Sağlık Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir? Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir?

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir? Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir?

03.12.2021 - 15:47 | Son Güncellenme:

İnsanın yaşam kalitesini büyük ölçüde etkileyen baş dönmesi ciddi sağlık problemlerinin habercisi olabilir. Genellikle açlık, yorgunluk, susuzluk ve stres nedeniyle ortaya çıkan baş dönmesine iyi gelen bazı doğal ve bitkisel besinler yer almaktadır. Belirtiler arasında mide bulantısı, göz kararması gibi semptomlar yer alır. Baş dönmesi genellikle kısa süreli ve geçicidir. Ancak uzun süreli baş dönmelerinde en yakın sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir? diyorsanız “Baş dönerse yapılması gerekenler” içeriğimizden detaylara ulaşabilirsiniz.

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

 Baş dönmesi denge kaybı ve sersemlik hissi olarak da tanımlanmaktadır. Genellikle aniden kalkma ve eğilme, hızlı hareket etme durumlarında ortaya çıkmaktadır. Sürekli devam eden baş dönmesi bazı sağlık problemlerinin habercisi olabilmektedir.

Haberin Devamı

Vertigo, kişinin kendisi veya çevresi hareket ediyor, dönüyor veya sallanıyormuş gibi denge kaybı ve baş dönmesi yaşadığı bir durumdur.

Baş Dönmesi Neden Olur?

Baş dönmesi, yanlış bir hareket hissi olarak yaşanan bir tür baş dönmesidir. İnsanlar genellikle kendilerinin, çevrelerinin veya her ikisinin birden döndüğünü hissederler. Duygu, çocuğun daireler çizerek dolanma oyununa benzer, sonra aniden durur ve çevrenin dönüyormuş gibi hissetmesi. Bazen insanlar bir tarafa çekilmiş hissederler. Vertigo bir tanı değildir. Bu bir hissin tanımıdır.

Baş dönmesi hisseden kişilerde bulantı ve kusma, denge sorunları ve / veya yürüme güçlüğü de olabilir. Bazı insanlar, bir vertigo atağı sırasında sarsıntılı göz hareketlerine (nistagmus) sahiptir.

Haberin Devamı

- Tansiyon düşmesi
- Uzun süre aç kalınması
- Dehidrasyon
- Kan şekerinin düşmesi
- Güneş çarpması
- Kulak enfeksiyonu ve kulağın denge merkezinde meydana gelen diğer rahatsızlıklar
- Aniden ayağa kalkıldığında oluşan ani kan basıncı düşüşü
- Nörolojik rahatsızlıklar
- Stres
- Hamilelik
- Migren
- Travmalar
- Araç tutması
- Göz hastalıkları
- Sigara, alkol ve uyuşturucu kullanımı

 Baş Dönmesine Ne İyi Gelir?

Çok yaygın, baş dönmesi genellikle bir endişe kaynağıdır. Ancak bu rahatsızlıklar çoğunlukla hafiftir. Kökenleri ne olursa olsun, alternatif tıpla tedavi edilebilirler.

Uçucu yağlarla (EO) yapılan masajlar tıkanıklığı giderir ve ayrıca kan dolaşımını, özellikle de fıstık lentisküs veya İtalyan helichrysum'u destekler. Bir çay kaşığı bitkisel yağa 2 damla EO dökün, ellerinize sürün, ardından kulağınızın çevresini (özellikle içine değil) ovalayın.

Eşit miktarda limon otu, gingko, pelin ve Roma papatyasını karıştırın. Bu karışımdan 5 gram alın ve süzülmeden önce üstü kapalı olarak 10 dakika bekletin. Öğünler arasında günde 2-3 bardak içilir.

Eczacınıza, melek otu, alıç ve tatlı yonca kuru özlerinin karışımından 30 kapsül hazırlatın Taze yonca ile bitki tedavisini destekleyebilirsiniz.

Baş Dönmesine Doğal ve Bitkisel Çözüm

Bal

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

Eğer kan şekeri düşmesi sebebiyle başınız dönüyorsa doğal şeker barındıran baldan yardım alabilirsiniz. Bunun için bir bardak su içine 1 tatlı kaşığı bal ve bir miktar elma sirkesi ekleyip içebilirsiniz.

Haberin Devamı

Zencefil

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

Mide bulantısına da iyi gelen zencefil baş dönmesi için de birebir. Kan akışını düzenleyen, beyne oksijen gitmesine yardımcı olan zencefil böylece baş dönmesinin de hızlıca geçmesini sağlıyor. Onun bu faydalarından yararlanmak için bir bardak zencefil çayı size yardımcı olacaktır.

Nane

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

İçerdiği vitamin ve mineraller sayesinde nane baş dönmesi sorununa da çözüm oluyor. Aynı zamanda bağışıklık sistemini de güçlendiriyor.

Limon

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

Limon baş dönmesi için adeta doğal bir ilaç. Bir bardak suyun içine yarım limon sıkıp 2 çay kaşığı toz şeker ekledikten sonra karıştırarak için. Baş dönmenizin kısa süre içinde geçtiğini göreceksiniz.

Kabak çekirdeği

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

Bağışıklık sistemini de güçlendiren kabak çekirdeği içerdiği vitamin ve minerallerle baş dönmesine de çare oluyor.

