Genel Sağlık Biyopsi nedir, neden yapılır?

Biyopsi nedir, neden yapılır?

01.08.2018 - 14:23 | Son Güncellenme:

Biyopsi nedir, biyopsi neden yapılır sorularının cevapları oldukça önemli ve basittir. Doktorunuz herhangi bir hastalık sonucunda teşhise yardımcı olmak veya bir kanseri tanımlamak için dokunuza veya hücrelerinize bir örneğe ihtiyaç duyduğuna karar verebilir. Biyopsi nedir, biyopsi neden yapılır sorusunun cevabını merak ediyorsanız işte cevabı…

Biyopsi nedir, neden yapılır

Biyopsi nedir?

Herhangi bir rahatsızlık ve hastalık sonucunda doktorunuz biyopsiye ihtiyaç duyabilir. Bazı durumlarda, doktorunuz, bir hastalığın teşhisine yardımcı olmak veya bir kanseri tanımlamak için dokunuza veya hücrelerinize bir örneğe ihtiyaç duyduğuna karar verebilir. Analiz için doku veya hücrelerin çıkarılmasına biyopsi denir.

Biyopsi korkutucu gelse de, çoğunun tamamen ağrısız ve düşük riskli prosedürler olduğunu hatırlamak önemlidir. Durumunuza bağlı olarak, bir parça deri, doku, organ veya şüphelenilen tümör cerrahi olarak çıkarılır ve test için bir laboratuara gönderilir.

Biyopsi neden yapılır?

Normalde kanserle ilişkili semptomlar yaşıyorsanız ve doktorunuz bir endişe duyuyorsa, o alanın kanserli olup olmadığını belirlemek için biyopsi isteyebilir.
Kanserlerin çoğunu teşhis etmenin tek yolu biyopsidir. BT taramaları ve X-ışınları gibi görüntüleme testleri, endişe alanlarının belirlenmesine yardımcı olabilir, ancak kanserli ve kanserli olmayan hücreler arasında ayrım yapamaz.

Biyopsiler tipik olarak kanserle ilişkilidir, ancak doktorunuz biyopsi istediği için, bu durum sizin kanser olduğunuz anlamına gelmez. Doktorlar vücudunuzdaki anormalliklerin kansere veya başka koşullara bağlı olup olmadığını test etmek için biyopsiler kullanırlar.

Örneğin, bir kadının göğsünde bir yumru varsa, bir görüntüleme yöntemi bu yumruyu teyit eder, ancak bir biyopsi, meme kanseri veya polikistik fibroz gibi bir başka kansersiz durum olup olmadığını belirlemenin tek yoludur.

Biyopsi türleri nelerdir?

Birkaç farklı biyopsi vardır. Doktorunuz durumunuza ve vücudunuzun daha yakından incelenmesi gereken alanına göre kullanılacak türü seçecektir.

Tip ne olursa olsun, insizyonun yapıldığı alanı uyuşturmak için lokal anestezi verilecektir.

Kemik iliği biyopsisi

Doktorunuz kanınızla ilgili sorun olduğundan şüphelenirse, kemik iliği biyopsisi isteyecektir. Bu biyopside lösemi , anemi , enfeksiyon veya lenfoma gibi hem kanserli hem de kansız olmayan durumları ayırt edebilir. Test ayrıca vücudun başka bir kısmındaki kanser hücrelerinin kemiklerinize yayılıp yayılmadığını kontrol etmek için de kullanılır.

Endoskopik biyopsi

Endoskopik biyopsiler, mesane , kolon veya akciğer gibi yerlerden örnekleri toplamak için vücut içindeki dokuya ulaşmak için kullanılır.

Bu prosedür sırasında, doktorunuz endoskop adı verilen esnek ve ince bir tüp kullanır. Endoskobun sonunda küçük bir kamera ve bir ışık vardır. Bir video monitörü doktorunuzun görüntüleri görüntülemesine izin verir. Endoskop içine küçük cerrahi aletler de yerleştirilir. Videoyu kullanarak, doktorunuz bunları toplamak için yönlendirme yapar.

Biyopsi nedir, neden yapılır

İğne biyopsileri
İğne biyopsileri, deri numunelerini veya deri altına kolayca erişilebilen herhangi bir dokuyu toplamak için kullanılır. Farklı iğne biyopsileri aşağıdakileri içerir:

- Vakum destekli biyopsiler, hücreleri toplamak için bir vakumdan çekerek kullanırlar.
- İnce iğne biyopsileri, bir şırıngaya bağlanan ve sıvıların ve hücrelerin dışarı çekilmesine izin veren ince bir iğne kullanır.
- Görüntü kılavuzlu biyopsiler, X-ışını veya BT taramaları gibi görüntüleme prosedürleri ile yönlendirilir; böylece doktorunuz akciğer, karaciğer veya diğer organlar gibi belirli alanlara erişebilir.

Cilt biyopsisi

Cildinizde belli bir rahatsızlıktan şüphelenen bir kızarıklık veya lezyon varsa, doktorunuz tarafından reçete edilen ya da nedeninin bilinmediği tedaviye cevap vermiyorsa, doktorunuz cildin ilgili bölgesinde bir biyopsi yapabilir ya da tedavi edebilir. Bu biyopsi lokal anestezi kullanılarak yapılabilir.

Cerrahi biyopsi

Bazen bir hasta, yukarıda açıklanan yöntemler kullanılarak güvenli veya etkin bir şekilde erişilemeyen bir endişe alanına sahip olabilir veya diğer biyopsi örneklerinin sonuçları negatiftir. Bir örnek, aorta yakınındaki batında bir tümör olabilir. Bu durumda, bir cerrah bir laparoskop kullanarak veya geleneksel bir kesi alınarak cerrahi biyopsi işlemi gerekebilir.

Biyopsi tehlikeli midir?

Doktor kontrolünde ve doktorun talimatlarına uyularak yapılan biyopsinin sağlık açısından hiçbir tehlikesi yoktur.

Biyopsi nedir, neden yapılır

Biyopsi sonrası takip nasıl olur?
Doku örneği alındıktan sonra doktorlarınızın bunu analiz etmesi gerekecektir. Bazı durumlarda bu analiz prosedüre göre yapılabilir. Bu durumla birlikte numunenin test edilebilmesi için bir laboratuara gönderilmesi gerekmektedir. Sonuçlar birkaç gün ile birkaç hafta arasında bir zaman alabilir.
Sonuçlar geldiğinde, doktorunuz sonuçları paylaşmak için sizi arayabilir veya sonraki adımları tartışmak için bir takip randevusu için gelmenizi isteyebilir.
Eğer sonuçlar kanser belirtileri gösteriyorsa, doktorunuz, kanserin türünü ve saldırganlık düzeyini biyopsinizden öğrenebilmektedir. Biyopsiniz kanserden başka bir nedenden dolayı yapılmışsa, laboratuvar raporu bu durumu teşhis etmek ve tedavi etmek için doktorunuza rehberlik edebilmelidir.
Sonuçlar negatifse, ancak doktorun kanseri ya da diğer durumlar için hala çok şüphesi varsa, başka bir biyopsi ya da farklı bir biyopsi gerekebilir. Doktorunuz, almak için en iyi yol konusunda size rehberlik edebilecek. Biyopsi hakkında işlemden önce veya sonuçlarla ilgili herhangi bir sorunuz varsa, doktorunuzla konuşmaktan çekinmeyin. Sorularınızı yazıp bir sonraki ofis ziyaretinize getirmek isteyebilirsiniz.

Yazarlar