Sağlık Aşılama (İnseminasyon) Nedir, Nasıl Yapılır? Aşılama İle Hamile Kalanlar Var Mı?

Aşılama (İnseminasyon) Nedir, Nasıl Yapılır? Aşılama İle Hamile Kalanlar Var Mı?

06.03.2021 - 16:23 | Son Güncellenme:

Aşılama, hamile kalamayan çiftlerin ilk başvurduğu yöntemlerden bir tanesidir. Bu yöntemde erkeğin spermleri alınır, bir takım işlemler sonrasında kadının rahmine enjekte edilir. Aşılama (inseminasyon) nedir, nasıl yapılır? Aşılama ile hamile kalanlar var mı? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Aşılama (İnseminasyon) Nedir, Nasıl Yapılır Aşılama İle Hamile Kalanlar Var Mı

Aşılamanın başarısı kullanılan yönteme göre değişiklik göstermektedir. Bu yöntem ile hamile kalma oranı %7 ile arasında değişir. Yöntemine göre aşılama fiyatları da farklılık göstermektedir. Çiftlere tüp bebek tedavisinden önce aşılama tedavisi uygulanmaktadır. ancak bazı durumlarda aşılama yapılmadan direkt tüp bebek tedavisine geçildiği durumlar da olabilmektedir.

Aşılama (inseminasyon) Nedir, Nasıl Yapılır?

Korunmadan düzenli cinsel hayatları olan çiftlerde hamileliğin oluşmaması durumunda bunun altında yatan sebeplerin araştırılması yapılmaktadır. Çiftlerden birine kısırlık tanısı konulması durumunda ilk başta aşılama tekniği uygulanmaktadır.

Bu yöntemden önce erkeğin sperm sayısının kontrolünün yapılması gerekmektedir. Kadınlarda ise çeşitli muayene yöntemleri uygulanarak problemin sebebi araştırılmaktadır. Aşılama yönteminde, erkekten alınan spermler laboratuvar ortamında bir takım süreçlerden geçirildikten sonra anne adayının rahmine enjekte edilmektedir.

Aşılama yapılmadan önce çiftlere bazı tedavi yöntemleri de uygulanır. Yapılan muayenelerde eğer anne ya da baba adayında herhangi bir sağlık problemi varsa o zaman öncelikle bu durumun tedavi edilmesi gerekmektedir.

Aşılama İle Hamile Kalanlar Var mı?

Aşılama tedavisine başlamak için kadının regl olması beklenmektedir. Regl döneminde tedaviye başlanır ve iki haftalık bir süre boyunca aşılamaya devam edilmektedir. Kadının yumurtalıkları ya da rahmi ile ilgili bir sağlık problemi yoksa, erkeğin de spermleri sağlıklıysa o zaman aşılama tedavisine hızlı bir şekilde başlanabilmektedir.

Bu tedavi yönteminde adet döngüsündeyken yumurtalıkların uyarılma işlemi yapılmaktadır. Bu yöntemde kadının yumurtalarının bir ya da ikisinin sağlıklı bir şekilde büyümesi sağlanmaktadır. Yumurtaların büyüme ve gelişmeleri doktor tarafından düzenli olarak kontrol edilmektedir. Bu dönemde kadının yumurtaları ultrason ile sürekli kontrol edilmekte ve yeterli olgunluğa ulaşıp ulaşmadığına bakılmaktadır.

Yumurtaların büyümesinin ardından kadına yumurtaların çatlaması için bir iğne yapılmaktadır. Bu işlemden 36 saat sonra erkeğin spermleri alınır ve sağlıklı spermler anne adayının rahmine enjekte edilir.

Aşılama Hangi Durumlarda Yapılır?

Haberin Devamı

● Cinsel birliktelikte sorunlar yaşayan erkekler için
● Yapılan testler sonucunda kadın ve erkekte döllenmeyle ilgili bir problem yoksa fakat sebepsiz bir şekilde döllenme gerçekleşmiyorsa
● Erkeğin sperm sayısında düşüklük varsa
● Vajinismus rahatsızlığı olan kadınlarda
● Servikal mukus problemleri durumunda
● Daha önce gerçekleşen ameliyat sebebi ile servikal ağız bölgesinde meydana gelen yaralanmalardan dolayı aşılama işlemi gerçekleştirilebilir.
Aşılama işlemi 35 yaşın üzerinde olan kadınlara önerilmemektedir. Bu durumda doğrudan tüp bebek tedavisi uygulanmaya başlayabilir.

 

 

Yazarlar