Editörün Seçtikleri Ayakta alkışlandılar

Ayakta alkışlandılar

24.04.1998 - 00:00 | Son Güncellenme:

Ayakta alkışlandılar

Ayakta alkışlandılar

       ANKARA 19 Mayıs Stadı'ndaki tören, rengarenk giyinmiş çocukların gösterileri, özürlü çocukların tören geçişiyle büyük bir çoşku içinde gerçekleşti. Öğrenciler, günün anlam ve önemiyle ilgili konuşmalar yaparak, şiirler okudu. Doğan Çağlar Ortopedik Engelliler İlköğretim Okulu ve Meslek Lisesi öğrencileri ile Kemal Yurtbilir İşitme Engelliler İlköğretim Okulu Bandosu, izleyicilerce ayakta alkışlandı. Bir grup polis, ortopedik engelli çocuklara çikolata ve meyve suyu, öğretmenlerine de çiçek verdi.
Ayakta alkışlandılar
       Dünya Çocukları Anaokulu'nun minik öğrencileri, ellerindeki Türk bayrağı motifli balonları havaya bıraktı. Tören geçişinin ardından birbirinden renkli kıyafetler içindeki öğrenciler, "Ceylan", "Rakkase", "Mavilim", "Esmer" parçaları eşliğinde ritmik hareketler yaptı. Tören, "hayat bayram olsa" ve Ricky Martin'in dünya kupası için hazırladığı parça ile sona erdi.
       İstanbul'da İnönü Stadı'ndaki, Fenerbahçe Stadı'ndaki törenlerle, Eminönü Belediyesi'nin Çocuk Şenliği sağanak yağış nedeniyle iptal edildi. KKTC'de Lefkoşa Atatürk Statyumu'nda öğrencilerin şiirler okuduğu tören resmi geçidin ardından, çocukların müzikli gösterisiyle tamamlandı.
       * Erzurum: Halk Eğitim Merkezi Salonu'nda yapılan `Çocuk Şenliği'nin ardından şiir ve kompozisyon yarışmalarında dereceye girenlere ödülleri dağıtıldı.
       * Diyarbakır: Valilik ve Belediyeler ortak çalışma yürüttü. Diyarbakır'da, Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamalarına Atatürk Stadyumu'nda başlandı. Öğrenciler çeşitli gösteriler yaptı. Halk oyunlarıyla devam eden kutlamalardan sonra kumandalı uçak gösterisi yapıldı.
       * Edirne: Halk oyunları ekipleri, trombet, izci takımları şehrin çeşitli yerlerinde gösteriler yaptı. İlkokul öğrencileri el emekleri sergisi açtı.
       * Bursa: Atatürk Stadı'ndaki şenlikte minikler tarafından Çiçek ve Doğa, Modern Türkiye, Doğa Sevgisi, Bayram Çoşkusu ile Atatürk ve Bayrak gösterileri yapıldı. Öğrenciler, gün boyunca Atatürk anıtı önünde saygı nöbeti tuttu.
       * Antalya: Atatürk Stadyumu'nda törende halk oyunları, step gösterileri ve çeşitli yarışmalar yapıldı. Antalya Büyükşehir Belediyesi Kültür Çadırı'nda çeşitli tiyatro oyunlarını sahnelendi.
       * İzmir: 23 Nisan Bayramı törenleri İzmir Alsancak Stadı'nda büyük coşkuyla kutlandı. Öğrencilerin gösterileri trübünleri dolduran vatandaşları coşturdu. Aşırı kalabalık yüzünden giriş kapılarında izdiham yaşandı.
       * Adana: Kent bayraklarla donatıldı. 5 Ocak Stadyumu'nda 2.5 saat süren törende, öğrencilerin birbirinden ilginç gösterileri büyük beğeni topladı. Hava sıcaklığının 25 derece ulaşması nedeniyle çocuklar kendilerini çimlerin üzerine attıp ferahlamaya çalıştı.
       * Samsun: Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasıyla başlayan törenler, 19 Mayıs Stadı'nda, Büyük Samsun Oteli'nde ve Yaşar Doğu Kapalı Spor Salonu'nda yapılan şenliklerle sürdü.
       * Trabzon: Hüseyin Avni Aker Stadyumu'ndaki törende öğrenciler şiirler okudu, halk oyunları ekipleri çeşitli gösteriler sundu.

