Genel Sağlık Bir damlası bile yeter! İbn-i Sina'nın önerdiği mis kokulu lavantanın mucizesi

Bir damlası bile yeter! İbn-i Sina'nın önerdiği mis kokulu lavantanın mucizesi

22.09.2023 - 11:51 | Son Güncellenme:

Birçok bitki ve baharatın yağları kişisel bakımda ya da sağlıklı yaşam programları içinde kullanılıyor. Gün geçtikçe faydalarıyla gündeme gelen bu yağların en güzel kokulu Lavanta ise bambaşka şekilde hayatınızı etkiliyor. Lavanta yağının birkaç mucize faydası ve kullanım alanı ise haberimizde.

Bir damlası bile yeter İbn-i Sinanın önerdiği mis kokulu lavantanın mucizesi

Parfümü, kolonyası, sabunu ve yağıyla birçok kişinin burnuna hitap eden lavantanın kokusunun yanında birçok faydası var. Özellikle lavanta yağını hayatınıza adapte ettiğinizde 7/24 değişen ve gelişen kalitede bir yaşam sürebilirsiniz.

Haberin Devamı

BAŞ AĞRISI SİNİR STRES KALMIYOR

Mor altın olarak bilinen lavanta baş ağrısı, stres, sinir gerginliği, migren, depresyon ve zihin açmak için kullanıldığında tazelenmiş bir beyin ve sistem vaat ediyor. Ayrıca ünlü doktor ve alim İbn-i Sina lavanta için de bazı tavsiyelerde bulunmuştu.

İbn-i Sina’ya göre lavanta, ‘beyin için bir süpürge ve kalp için bir kamçıydı.’ Daha sonra anksiyete bozukluklarında lavanta bazlı tedavilerin olumlu etkileri bilimsel olarak kanıtlandı. Araştırma sonuçlarına göre, lavanta yağı kapsülleri iki haftalık düzenli kullanım sonrasında kaygı, depresyon ve ruh hali değişimlerini olumlu yönde etkilediğini gösterdi.

Bir damlası bile yeter İbn-i Sinanın önerdiği mis kokulu lavantanın mucizesi

UYKU SORUNLARININ ÖNÜNE GEÇİYOR

2017’de Pınar Dündar’ın TÜBİTAK’ta yayınlanan bir çalışmasında lavantanın uykuyla ilişkisi kurulmuş ve bu birçok örnekle kanıtlanmıştı. Çalışmada, “İnsanlar üzerinde yapılan bilimsel çalışmalara göre bu kimyasal maddelerin uyku kalitesini artırdığı ve kaygıyı azalttığına dair bulgular elde edilmiş. Araştırmalara göre lavantanın yalnızca deriye uygulanması değil kokusunun da uyku üzerinde olumlu etki yaptığı, nabız ve kan basıncını düşürdüğü gözlenmiş” bilgileri yer alıyordu.

Haberin Devamı

Uyumadan önce giysilere, yastığa ve yatağınıza süreceğiz bir damla bile lavanta sizi sakinleştirerek kaliteli bir uyku sağlamanın yanında huzurlu bir sabaha uyanmanızda da etkili olabilir.

KADINLAR ÜZERİNDE BAŞKA ETKİLERİ VAR

Kadınların her ay yaşadığı regl döngüsünde de lavantanın olumlu etkileri büyük. Ağrılı ve huzursuz geçen günlerde lavanta kullanımı sizi rahatlatabilir. Regl dönemlerinde karın bölgesine lavanta yağı sürüp masaj yapmak ani krampların etkilerini en aza indirebilir. Ayrıca bu dönemde birçok kadında görülen cilt problemleri için de lavanta birebir. Birçok cilt bakım ürününde de kullanılan lavanta yağı cilde sürüldüğünde, içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde cilt koruması sağlanabilir.

Ayrıca çayı içildiğinde de adet söktürücü etkiye sahip olan lavanta hem döngülerin düzenlenmesine hem de ağrının azalmasına yardımcı oluyor. Adet dönemlerinde herhangi bir periyodik düzensizlik söz konusu ilse lavanta çayı tavsiye ediliyor.

Haberin Devamı

Bir damlası bile yeter İbn-i Sinanın önerdiği mis kokulu lavantanın mucizesi

SAÇ GÜZELLİĞİ DENİNCE LAVANTA DEVREDE

Lavanta saç derisinin nefes almasında yardımcı olduğu için kepek ve kaşıntıyı ortadan kaldırır. Saçlarda ısı işlemlerinden dolayı meydana gelen kırılmaları önler. Saç derisindeki kan dolaşımının artmasını sağlar. Böylece sağlıklı saç derisine kavuşan kişilerde de kepek sorunu ortadan kalkar. Her duşun ya da saç yıkamanın ardından saçlarınız nemliyken kafa derisine lavanta yağı ya da suyu sürebilirsiniz. Lavanta kokusunun sakinleştirici ve dinlendirici etkisi sayesinde de saçlarınız yumuşacık olur.

 

Yazarlar