Sağlık Birinden biri iyi gelir! Diş ağrısına iyi gelen 24 yöntem...

Birinden biri iyi gelir! Diş ağrısına iyi gelen 24 yöntem...

24.07.2023 - 15:33 | Son Güncellenme:

Diş ağrısı, bilindiği üzere insanın yaşayabileceği en şiddetli ve korkunç ağrıların başında gelir. Eski ata sözlerinden biri olan "kabir azabına benzer" deyimi diş ağrısı için kullanılmamıştır. Bu deyim ile bu ağrının ne kadar kuvvetli ve etkili olduğunu ifade etmek mümkündür. Aniden gelen ve çaresiz bırakan bu diş ağrısına ne iyi gelir? İşte, merak edilen tüm detaylar.

Birinden biri iyi gelir Diş ağrısına iyi gelen 24 yöntem...

Diş ağrısı yaşanırken insanların başka bir işe konsantre olması ve dikkat kesilmesi oldukça zordur. Bu nedenle diş ağrısının ortadan kaldırılması adına uygulanabilecek doğal ve hızlı yöntemler denenir. Bu doğrultuda insanların her ağrı sırasında diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna yanıt aramalarının nedeni de budur. Biran önce mevcut ağrının ortadan kaldırılması ve en nihayetinde tekrar normal hayata dönülmesi için çaba harcanır. 

Haberin Devamı

Birinden Biri İyi Gelir! Diş Ağrısına İyi Gelen 24 Yöntem

Hayatı boyunca herkes en az bir kere de olsa diş ağrısı çekmiştir. Hiç diş ağrısı yaşamamış insan ise yok denecek kadar az olmaktadır. Dişlere ne kadar özen gösterilip iyi bakım yapılırsa diş ağrısı, çürük gibi sorunlarla o kadar az karşılaşılır. Ancak kimi zaman ne yapılırsa yapılsın belirli dönemler içerisinde bazı sorunlar ortaya çıkarak ağrılı yüzünü gösterir.

Öyle ki dişlerde yaşanan sorunların en başında diş ağrısı gelir. Aynı zamanda diş ağrısı yaşanacak diğer diş sorunlarının da en bilinen belirtisi olarak karşımıza çıkar. Bununla birlikte ağrının düzeyi her zaman çok yüksek olmayabilir. Ancak kişiye verdiği rahatsızlık ise her zaman en üst seviyelerde olmaktadır.

Haberin Devamı

Diş ağrısı varsa belirli bir sorunun belirtisi olarak algılanmalıdır. Bu nedenle diş ağrısına iyi gelecek uygulamalar nelerdir sorusunun yanıtını arayan hastaların ilk olarak diş hekimine gitmesi en doğru seçenek olmaktadır. Ancak her zaman buna vakit olmayabilir.

Kimi durumlarda alınan randevuya kadar ağrının biraz daha dayanılabilir hale gelmesi adına ve günlük yaşam konforunu biraz daha yükseltmek için bazı yöntemler aranır. İşte evde diş ağrısına iyi gelen 24 farklı uygulama...

Birinden biri iyi gelir Diş ağrısına iyi gelen 24 yöntem...

Karanfil İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Karanfil, içerisinde bulunan bazı maddeler ile birlikte özellikle diş çürümesi kaynaklı oluşmuş olan diş ağrılarının ortadan kaldırılmasında oldukça faydalı ve önemli bir yardımcı olarak karşımıza çıkar. Bir iki adet karanfilin çiğnenmesi ile sorunlu dişlerdeki ağrının kesilmesinde etki gösterdiği en çok bilinen yöntemler arasında yer almaktadır. Karanfili aktardan temin etmek mümkündür.

Karanfil Yağı İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

​​​​​Diş ağrısına iyi gelen tariflerin başında karanfil ve karanfil yağı gelmektedir. Karanfil tek başına etkili olabileceği gibi karanfil yağı da önemli ölçüde etki göstermektedir. Özellikle uyuşturucu etkisi ile bilinen karanfil yağı diş ağrısı için birebirdir. Bu yağı doğrudan ağrıyan dişe sürmek ya da bir pamuğa damlatarak dişe ve diş etlerine masaj yapmak ağrıya iyi gelecektir.

Haberin Devamı

Daha detaylı anlatmak gerekirse aktarlardan alınan karanfil yağı bir miktar pamuğa damlatılır ve daha sonra ağrı olan kısım üzerine 15 dakika tutularak mevcut ağrı biraz hafifletilir. Bu uygulama ağrı tamamen ortadan kalkana kadar tekrarlanabilir.

