Sağlık B12 Eksikliği Nedir, Neden Olur? B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

B12 Eksikliği Nedir, Neden Olur? B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

06.07.2022 - 14:46 | Son Güncellenme:

B12 vitamini, sinir sistemi ve vücut sağlığı için son derece olan bir vitamindir. B12 vitamin eksikliğinin en önemli belirtisi kişilerde unutkanlık olsa da beraberinde daha pek çok hastalığın habercisi olabilmektedir. Peki, B12 eksikliği nedir, neden olur? B12 vitamin eksikliği nasıl tedavi edilir sizin için tüm detayları ile derledik.

B12 Eksikliği Nedir, Neden Olur B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir

 B12 vitamini dışarıdan diyet ile alınması gereken bir vitamin türüdür. Vücuttaki eksikliği halinde kişilerde kansızlığa sebep olabilmektedir. Bu nedenle düzenli kontrol edilmeli ve eksikliğinin saptanması halinde mutlaka takviyeler alınmalıdır. B12 vitamini sinir sistemi ve vücut sağlığı için oldukça önemli bir vitamin türüdür.

Haberin Devamı

 B12 Eksikliği Nedir?

 B12 vitamini suda çözünebilen ve ısıya dayanıklı olan bir vitamindir. Hücrede, aminoasitlerin ve yağ asitlerinin vücut içerisinde kullanımında son derece önemli bir rol oynamaktadır. Beyin fonksiyonlarını ve sinir dokusunu korur. Bunun yanı sıra alyuvar üretimini de sağlamaktadır. İnsan vücudunda kendiliğinden üretilemeyen B12 vitamini hayvansal gıdalar ile vücut içerisine alınmaktadır.

 B12 Eksikliği Neden Olur?

 B12 vitamin eksikliğine neden olan pek çok faktör bulunmaktadır. Bitkiler B12 vitamini sentezleyemez. Bu nedenle vücut için gerekli olan B12 vitamini hayvansal gıdalar sayesinde sağlanır. Mide küçültme ameliyatları, vejetaryen beslenme türü her ne kadar sağlıklı olarak düşünülse de, B12 vitamini yeterli miktarda vücut içerisine alınamadığından eksikliğe sebep olabilmektedir. Bunun yanı sıra vitamin deposu olan sebzelerin fazla pişirilmesi de B12 vitamininin etkinliğini kaybetmesine neden olacaktır.

Haberin Devamı

 B12 Vitamin Eksikliği Nasıl Tedavi Edilir?

 B12 vitamin eksikliğinin tedavisi 2 şekilde yapılmaktadır. Bu yöntemler ilaç tedavisi ve enjeksiyondur. Tedavi için öncelikle B12 vitamin eksikliğine sebep olan etkenlerin araştırılması ve tedavinin buna göre uygulanması son derece önemlidir. Örneğin, B12 vitamini eksikliği bir emilim problemi ise tedavi yöntemi organlar düzeyinde değişecektir. Bu nedenle öncelikle sebebinin araştırılması gerekmektedir.

 B12 vitamini bebeklerde, çocuklarda, yetişkinlerde ve yaşlılarda (tüm yaş grupları) gözlemlenebilmektedir. Eksikliğinin oluşması halinde mutlaka tedbir alınmalı ve tedavi süreci olabildiğince erken olmalıdır. Aksi halde B12 vitamin eksikliği vücutta ciddi zararlara neden olabilir, vücutta daha farklı sorunların oluşmasına sebebiyet verebilmektedir.

Yazarlar