       Köşk, 23 Nisan Bayramı nedeniyle çocuk bahçesine dönerken, 5. sınıf öğrencisi Ekin Özcan Cumhurbaşkanı koltuğundan kalkmak istemedi

       ÇANKAYA Köşkü, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle dev bir çocuk bahçesine döndü. İki bin çocuğun akınına uğrayan Köşk'te Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel'in koltuğuna oturan Demirlibahçe İlköğretim Okulu 5. sınıf öğrencisi Ekin Özcan, "Büyüklerim oturdukları koltuktan kalkmak istemiyor, ben de istemiyorum" deyince Demirel, "koltukta tekrar gözü olmadığını" söyledi.
       Özcan, cumhurbaşkanı koltuğuna oturduktan sonra trafik canavarı ve çevre sorunlarından söz ederek Demirel'e sekiz yıllık eğitimden sonra 11 yıllık kesintisiz eğitime ne zaman geçileceğini sordu. Demirel, küçük cumhurbaşkanına "O imkanlara bağlı" karşılığını verdi. Küçük cumhurbaşkanı, mesajlarının ardından "Ben bu koltuktan kalkmak istemiyorum, çünkü devlet büyüklerimi görüyorum, bu koltuğa oturunca kalkmak istemiyorlar" dedi. Öğrencinin sözlerine gülen Demirel ise şöyle konuştu:
       "Bu koltuklarda ne kadar oturulacağı kanunlara bağlıdır. Ben bu koltukta 5 senedir oturuyorum. İki sene daha oturacağım. Benden sonra kimin oturacağını da millet tayin edecektir. Ama ben oturacak değilim. Hanedanlık son bulmuştur. Benden sonra gelen kişi yine milletin ve parlamentonun seçtiği biri olacaktır. Birinin oturup, 'ben buradan kalkmam' deme hakkı yoktur. Bugün kutladığımız bayramın anlamı da odur. Buraya ulusal egemenlik kavramı nedeniyle oturduk. Kendiliğimden gelip oturmadım."
       Köşkün salonlarına sığmayan minikler, Cumhurbaşkanı'ndan hoşgörü ve barış mesajları aldıktan sonra, gruplar halinde fotoğraf çektirdi. Bütün miniklerle sabırla ilgilenen Demirel, yaklaşık bir saat boyunca iki bin çocukla fotoğraf çektirdi.
       Kocaeli'nin Kandıra ilçesi Akçakoca İlköğretim Okulu'ndan gelen öğrenciler ise Demirel'e dev bir hindi sundu. Demirel, Köşk'e koli içinde getirilen hindiyle fotoğraf çektirdi. Cumhurbaşkanı'na Alanya'dan muz demeti, Malatya'dan kayısı, çok sayıda tablo ve yüzlerce çiçek armağan edildi. Kendisine sunulan kayısı ve lokumları basın mensupları ile paylaşan Demirel "Esas bayram bu" diye espri yaptı.
       Demirel'in dünkü ziyaretçileri arasında İnterbank heyeti de yeraldı. Çocuk İnterbank Genel Müdürü Orçun Karakışla, Cumhurbaşkanı'na bir kumbara hediye ederek, kendisini tasarrufa çağırdı. Demirel ise "Ben de vatandaşımı tasarrufa davet ediyorum ancak vatandaş bana karnımı doyuramıyorum diyor. Kalkınmanın temeli tasarruftur" diye konuştu.


       ULUSAL Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Başbakan Mesut Yılmaz'ı ziyaret eden çocuklar, TBMM'nin yeni yapılan Genel Kurul salonundaki koltukların parasıyla sokak çocukları ve Çocuk Esirgeme Kurumu'na yardım yapılmasını istediler. Başbakanlık koltuğuna temsilen oturan İbrahim Yılmaz isimli çocuk da, "Orman yakanlar yakalansın" talimatı verdi.
       23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı nedeniyle Başbakanlık makamında Ankara'nın çeşitli okullarında okuyan öğrencileri kabul eden Başbakan Yılmaz, koltuğunu Namık Kemal İlköğretim Okulu 3. sınıf öğrencisi İbrahim Yılmaz'a bıraktı. Geçici olarak Başbakanlık koltuğuna oturan küçük Başbakan ile Mesut Yılmaz arasında şu diyalog gerçekleşti:
       Yılmaz: Bir talimatınız var mı?
       Küçük Başbakan: Okulların ihtiyaçları giderilmeli. Sınıflar kalabalık, daha fazla derslik yapılsın. Büyük bir başarı olan 8 yıllık eğitim, 11 yıla çıkarılsın.
       Yılmaz: Bizim hedefimiz 30 kişilik sınıflarda eğitim, her okula bilgisayar, lisan labaratuvarı ve spor tesisisi kurulması olacaktır. Başka talimatınız var mı?
       K. Başbakan: Orman yakanlar yakalansın.
       Yılmaz: O iş, İçişleri Bakanı'nın işi, onu bağlatalım.
       Cavit Kavak: Basın konusunda benden bir isteğiniz var mı Sayın Başbakan?
       K. Başbakan: Televizyonlarda şiddet olayları ile ilgili görüntüler açıkça verilmesin, çocuk programlarının sayısı artırılsın.
       Yılmaz: Sayın Başbakan, İçişleri Bakanı hatta.
       K. Başbakan: (İçişleri Bakanı'na) Orman yakanları ve diğer suç işleyenleri bulun. Trafik kazaları için de tedbir alınsın.
       Yılmaz: (Basına dönerek) Başbakan'a sorunuz var mı? (Devamla) Basın hep böyledir, karşılarında oldun mu sormazlar, olmayınca da yazarlar.
       Gazeteciler: Küçük Başbakan siyasetçi olmayı düşünüyor mu?
       K. Başbakan: Sporcu olmak istiyorum, siyasetle alakam yok.
       Yılmaz: Öyleyse yanlış koltukta oturuyorsun.