Diş Fırçalama İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Araştırmalara göre diş ağrısına ne iyi gelir sorusuna verilen ilk yanıtlardan arasında yer alan bir diğer yöntem ise her zaman dişleri fırçalamak olmaktadır. Diş ağrısına neden olan ve çürüklere sıkışan küçük besinler oldukça ciddi ağrılar ile kendini gösterebilir.

Böyle bir durum ile karşı karşıya kalan kişilerin ilk olarak dişleri fırçalamak ve sonrasında ise diş ipi ile temizlemesi önerilir. Böylelikle ağrının ortadan kalkmasını sağlamak mümkün hale gelmektedir.

Tuz İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi

Tuz içerisinde sahip olduğu antiseptik özelliği sayesinde dişlerdeki ve diş etlerinde bulunan enfeksiyon riskini azaltmaktadır. Diş ağrısının nedeni oluşan enfeksiyonlar ise kesinlikle tuz kullanımı ile birlikte ağrının ortadan kaldırılması konusunda önemli ölçüde faydalı olacaktır.

Haberin Devamı

Bunun için bir bardak suya katılarak ardından karıştırılan 1 kaşık tuz diş ağrının ortadan kalkmasına yardımcı olacaktır. Bu tarif için ılık su kullanımı kesinlikle şart olmaktadır. Aynı zamanda elde edilen bu karışım ile birlikte diş ağrısı çeken kişinin günde 3 kez gargara yapması gerekli olmaktadır.

Buz Uygulaması İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi

İnsan vücuduna düzenli bir şekilde olacak şekilde uygulanan buz bölgesel olarak bir uyuşma sağlar. Birçok acil durumlarda buz ile yapılan bu uyuşturma işlemleri kullanılmaktadır. Bununla birlikte daha sonrasında ise ciddi operasyonlar dahi yapılabilmektedir.

Diş ağrısına iyi gelen yöntemler nelerdir sorusunun bir başka yanıtını olarak kullanılabilecek buz uygulaması ile birlikte diş ağrısını hafifletmek mümkün hale gelmektedir. Ağrının olduğu bölgeye temiz bir beze sarılmış buzlar dışarıdan temas ettirilir.

Haberin Devamı

Bu aşamada buzun beze sarılması önemli ve gereklidir. Aksi takdirde buz keskin olabilir ve istenmeyen kesiklere neden olabilir. Buz uygulamasından kısa bir süre sonra uyuşma ile diş ağrısı ortadan kalkacaktır.

Ele Buz Uygulama İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş ağrısı yaşayan kişilerin buzu kullanabileceği bir başka yol daha bulunmaktadır. Bu yöntem ise ağrıyan dişin olduğu taraftaki ele başparmak ile işaret parmağı arasındaki boşluğa gelecek şekilde 7 dakika süresince bir buz küpü tutmak olmaktadır.

Diş ağrısı yaşayan kişinin eli uyuştuğunda ise dişin ağrısını hissetmeyecektir. Her ne kadar tuhaf olsa da gerçek bir bilimsel uygulamadır. Bilim insanlarına göre bu müdahale ile acı mesajının beyine ulaşmasını önlediği düşünülmektedir. Böylelikle kişi diş ağrısını unutmaktadır.

Çörek Otu İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş ağrısından kurtulmak için en geçerli yöntemlerden biri olarak da çörek otu bilinenler arasındadır. Bunun için iki su bardağı sirke içerisine 1 tatlı kaşığı çörek otu atılır. Daha sonra bu karışımın kaynatılması gerekir.

Kaynatılan sirkeli çörek otu yağının soğuması beklenir ve daha sonra gargara yapılarak ağrıyan bölgeye direkt olarak uygulanır. Bu yöntem diş ağrısını oldukça kesecektir. Ancak tadının baskın olması nedeniyle gargara işleminin nefes almadan yapılması daha iyi olacaktır.

Sarımsak İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Sarımsak bilindiği gibi her zaman doğal antibiyotik olarak tanımlanmış bir üründür. Bunun için de diş ağrısına ne iyi gelir sorusunun cevapları arasında yer almaktadır. Sarımsak ile dis ağrısını geçirmek için 4 diş sarımsağın biraz tuz ile dövülmesi gerekir. Daha sonra ağrı olan bölgeye yavaş yavaş uygulanır.

Yaklaşık olarak 30 dakika kadar beklenir ve sonra ılık su ile birlikte ağzın durulanması sağlanır. Bu işlem sonrasında ağızda biraz sarımsak kokusuna neden olsa da diş ağrıları ortadan kalkacaktır. 

Buğday Çimi Suyu İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş ağrılarının dindirilmesi adına tercih edilebilecek olan buğday çimi suyu da doğal antibiyotiklerden biri olarak karşımıza çıkar. Ağızda yer alan ve ağrıya neden olan bakterilerin oldukça kısa bir sürede ağız içerisinden uzaklaşmasını sağlamaktadır.