Bektaşi üzümü

Baş dönmesi neden olur, ne iyi gelir Baş dönerse yapılması gerekenler nelerdir

Kurt üzümü ya da frenk üzümü olarak da bilinen bektaşi üzümü A ve C vitaminleri açısından oldukça zengin. Kan dolaşımını hızlandıran bektaşi üzümünden 2-3 tanesini ezin. 1 tatlı kaşığı çekilmiş kişniş tohumu da ekleyerek bir gece bekletin. Ardından suyunu çıkararak bu karışımı için.

Haberin Devamı

Baş Dönmesi Nasıl Geçer?

Baş dönmesi riskinde olduğunuzu biliyorsanız, birkaç dakika önce küçük Hindistan cevizi emmeniz yeterli. Küçük Hindistan cevizi mide bulantısı ve baş dönmesini gidermede çok etkilidir.

Nane, bulantı ve kusma önleyici faydaları ile bilinir. Bir kağıt mendile birkaç damla nane yağı damlatın. Baş dönmesi veya mide bulantısı ortaya çıkar çıkmaz, dokuyu burnunuza koyun ve normal nefes alın.

Bir demet taze maydanoz alın ve göğsünüze koyun. Kokusu sizi rahatlatacaktır.

Baş Dönerse Ne Yapılmalıdır?

Baş dönmesini arttıran en önemli nedenlerden biri, baş ve vücudun hareketleridir. Dolayısıyla baş ve vücut hareket ettirilmezse, baş dönmesi hissi azaltılabilir. Çünkü baş dönmesi hastalığının en çok gözlenen nedenlerinden biri de, denge kanallarındaki kristallerin oynamasıdır. Bu hastalığın en temel başlangıcı başın ve gövdenin hareketleriyle ortaya çıkar.

Haberin Devamı

Örneğin sabahları yataktan kalkıldığı zaman çok şiddetli baş dönmesi görülür. Sabit pozisyonda durulup karşıya bakıldığı zaman 15-20 saniye sonra geçer. Ancak kişi öne eğildiğinde ya da banyoda yüz yıkamak için eğildiğinde yeniden başlar. Dolayısıyla bu durumu hemen fark eden hastalar, başlarını hareket ettirmeden doktora gitmeyi tercih ederler. Sabit durmak bir tedavi değildir. Fakat o anda baş dönmesinin tekrar etmesini engellemek için uygulanabilecek basit bir yöntem olabilir. Eğer kişide kristal kaymasına bağlı bir baş dönmesi varsa, doktora gidene kadar pozisyonu sabitlemek, baş dönmesinin tekrarını önleyebilir.

Göz açık olarak sabit bir noktaya bakılırsa, periferik nedenler denilen, yani beyinden değil de daha çok iç kulaktan kaynaklanan baş dönmelerinde sabit bir noktaya bakmak baş dönmesini baskılar. Periferi nedenli baş dönmesi yaşayan kişiler gözlerini kapatırlarsa, baş dönmelerinin daha da arttığını görürler. Oysa gözlerini sabit bir noktaya odaklarında, bu baş dönmesi daha çabuk geçer ve baskılanır.

Baş dönmesi bazen aşırı şekilde kusma, terleme, bulantı, çarpıntı ve korku hissi ya da kol ve bacaklarda uyuşma gibi ciddi bulgularla birlikte görülebilir. Bu koşullarda başı sabit tutarak baş dönmesini engellemeye çalışmak anlamsızdır. En kısa zamanda doktora başvurulması gerekir.

Vertigo Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Baş dönmesi, tıbbi konsültasyon nedenlerinin% 5 ila 6'sını temsil eder. Her yaşta ortaya çıkabilir ancak yaşla birlikte daha yaygın hale gelir. Bir noktada 40 yaşın üzerindeki insanların yaklaşık% 40'ını etkiler. Baş dönmesi geçici veya kronik olabilir. Bir aydan uzun sürerse baş dönmesi kronik kabul edilir. Yaşlılarda kronik baş dönmesi daha yaygındır.

Baş dönmesi genellikle kulak ve beynin dengenin korunmasında rol oynayan bölümlerindeki bozukluklardan kaynaklanır:

İç kulak

Beyin sapı ve beyincik

İç kulağı beyin sapı ve serebelluma bağlayan sinir yolları.

Bu yapıların herhangi birinde bir bozukluk baş dönmesine neden olabilir.

Baş dönmesi olan kişilerde, doktorlar önce kişinin semptomlarını ve tıbbi geçmişini sorarlar. Doktor daha sonra bir klinik muayene yapar. Öykü alma ve klinik muayene sırasında yapılan gözlemler, onları sıklıkla baş dönmesinin nedenine ve gerekli olabilecek ek muayenelere yönlendirir.

Birçok vertigo vakası, hatta buna eşlik eden labirentite benzer şiddetli vertigo bile kendiliğinden ama genellikle yavaş bir şekilde düzelir. Vertigo nedenlerine bağlı olarak, doktor antibiyotikler ve diğer ilaçlardan ameliyata kadar bir dizi tedavi önerebilir. Ayrıca nöbetleri daha az yoğun ve daha kısa hale getirmek için baş dönmesine yardımcı olan bazı egzersizler önerebilir.

İçin BPPV, bir “pozisyonel manevra” olarak etkili bir tedavi yoktur. Doktorunuz veya terapistiniz akut bir atak sırasında size bu dizi baş hareketlerini uygulayabilir ve daha sonra, nüks durumunda hareketleri kendiniz nasıl yapacağınızı öğretebilir. Bu manevrayı iyi yapmanıza yardımcı olacak çeşitli ticari cihazlar vardır.

Yazarlar