Editörün Seçtikleri ‘Beyaz ölüm’le 14 saat

‘Beyaz ölüm’le 14 saat

20.01.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

‘Beyaz ölüm’le 14 saat

‘Beyaz ölüm’le 14 saat


Tipi ve soğuk kanımızı dondurdu. Kurt sesleri çok korkuttu


       Soğuk ve yağışlı hava nedeniyle Erzurum - Rize arasındaki Ovit Dağı'nda kapanan yolda mahsur kalan alkısı çocuk 12 kişi, 14 saatlik mücadelenin ardından, Erzurum Valisi Osman Derya Kadıoğlu'nun bizzat yönettiği çalışmalarla kurtarıldı.
       Önceki gün saat 12.00 sıralarında, Ovit Geçidi ile İkizdere arasında görüş mesafesinin sıfıra düşmesi sonucu, iki otomobille mazot taşıyan bir tanker üç metreye ulaşan karda mahsur kaldı. Araçlarda bulunan Köksal (41) ve Fikri Çiçek (40), yardım istemek için, yoğun tipi altında dokuz kilometre yürüyerek Çamlık Bakımevi'ne ulaştı.
       Yardım talebi üzerine Rize tarafından gönderilen araçlar gece geç saatlere kadar çalışmalarına rağmen başarılı olamadı. Bunun üzerine Vali Kadıoğlu, tüm ekipleri seferber ederek, saat 22.00 sıralarında İspir'e hareket etti.
       Olay yerine gelen Kadıoğlu'nun talimatıyla çalışmalarını hızlandıran kurtarma ekipleri, saat 02.30 sıralarında mahsur kalanlara ulaştı. 14 saat aşırı soğukla mücadele eden Sahra, Fatma, Zehra, Fikri ve Köksal Çiçek, Cafer ve Fikri Dağcı, Nurullah Aydın, Muhammet ve Mehmet Alkan, Kotan Polat ve Sadile Kurt, İspir Devlet Hastanesi'nde tedavi altına alındı.
       Cafer Dağcı, "Greyderlerin tepe ışığını görünce, donan kanımız ısınmaya başladı. Uzaktan kurt seslerinin uluması kulaklarımızdan gitmiyor" derken Kadıoğlu da, "Böyle bir olayda Rize ya da Erzurum tartışması olamaz. Benim yerimde hangi yönetici olsa aynı şeyi yapardı" diye konuştu.
       Şebinkarahisar'dan Giresun'a gitmek üzere yola çıkan ve bir daha haber alınamayan Orman İşletme Müdürü İlyas Özdemir ile beraberindeki yedi kişi de, dün Eğribel geçitinde terkedilmiş bir şantiyede bulundu.
       Sekiz kişiye ulaşmak için, önceki gece geç saatlere kadar yapılan aramalara, yoğun tipi ve sıcaklığın sıfırın altında 30 dereceye kadar düşmesi üzerine ara verildiği belirtildi.

Fırtına, tipi dört can aldı

       Artvin'in Ardanuç ilçesinde İbrahim Yıldız (56), fırtınada evinin önüne çıkınca, çatıdan kopan ağaç parçalarının başına düşmesi sonucu can verdi. Soma'da lise öğrencisi Ahmet Yılmaz (17), Şanlıurfa'nın Osmanbey köyünde Halil Ay (15) donarak öldü. Kahramanmaraş'ta ava çıkan Mehmet Gökçek'in tipi nedeniyle donarak öldüğü belirlendi.


Yazarlar