Aynı zamanda buğday çimi suyu dişleri ve diş etlerini de zararlı enfeksiyondan korumaktadır. Acil olarak temin edilmesi ya da her evde halihazırda bulunması biraz zor olsa da aktarlardan alınarak evlerde diş ağrısının oluşma ihtimaline karşın bekletilirse çok daha uygun bir seçenek olacaktır.

Zerdeçal İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Zerdeçal birçok evde kolaylıkla bulunabilen bir baharat çeşididir. Aynı zamanda doğal bir iltihap sökücü olma özelliği ile de bilinir. Dişlerde meydana gelen iltihaplardan kurtulma konusunda zerdeçal kullanımı oldukça faydalı bir yöntem olabilmektedir. Özellikle kolay ulaşılabilir bir ürün olması ve evlerde sıklıkla bulunuyor olması şiddetli diş ağrılarında tercih edilebilecek bir seçenek olarak karşımıza çıkmaktadır.

Birinden biri iyi gelir Diş ağrısına iyi gelen 24 yöntem...

Diş ağrılarının pratik ve zahmetsiz bir şekilde geçmesi için zerdeçal ile ağrı dindirme yöntemi popüler bir yöntem olmaktadır. Bunun için toz halindeki zerdeçal ağrıyan bölgeye sürüldükten sonra 15 dakika kadar beklenmelidir. Ardından ise ılık su ile durulanmalıdır. Bu yöntem dişteki ağrıyı azaltılır.

Maydanoz İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi

Koyu yeşil rengi ile özellikle C vitamini yönünden ne kadar sağlıklı olduğunu gösteren maydanoz diş ağrılarının da ortadan kalkmasında oldukça etkilidir. Bunun için 1 demet maydanoz otunun suyu blender yardımı ile çıkartılır. Daha sonra süzme işlemi yapılır. Suyu çıkartılan maydanozları suyu ile iyice gargara yapılır.

Meyve sıkacakları ile de yapılan su çıkarma işlemi son derece basittir. 1 demet maydanozdan ortalama 1 standart su bardağı maydanoz suyu elde edilir. Elde edilen bu su ile gargara yapılması halinde diş ağrısının etkili bir şekilde geçmesi mümkün hale gelmektedir. 

Susam Yağı İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi

Ağız rahatsızlıkları arasında yer alan ağız kokusu için de son derece kurtarıcı bir çözüm olan susam yağı devamlı ağız kokusu problemi yaşayanlar için oldukça tanıdık bir üründür. Ağız kokusunun yanı sıra diş ağrıları için de tercih edilebilen susam yağı bu konuda da oldukça etkilidir. 

Ağız içerisinde özellikle de ağrı yapan diş ve çevresinde susam yağının gargara yapılması halinde diş ağrısının ortadan kalktığı görülmektedir. Bu seçenek diş ağrısı için geçerli bir yöntemdir.

Papatya Çayı İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Papatya çayının insanı sakinleştirdiği ve rahatlattığı herkes tarafından bilinmektedir. Papatya çayı vücuttaki sinirleri gevşetme özelliğine sahip olmaktadır. Bu nedenle de diş ağrısının giderilmesi konusunda önemli bir yardımcı olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak bu sorunun çözümü için papatya çayının doğru bir şekilde demlenmesi önemlidir.

Daha sonra ılık bir hale getirilmelidir. Ilık halde iken yapılan gargara işlemi ile birlikte dişlerdeki ağrılar hafiflemektedir. Bu doğrultuda papatya çayı ile diş ağrısı dindirme yöntemi en azından randevu gününe kadar tercih edilebilir bir seçenek haline gelmektedir.

Sirkeli Su İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Sirke, tuz gibi ürünlerin enfeksiyonları yok etme konusundaki özelliği diş ağrısına karşı da sıkça tercih edilmektedir. Bunun için 1 bardak sirke içerisine katılacak tuz ile birlikte diş ağrısı için gerekli olan karışım hazırlanmış olur. Bu karışım özellikle yüksek derecede şiddetli diş ağrısı çeken kişilere tavsiye edilen bir karışımdır.

Bu karışım ile gargara yapılması halinde diş ağrısı dinecektir. Aynı zamanda bir temizlik ürünü olarak da karşımıza çıkan bu karışım diş ve diş etlerini enfeksiyonlardan temizlemeyi de başarmaktadır.

Ayçiçeği Yağı İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş ağrısı dindirmek için tercih edilen pek çok yöntemden biri de yağ çekmektir. Diş ağrısına iyi gelen yağ çekmek evde kullanılan tedavi yöntemlerinde birisidir. Öyle ki Hinduların antik dönemden bu yana uyguladığı bir seçenektir.

