Sağlık Bel Fıtığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? Bel Fıtığı Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?

Bel Fıtığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır? Bel Fıtığı Başlangıcı Nasıl Anlaşılır?

22.03.2021 - 12:08 | Son Güncellenme:

Cerrahi müdahale sonrasında tekrar etme olasılığı olmayan bel fıtığı, omurgadaki kıkırdakların kayarak omurilik sinirlerine baskı uygulaması ile oluşur. Genellikle yaşlanma sürecinde oluşan bel fıtığının seviyesine göre ameliyatsız ve ameliyatlı olarak tedavi seçenekleri bulunmaktadır. Bel fıtığı nedir, bel fıtığı nasıl anlaşılır ve tedavi yöntemleri nedir detaylarıyla derledik.

Bel Fıtığı Nedir, Tedavisi Nasıl Yapılır Bel Fıtığı Başlangıcı Nasıl Anlaşılır

Sinir hasarı yaparak ağrı halini aldığınca ancak bir hastalık şekline dönüşen bel fıtığı, omurgadaki disklerin kayması ya da yırtılması olarak adlandırılır. Bu durum her ne kadar bel bölgesinde oluşsa da kalça ya da bacak gibi bölgelerde de ağrılar görülmektedir. 

Haberin Devamı

Bel Fıtığı Nedir?

Omurganın bel kısmı beş omur ve omurlar arası diskten oluşur. Bu alan en fazla ağırlık taşıyan yer olarak bilinir. Bel fıtığı günümüzde çok sık görülen bir hastalıktır, omurlar arasındaki intervertebral diskin kenarının yırtılması ve omurlar arası diskin içeriğinin omuriliğe girmesi, bacaklara ve bazen omuriliğe giden sinirlere baskı yapması sonucu oluşan bir hastalıktır.

Öte yandan omurlar, omuriliği hasardan koruyabilir. Bel fıtıkları, omurlar arasında kıkırdak yer değiştirmesine ve yırtılmasına neden olan ve omuriliği sıkıştıran şiddetli zorlanma (ağırlık kaldırma, uzun süre aynı pozisyonda kalma, yatak zorlaması, düşme, aşırı kilo ve aşırı doğum) nedeniyle sinirlerin sıkışmasıdır. 

Haberin Devamı

Cerrahi bel fıtığı tedavisi, hastaların acılarını daha hızlı ve daha tahmin edilebilir şekilde azaltabilir veya ortadan kaldırabilir. Sinir sıkışması nedeniyle sinir kaybı olan vakalarda sinir iyileşmesine olumlu etkisi olabileceği düşünülmektedir. 

Bel Fıtığı Belirtileri 

Bel fıtığı genellikle kalçalara, bacaklara ve ayaklara yayılan ağrı olarak ortaya çıkar, ancak bazı belirtiler de bel fıtığının habercisi olabilir;

Ayaklarda ya da bacaklarda karıncalanma veya uyuşukluk

Kas güçsüzlüğü

Hareket etmekte zorlanma

İktidarsızlık

Bacaklara vuran ağrılar

Bel ağrıları

İdrar tutamama

Çabuk yorulma

Denge kaybı

Yürürken ve otururken zorluk çekme

Bel Fıtığında Cerrahi Olmayan Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Disk fıtığı teşhisi konan hastalar için doktorlar, kısa bir dinlenme, ağrıya neden olan tahrişi gidermek için anti-inflamatuar ilaçlar, ağrıyı hafifletmek için ağrı kontrol yöntemleri, fizik tedavi, egzersiz veya epidural steroid enjeksiyonları gibi tedaviler önerebilir.

Bel Fıtığı Tedavisinde Çekme ve Germe Yöntemi

Bel fıtığının çekme germe yöntemi bazı hastaların ağrısını hafifletebilir; ancak bu tedavi mutlaka bir fizyoterapist tarafından yapılmalıdır. Aksi takdirde bu uygulama telafisi mümkün olmayan kayıplara neden olabilir.

Bel Fıtığında İlaç Tedavisi Yöntemi

Ağrıyı kontrol etmeye yardımcı olan ilaçlara ağrı kesiciler (analjezikler) denir. Çoğu durumda, sırt ve bacak ağrısı için yaygın olarak kullanılan aspirin veya asetaminofen gibi reçetesiz ağrı kesicilere yanıt verir.

Haberin Devamı

Bel Fıtığı Cerrahisi

Bel fıtığı ameliyatının amacı sinirlere baskı yaparak fıtıklaşmış diskin tahriş olmasını ve bundan dolayı oluşturduğu ağrı ve kuvvet kaybını önlemektir. Diskektomi, bel fıtığı ameliyatında en yaygın kullanılan yöntemdir. Bu yöntem ile fıtıklaşmış diskin bir kısmı çıkarılır.

Yazarlar