Genel Sağlık Bel Ağrısı ve B12 Vitamini

Bel Ağrısı ve B12 Vitamini

04.04.2014 - 23:04 | Son Güncellenme:

Bel ağrısı en çok görülen tıbbi şikayetler arasındadır.

Bel Ağrısı ve B12 Vitamini

Bel ağrısı en çok görülen tıbbi şikayetler arasındadır. Bel ağrısı bazı aktiviteleri yapamamaya, anksiyete ve bazı insanlarda depresyona sebep olur. Doktorunuzla konuşarak ağrınızı hafifletmek için B12 vitamini almaya başlayabilirsiniz.

Haberin Devamı

B12 esansiyel bir vitamindir ve suda çözünen B-kompleks vitaminler ailesindedir. B12’nin vücutta önemli görevleri bulunur. Bu madde kan hücrelerinin yapılanmasında ve tamirinde, DNA üretiminde ve beyin hücrelerinin bakımında kullanılır. Vejetaryenlerin, yaşlı kişilerin veya sindirim problemi olan kişilerin B12 vitamini eksikliği çekiyor olma riski daha yüksektir.

İtalya’da yapılan bir araştırmada B12 vitamininin sürekli bel ağrısı olanlarda etkisi incelenmiştir. Bel ağrısı çeken 60 gönüllüye B12 vitamini veya plasebo enjeksiyonları verilmiştir. Araştırmacılar B12 vitamininin çoğu katılımcıda ağrı seviyelerini önemli ölçüde azalttığını gözlemlemiştir. Ayrıca ağrının azalması hem bu vitaminin eksikliğini çekenlerde hem de çekmeyenlerde görülmüştür.

Haberin Devamı

Çalışmayı yürütenler bu sonucu B12 vitamininin sinir sistemi üzerindeki etkisine bağlamıştır. Kandaki B12 vitamini seviyesi normal olan kişilerde bile omurgada yeterince sağlıklı sinir hücresi oluşturacak miktarda bulunmayabilir. Takviye olarak alınan B12 vitamini vücudun omurgadaki hasar görmüş sinir hücreleri yerine sağlıklı yeni hücreler oluşturmasını sağlayabilir. Ayrıca B vitaminleri kronik bel ağrısının sık görülen bir nedeni olan enflamasyonu azaltır.

Eğer bel ağrınızın sebebinin düşük B12 vitamini seviyeleri olduğundan şüpheleniyorsanız doktorunuzla konuşun. Genellikle güvenli olsa da B12 enjeksiyonları herkes için iyi değildir. Beslenme yoluyla B12 alımını artırmak için yağsız kırmızı et, yağlı balıklar, süt ürünleri tüketebilirsiniz. Günlük B12 vitamini gereksinimi 2.4 mikrogramdır. 


Ağrı merkezlerine gitmeyi gerektiren durumlar



Yazarlar