Ağıza birkaç yudum ayçiçeği, zeytinyağı ve ya susam yağı alınır. Daha sonrasında dişlerin çevresinde hafif hafif masaj ederek dolaştırılır. Bir kaç saat aralıklarla yapılan bu yöntem ile diş ağrılarını hafifletmek mümkün olmaktadır.

Diş Otu İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Geçmişten günümüze dünyanın dört bir yanında evde yapılabilen diş ağrısına karşı ilaç olarak kullanılan önemli bir diğer doğal çözüm ise diş otu olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu bitkinin ismi çok duyulmasa da oldukça faydalıdır. Özellikle ağızda oluşan enflamasyona son derece iyi geldiği bilinenler arasındadır. O nedenle dişeti ve boğaz iltihabında da diş otu işe yarayabilmektedir.

Zeytin İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş Ağrısına iyi gelen zeytin her evde bulunan bir besindir. Bu nedenle çok sık tercih edilebilir. Özellikle de siyah zeytin ile diş ağrılarını hafifletmek için müdahale edildiği görülmektedir. Bunun için ise zeytinin içerisindeki çekirdeğin çıkarılması ve etli kısmının ayrılması gerekir. Ardından ise 10-15 dakika kadar ağrıyan bölgeye bastırılması yeterli olacaktır. Bu yöntem et ezilmesi, burkulma gibi sorunlara da iyi gelmektedir.

Oksijenli Su İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi

Oksijenli su ile diş ağrısı dindirme yöntemi de çok bilindik gelebilir. Seyreltilmiş oksijenli su diş ağrısına karşı aynı şekilde gargara olarak kullanılabilir. Bu yöntem ile kişinin ağzındaki diğer mikroplar da ölecektir.

Yatarken Yastık Kullanma İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş ağrısına evde uygulanabilecek birden fazla tarif ve yöntem vardır. Ancak bunların dışında bazı pozisyonlar da ağrılara iyi gelmektedir. Kadınların regl ağrılarında da sıkça kullandığı yastık ile pozisyon alma tekniği diş ağrısı için de faydalı olabilmektedir.

Bunun için uzanırken ve ya uykuya geçmeden biraz evvel biraz yüksek bir yastık koymak biraz rahatlama sağlayacaktır. Çünkü kişilerde kan basıncı yatış pozisyonu alındığında başa vurur ve diş ağrısı da daha şiddetli bir şekilde hissedilir. Yastığın yüksek olması ise bir nebze de olsa bu durumu hafifletecektir.

Ağrı Kesici İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Diş ağrısına ne iyi gelir şeklinde gelen sorunun şüphesiz ilk cevabı ağrı kesici almak olacaktır. Çoğu insan diş ağrısı ve ya diş eti ağrısında hemen olarak ağrı kesicilere sarılır. Fakat sorun dişin kökünde olduğu durumlarda bu yöntem geçici bir çözüm olarak kalır. Daha sonra ilacın etkisi geçmeye başlayınca ağrının yeniden başladığı görülür. Bu nedenle ağrı kesicilere çok yüklenmeden doktora gitmek son derece önemli ve kurtarıcıdır.

Vanilya Özütü İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Vanilya özü ise geçici bir ağrı kesici olarak kullanılan bir seçenektir. Vanilya özütü içeriğinde bulunan antioksidanlar sayesinde iyileşmeyi hızlandırabilir. Bu da diş ağrılarının daha hafif seyretmesine yardımcı olur.

Sarımsak Macunu İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Soyulan ve ardından ezilen bir diş sarımsak macun kıvamına getirilir. Bu hali ile kullanılması da ağrı olan bölgeye uygulandığı zaman ağrı kesici özelliği göstermektedir. İçerisinde Allicin maddesi bulunduran sarımsak bu sayede ağızdaki bakterileri öldürmekte ve ağrıyı dindirmeye yardımcı olmaktadır.

Nane Çayı İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Nane mide bulantısı konusunda yatıştırıcı etkisi ile tanınır. Buna benzer bir özellik ise diş ağrısında da geçerli olmaktadır. Bir adet nane çayı poşeti demlenerek soğutulur. Ağrılı bölgeye koyulur. Ancak bu aşamada poşetin soğuduğundan emin olmak gerekir.

Kekik İle Diş Ağrısı Dindirme Yöntemi 

Tıpkı karanfil, sarımsak gibi güçlü antioksidan olan kekik diş ağrılarının hafiflemesine yardımcı olmaktadır. Birkaç damla kekik yağı suyla seyreltilir ve ağrıyan bölgeye uygulanır.

 

Yazarlar