       Yılmaz'ın öğrencilerle sohbeti sırasında, çocuklardan biri, "TBMM'nin koltukları için yapılan harcamayı sokak çocukları ve Çocuk Esirgeme Kurumu'ndakilere verilmesini istiyoruz" dedi. Yılmaz da, bu isteğe espriyle karışık, "Koltuklar satılsın" karşılığını verdi.

       Başbakan Yılmaz, daha sonra Gürcistan'dan gelen öğrencileri kabul etti. Öğrencileri Ankara'da gezdiren heyette Başbakan Yılmaz'ın küçük oğlu Hasan'ın da yer aldığı gözlenirken, Başbakan, oğluna, "Nerelere gittiniz?" diye sordu. Küçük Yılmaz, "Ayasofya, Dolmabahçe, Mavi Jeans Fabrikası ve Wind Surf yarışmasını izledik" dedi. Yılmaz'ın, "Anıtkabir'e gittiniz mi?" sorusuna ise, oğlu esprili şekilde "Ankara deyince bir Anıtkabir bir de keçi Anki akla geliyor zaten" dedi. Gürcü öğrenciler Hasan Yılmaz'ı Gürcistan'a davet ettiler.

       Bugün, 23 Nisan. Çocukların bayramı. Bugün, sembolik olarak çocuklar devletin üst kademelerinde görevlendirildi. Bizim de gazete olarak küçük ziyaretçilerimiz vardı. Yüzyıl Işıl İlköğretim Okulu öğrencileri, sabah gündem toplantımıza katıldılar ve önemli kararlar aldılar.
       Spor Servisi Şefi olan Murat Alemdaroğlu, şiddetin ve kavganın olmadığı sporlara ağırlık verilmesini istediğini belirterek sporun kurallarına göre oynanması gerektiğini söyledi. Dış Haberler Servisinin başına geçen Burçak Önen, dış basında yer alan ve Türkiye'yi yakından ilgilendiren haberlerin ağırlıklı olarak işlenmesi gerektiğini bildirdi. Ekran Servisinin şefi olan Yılmaz Kocagöz, "Televizyonlar raiting almak için, arka arkaya şiddet unsurları içeren programlar yayınlıyorlar. Çocukları iyi yönde etkileyecek, şiddetin olmadığı programlar istiyorum" diye görüş belirtti. Eğitim & Gençlik Servisinin şefi olan Barlas Özemek, aile içi eğitime ağırlık verilmesi gerektiğini söyleyerek, aile eğitimi almayan çocukların birbirlerine kötü davrandıklarını vurguladı. Genel Müdür Sandalyesine oturan Aydın Doğan da şiddete değinerek, "Şiddet olayları yerine eiğtime, kültüre daha fazla yer verilsin" dedi. Haber Müdürümüz olan Nur Terün, eiğtici haberlere ağırlık verilmesini isterken, "Kavganın ve kötülüğün yanlışlığını anlatmamız gerekiyor. Ayrıca dikkat çekici haberleri de gazetemize koyabiliriz" dedi. Gazetemiz Genel Yayın Yönetmeni olan Mina Ergeneli, tüm arkadaşlarını dinledikten sonra talimatlarını verdi ve sadece bir gün değil, her gün hatırlanmayı istediklerini söyledi. Mina'nın büyüklere bir de mesajı vardı, "Çocuklara temiz, güzel bir dünya bıraksınlar, gelecek biz çocukların."


Yazarlar