Siz dışarıda kaç kişisiniz?

İş, aile, sağlık, ilişkiler, para ve diğerleri… Sanırım yaşam dediğimiz bu öğelerin bütünü olsa gerek. Ancak kaçımız bu yaşamı dengeli olarak idame ettirebiliyoruz? Peki sorunsuz bir hayat var mı?

Lise ve dengi okullarda okutulan psikoloji derslerinde hiçbir zaman ruh dengemizi nasıl korumamız gerektiği anlatılmaz. Şartlanmalar, koşullanmalar, öğretiler derken psikolojinin teorik kısmını bir hayli öğreniriz fakat hiç sanmam ki okurken ve dahi okulu bitirdiğimizde bu bilgilerimizi tarafımıza geçirelim.

Haberin Devamı

Ruh ve sinir hastalıkları hastanelerindeki insanların tedavi sürecinde gösterdikleri davranışları çeşit gösterir, biliriz. Bu çeşitliliğin sebebini ise düşünmek kaçımızın aklına gelmiştir? Doktorların ifadesi, tabiî ki olayın tıbbi boyutu haricinde yaşamların da çeşitliliğinin sebep olduğunu bizlere gösteriyor.

Siz dışarıda kaç kişisiniz

Peki bütün akıl ve ruh sağlığı bozuk insanların hepsi hastanede veya tedavi görüyor mu? Elbette hayır.

Maalesef toplum olarak profesyonel destek almaktan kaçmak genellikle ‘’deli’’ imajını üzerimize yafta etmek istemediğimizden ileri geliyor. Genelin dışında ise maddi sorunlar ve birçok devlet hastanesinin bu konu üzerinde gerektiği gibi durmaması. Tabii insanoğlu bir türlü kabul etmek istemez hasta olduğunu. Oysa ki; bedenimizdeki bütün rahatsızlıklar gibi ruhumuzun da hastalanmaya hakkı dolayısıyla tedavi görmeye ihtiyacı var.

Bu olayı kabul etmediğimiz sürece olayın boyutları klinik vakalara dönüşecek, hem kendimizi hem de çevremizi üzmemiz kaçınılmaz olacak. İstatistikler, maalesef çok basit depresyon haliyle başlayıp tedavisi epey zor hastalıklara dönüşen birçok sağlık vakalarıyla dolu hasta insanlardan söz ediyor.

Günümüzde özellikle iş yaşamları hayli vaktimizi alıyor ancak lüzumsuz ve olur olmaz pek çok şeye zamanımızı ayırmaktan kaçınmıyoruz. Ya ruh ve akıl sağlığımız? Kendi rahatımız ve başka insanları rahatsız etmeme adına vaktimizi -ki bu çok ta zaman almasa gerek-sağlık gereksinimlerine ayırmamıza değmez mi?

Akıl hastanesi önünden geçen bir adam, parmaklıklar önünde ki bir hastaya sormuş: ‘’İçeride kaç kişisiniz? ‘’ Hasta cevaplamış:

Haberin Devamı

Siz dışarıda kaç kişisiniz???