın en derin sualtı mağarası olarak ansiklopediye girmişti.
Gerçek derinliği gelişmiş teknoloji cihazlarıyla bile tam olarak belirlenemeyen Suluin’e bu kez Türk araştırmacılar dalacak. İnsanın sınırlarını zorlayacak bir sualtı projesi ile mağaranın derinliklerine inmeyi hedefleyen mağara dalış eğitmeni Hüseyin Yelis, 30 kişilik bir ekiple 5 Eylül - 30 Ekim tarihleri arasında 122 metrenin altına inmeye çalışacak. 46 gün sürecek olan çalışma programına dünyanın en ünlü mağara dalıcılarından Andre Fortuna da eşlik edecek.

Haberin Devamı

‘Amacımız 180 metreye inmek’
Tehlikeli bir keşif çalışması için adım adım ilerleyecek Yelis ve ekibi, kılavuz iplerle hat çekerek derinlere yol alacak. 45 metreye kadar solunan hava ile çalışacak ekip, daha sonra karışım gazlar kullanacak. 15. günde 80 metreye inilmesi planlanırken, extrem (sınırların zorlandığı) derinlikler için 26. gün beklenecek. 29. gün sonunda 150 metreye ulaşacaklarını söyleyen Hüseyin Yelis, her derinliğin video ve fotoğrafla kaydedileceğini belirtti.
Yelis, Suluin’in 180 metreye kadar indiğini düşündüklerini ve bu proje ile dibi bulacaklarını söyledi. Yelis, “Mağarada son hattı 180 metreye döşemeyi planlıyoruz. Bu derinliğe inecek ekibimiz alanlarında en iyi Türk dalgıçlardan oluşuyor. Amacımız Suluin’in derinliği konusundaki söylentileri bitirmek ve gizemi çözen ekip olmak. Böylece Suluin’i tüm dünyaya tanıtacağız” dedi.

Haberin Devamı

SULUİN
Mağara 80 metrelik giriş ağzıyla dikkat çekiyor. Asya kıtasının bilinen en derin mağarası özelliğini taşıyor. Traverten (suyun kireç taşlarını eritmesiyle oluşan) bir plato olan Antalya platosunun altında birçok tatlı su kaynakları denize karışıyor. Suluin Mağarası da bu kaynakların doldurduğu, içinde sarkıt ve dikitler olan, derinliği bilinmeyen sualtı mağarası. Yer yer daralan ve büyük bir alanda salonu bulunan mağara, yatay olarak da ilerliyor.

Yazarlar