Sağlıklı Beslenme Balık keyfi yanığa dönüşmesin!

Balık keyfi yanığa dönüşmesin!

31.07.2012 - 16:32 | Son Güncellenme:

Yiyeceğiniz yemeğin sunumu iştahınızı da açabilir; 2. derece yanığa da neden olabilir.

Balık keyfi yanığa dönüşmesin

Türkmen işadamı Tore Achylov’un yemek keyfi ne yazık ki yanığa dönüştü. Arkadaşlarıyla balık yemek için gittiği restoranda şov amacıyla tuzda balığın üzerine ispirto dökülmesini keyifle izleyen Achylov, ispirtonun yüzüne gelmesiyle yandı.

Haberin Devamı

Hisar Intercontinental Hospital Acil Servisi’ne getirilen Achylov’un ilk müdahalesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı tarafından yapıldı.

Balık keyfi yapacakken hiç beklemediği bir durumla karşılaştığını dile getiren Achylov, ‘Tuzda balığı servis ederken şov amaçlı üzerine ispirto döküyorlardı. Şef garson ispirtoyu döktükten sonra garsonlardan biri ispirtonun yanmaya devam ettiğini görmedi ve yeniden ispirto döktü. Ancak dökerken ispirtonun hala yandığını fark etti ve şişeyi ani bir refleksle geri çekince; şişeden sıçrayan ispirto yüzüme ve kollarıma geldi. Tavanın alev aldığını ve üzerime doğru ispirto damlalarının geldiğini çok net hatırlıyorum. İspirto alevi renksiz olduğu için yanıyorum diye bağırdığım halde kimse yandığımı fark etmedi. Yüzüm ve kollarım yanıyordu. Kendimi yere atıp sönmesi için yüzüstü sürtünmeye başladım. Etrafımdakiler benim yandığımı üzerimdeki gömleğin renk değiştirmesiyle anlamışlar. Ama o süre içerisinde kollarım ve yüzüm ciddi şekilde yandı. Yanıklarımın ilk halini gördüğümde ölmek istedim. O görüntüyle yaşayamazdım. İşim gereği insanlarla iletişim içindeyim şehir şehir ülke ülke geziyorum. Asla işime ve eski hayatıma geri dönemeyeceğimi düşünüyordum. Allah’a şükür bir haftanın sonunda çok daha iyiyim. Acılarım dindi, yanık izlerim yok olmaya başladı bile.’ diye konuştu.

Haberin Devamı

Şov amaçlı yanıcı malzeme kullanımında çok dikkatli davranılması gerektiğinin altını çizen Hisar Intercontinental Hospital Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. İlker Abcı, ‘Yanık vakaları aslında çok sık karşılaştığımız ve ne yazık ki çok da fazla önemsenmeyen vakalar. Özellikle ev kazaları sonucu oluşan yanıklarda hemen bir sağlık merkezine başvurmak yerine yoğurt, diş macunu gibi kesinlikle sürülmemesi gereken şeyler sürülüyor. Bu şekilde müdahale edilen yanıklar sonucunda hem enfeksiyon oluşuyor hem de yanık izi kalabiliyor. Bu yüzden yanık durumunda yapılacak ilk müdahale çok önemli. Hastanın en kısa zamanda sağlık merkezine ulaştırılması gerekiyor. ‘Tore Achylov ispirtonun alev alması sonucu, yüzde, boyunda ve her iki kolda 2. derece yanık oluşmasıyla Acil Servisimize başvurdu. Burada yaptığımız ilk müdahale sonrası servise yatırdığımız hastamıza 1 hafta boyunca günlük yanık pansumanı yaptık. Gözde oluşan yanıktan dolayı göz hastalıkları bölümünde tedavisi yapıldı. Yanık yüzeylerde enfeksiyon gelişmesinin önleyerek hastamızı çok az bir yanık iziyle normal hayatına geri dönebilecek şekilde taburcu etmeyi planlıyoruz.’ açıklamasında bulundu.

Yazarlar