Yaşam Bir nesil yok oldu!

Bir nesil yok oldu!

16.05.2008 - 01:35 | Son Güncellenme:

Çin’deki depremde ölenlerin sayısının 50 bini aşmış olabileceği belirtiliyor. Enkaz altında 40 bin kişi var. Çöken yollar yüzünden yardımlar da güçlükle yapılıyor

Bir nesil yok oldu

Çin’in Sezuan eyaletinde pazartesi günü meydana gelen 7.8 şiddetindeki depremde ölenlerin sayısının 50 bini aşmış olabileceği ve enkaz altındaki 40 bin kişinin kurtarılması için “kritik döneme” girildiği belirtildi. 102 bin 100 kişinin yaralandığı depremde en fazla hasarı alan ilk ve orta dereceli okullarda hayatını kaybeden çocuklar, Pekin’in tek çocuk politikasına uyan ailelerin de geleceğini kararttı.

Yardımlar havadan yapılıyor

Sağlık uzmanları, depremin üzerinden geçen ilk 72 saatin ardından enkaz altındakilerin kurtarılması için çok daha hızlı davranılması uyarısını yaptı. İlk üç gün, enkaz üzerinde küçük delikler açarak çöken binaların altında kalanlara ulaşmaya çalışan kurtarma ekiplerinin bu nedenle, daha az titiz davranarak bir an evvel felaketzedelere ulaşmaya uğraştıkları aktarıldı.
Resmi ölü sayısının 19 bin 509 olduğunu açıklayan devlet televizyonu, ilk hesaplamalara göre depremdeki maddi kaybın da 20 milyar doları aştığını duyurdu.
Çin hükümeti, kara yollarında meydana gelen hasar nedeniyle ulaşılamayan bölgelere havadan gıda ve yardım malzemesi atılmaya devam edileceğini açıkladı. 

Barajlarda tehlike

Yardım faaliyetlerine katılmaları için deprem bölgesine 90 helikopter ile 30 bin asker daha (şu anda 130 bin asker görevde) gönderilmesini kararlaştıran Çin hükümeti ayrıca halka, felaket bölgesinde arama kurtarma çalışmalarında kullanılmak üzere her türlü alet ve malzeme bağışı yapması çağrısında bulundu.
Öte yandan Çin hükümeti, toplam 5 eyaleti etkileyen depremde 400’den fazla su toplama alanı ve barajda çatlaklar bulunduğunu ve önlem alınmaması halinde yıkılabilecek olan bu yapıların bölge halkı için büyük tehdit oluşturabileceğini bildirdi.
Öte yandan önceki gün depremden 2 gün sonra hamile bir kadının ve 3 yaşındaki bir kız çocuğunun kurtarılmasının ardından bölgede, 10 yaşında bir kız çocuğunun 68 saat sonra enkazın altından canlı olarak çıkarılmasının sevinci yaşandı.
Depremde yıkılan bir okul binasının enkazından çıkarılan çocuğun sağlık durumunun iyi olduğu bildirdi.
Bu arada deprem bölgesine gönderilmek üzere tüm dünya genelinde toplanan bağış miktarının 2 milyar yuana (yaklaşık 230 milyon YTL) ulaştığı belirtildi.
ABD basketbol ligi NBA’in Houston Rockets takımında forma giyen Yao Ming de depremzedeler için 2 milyon yuan’lık (yaklaşık 350 bin YTL) bağış yaptı.

Yazarlar