Sağlık Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir? Bağımlı Kişilik Problemi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir? Bağımlı Kişilik Problemi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir?

15.04.2021 - 12:37 | Son Güncellenme:

Bağımlı kişilik problemi, kişinin bir şeye ya da bir kişiye tamamen bağlanması ve onsuz olmaması halidir. Bu durumlar kişinin daha kolay bağımlı olmasına, depresyona girmesine ve yalnız kalamamasına neden olur. Aynı zamanda başkaları olmadan hiçbir şey yapamayacaklarını düşünürler. Bağımlı kişilik bozukluğu nasıl bir tedavi ile iyileştirilmektedir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir Bağımlı Kişilik Problemi Belirtileri Nelerdir, Nasıl Tedavi Edilir

 Bağımlı kişilik problemi, kişinin aşırı derecede bağlanması ve bireysel özelliklerinin yok olmasıyla oluşan bir psikolojik rahatsızlıktır.

Haberin Devamı

 Bağımlı Kişilik Bozukluğu Nedir?

 Bağımlı kişilik bozukluğu, kolay bir şekilde bağımlı olunması, kişilere tamamen güvenilmesi, kişiye tamamen bağlı gibi hissetme durumlarıdır. Oluşumunda gerçekleşen durumlar ve psikolojik yapıları nedeniyle uyuşturucu, alkol ya da sigara bağımlıklarına düşmektedir.

 Bağlanılan kişilerin hayatlarından çıkmasının ardından büyük bir boşluk ve depresyona girmektedirler. Bunun ardından bu boşluğu doldurmak adına bağımlılıklar aramaktadırlar. Çünkü yalnız kalmakta oldukça zorlanır ve özgüvenleri tamamen bitmiş bir durumdadır.

 Bağımlı kişilik problemi olan insanlarda başarısızlık ve hayatlarında kötü gidiş görülmektedir. Bunun ardından mutsuzluk ve depresyon başlamaktadır. Bağımlılıkların oluşumundan sonra yapılan her şeye razı olma halinde bulunulur.

Haberin Devamı

 Bağımlı kişilik problemi, belli durumlara neden olabilen rahatsızlıklardandır. Kişinin bağımlı olmak için aramalara girmesi, kaybetmemek için her türlü özelliğini sunması gibi durumlarla sonuçlanmaktadır. Bunun ardından cinsel istismar ya da aşağılanma durumlarına razı olma durumu yaşanabilir.

 Bağımlı Kişilik Problemi Belirtileri Nelerdir?

 Bağımlı kişilik problemi olan kimselerde kendinden daha çok bağlandığı kimseyi düşünme hali bulunur. Bunun yanı sıra istemediği şeyleri, karşısındaki istiyor diye yapabilmektedir. Kendi başına olduğu zaman kötü bir halde hissetmektedir.

 Terkedilme durumlarının ardından bağımlılık yapan maddelerin kullanımı gözlenmektedir. Yalnız başına kalamama ve özgüveninde tamamen bir çöküş gözlemlenmektedir. Aynı zamanda insanlara karşı taviz verme ve istismar durumları oluşmaktadır.

 Bağımlı Kişilik Problemi Nasıl Tedavi Edilir?

 Bağımlı kişilik problemi olan kişilerin genel tanısı kişilik bozukluğu içerisindedir. Kişiler hasta olduklarını ya da tedavi edilmesi gerektiğinin farkında olmamaktadır. Bundan ötürü çoğunlukla tedavi edilmeme durumu bulunmaktadır.

 Tedavi planında hangi aşamalarda olduğu ve hangi tanı altında olduğu farklı tedavi gerektirmektedir. Bu durumlar içerisinde en temel gereksinim, psikoterapinin olmasıdır. Kişinin tanınması, vakanın durumu ya da tedavi planı oluşumu sağlanır.

Yazarlar